Városi kurír
A napi fontos.

A stadion nem csak nálunk politikai kérdés

0 21

Már a labdarúgás is részévé válik a Közel-Kelet majdhogynem áttekinthetetlen hatalmi politikájának – most éppen stadion lesz az egyszerűség kedvéért a különben alapvetően vallási-világnézeti jellegű szaúdi belpolitikából. Még mindig jobb, mintha háború lenne belőle.
[mnky_ads id=”10551″]
Na, de hol lesz stadion?

Irakban lesz stadion, mely azonban kicsit sem szaúdi felségterület. Mielőtt megőrülünk, lássuk a hírt.

Február 28-án barátságos mérkőzést játszott egymással Bagdadban Irak és Szaúd-Arábia. Azon a találkozón a házigazda irakiak 4-1-re legyőzték a 2018-as világbajnokság résztvevőjét. A meccs után Mohamed bin Szalman trónörökös – aki tavaly augusztusban, a legfiatalabb trónörökösként, 31 évesen lett koronaherceg – telefonon hívta fel az iraki miniszterelnököt. (Meg nem erősített források szerint fogadtak volna, de ezt nem merjük állítani). Éspedig azért hívta fel, mert stadiont kíván építeni Irakban.
[mnky_ads id=”10552″]
Szalman üdvözölte az irakiak győzelmét és elkötelezettséget vállalt Irakkal a szorosabb gazdasági és kulturális együttműködés felé, aztán felajánlotta, hogy a mostani, 65 ezres Baszra Stadion helyére egy több, mint százezres stadiont épített a szaúdi állam költségén. Az irakiak azonnal létrehoztak egy munkacsoportot, amely megteszi az előkészületeket. Szalman később azt gondolta, hogy ha már ekkora stadiont építenek, akkor miért ne lehetne a világ legnagyobb stadionja. Így a közös iraki-szaúdi munkacsoport egy 135 ezer nézőt befogadó arénaprojekt létrehozásán fáradozik.

Nohát, egy valódi sportember, mondanánk. Vagyonos, és jóra fordítja a pénzét. Csakhogy a helyzet nem ilyen egyszerű.

A kedves koronaherceg nem kevés belharc után vált trónörökössé, és arról ismert, hogy igen világi életet él: szemben a korábbi, erősen wahhabita elkötelezettségű Szaúd-Arábiával, világiasabb államon szeretne uralkodni, és ennek érdekében nem habozik hol becsukni fanatikusabb családtagjait, hol – amennyiben légi eszközökön menekülnek – akár lelőni őket, ez az arab trónöröklési kultúra része. Mondhatni, másfél ezer éves hagyományai vannak.

Nyilvánvaló, hogy a stadion építése – mellyel kapcsolatban csak az bizonyos, hogy lesz rá pénz – a nyitási politika eleme. Hát, inkább stadionra legyen pénz, mint rakétákra, magam is azt mondom: és inkább a segítségre alaposan rászoruló Irakkal barátkozzon a tőkeerős Szaúd-Arábia, mint Iránnal.

De amondó lennék, hogy akkor lesz majd béke az olajfák alatt, ha a megépült stadion nyitómeccsét a Hapoel Tel-Aviv játssza az iraki válogatottal, és utána söröznek egy jót.

Na, akkor én is azt mondom, hogy minden rendben van.

Szele Tamás

Sport Mindig

Kapcsolódó:

Bajok vannak a szaúdi sakk-világbajnoksággal

[mnky_ads id=”4674″]
[mnky_ads id=”4668″]

Leírás

Akár ez is tetszhet
Betöltés...

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Elfogadom További információ