Connect with us

Budapesti hétköznapok

A túlértékel szakértelem jegyében Demeter Szilárd lett a Nemzeti Múzeum főigazgatója

A szokásos könyv-zokni-nyakkendő kombó helyett Demeter -reneszánszember- Szilárd szülinapi ajándéka grandiózusra sikeredett
Megosztás

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) jelenlegi főigazgatója nyerte a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatói pályázatát – közölte az Index információi szerint Csák János kulturális és innovációs miniszter a Nemzeti Kulturális Tanács mai, keddi ülésén.

A „befutást” hivatalosan este jelentik be

A lap információi szerint nyilvánosan csak az M5 Ez itt a kérdés című műsorában jelentik be a döntést. Úgy tudják,

Demeter győzelmével múzeumi összevonás következhet, ami előrevetítheti a más művészeti ágaknál történő integrációt is.

Demeter Szilárd azt az L. Simon Lászlót váltja, akit a homofób törvény segítségével a Mi Hazánk távolíttatott el Csák János miniszterrel az igazgatói posztról, a World Press Photo sajtófotókat gyűjtő tárlatán ugyanis LMBTQ témájú fotókat is meg lehetett tekinteni.

Kapcsolódó: Piti Csák-bosszú miatt kell új állást keresnie L. Simonnak?

…hogy emlékezzünk – az egyes szám első személyre is:

Csak úgy…

2023 decemberében írtuk: a kultúráért felelős tárca szerint a jelenlegi főigazgatón Demeter Szilárdon kívül más nem adott be pályázatot. A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) vezetői pozíciójára kiírt pályázati felhívás benyújtási határideje 2023. november 16-án 17 órakor lejárt. A vezetői posztra egyetlen pályázat érkezett, benyújtója Demeter Szilárd Csaba.

Nyilvánvaló volt a kiírás álságossága?

Az érdektelenség azért figyelemre méltó, mert csaknem egy hónappal ezelőtt, amikor Demeter Szilárd bejelentette, hogy megpályázza saját posztját, mintha maga is számolt volna azzal, hogy nem folytatja, és a Mandineren keresztül üzent az érte aggódóknak: „Hál’ Istennek az identitásom nem pozíciófüggő”.

„A szakirányú végzettség és a közgazdasági/jogi végzettség feltétele vagylagos. Vagy szakirányú végzettség, annak hiányában lehetséges a közgazdász/jogi végzettség is. Öt évvel ezelőtt legalábbis a fenntartó minisztérium így értelmezte a nagyon hasonló kiírást, gondolom, azóta érdemben nem változott a jogszabályi környezet. A filozófusi végzettség egy irodalmi múzeum és alintézményei esetében szakirányúnak számít” – válaszolta az egyetlen pályázó, aki szerint nem változott a véleménye, és „ha valaki jobb pályázatot tesz le az asztalra, mint szerénytelenségem, akkor én leszek az első, aki beáll mögé és támogatja”.

Se…, se… – szóval igaz!

A készülő kulturális törvény alapján – amely ezekben a napokban kerül közigazgatási egyeztetésre, és várhatóan az önkormányzati és az európai uniós választások után a parlament elé – a portál információja szerint

hasonló logikával alakulnának ki a Magyar Nemzeti Múzeumhoz hasonló zászlóshajók, amelyek egyfajta szupervizor szerepet töltenének be az adott területen. Ilyen lenne a Nemzeti Színház a teátrumok között.

Demeter Szilárd a kinevezés hírét sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta.

Az új főigazgató 2024. március 6-tól legfeljebb 2029. március 5-ig töltheti be a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói pozícióját

-írták.

Fotó: Cseri László

Szerző