A tűzijáték és a szovjet kertitörpe

Isten bizony, semmi elvi kifogásom nincs a tűzijáték ellen. Karácsonykor mindig van nálunk csillagszóró, születésnapokon mini tűzijátékot produkákó, tortába szúrható szerkentyű. De az, hogy a  kormány a mostani ünnepi rendezvényekre százezrek bajára fittyet hányva állítólag tízmilliárdot szánná, érthetően felbőszíti a fél országot.

Pretty Lady

A hirdetések között látom, hogy a tűzijáték egyre divatosabb a magánrendezvényeken is: még külön “hölgyeknek való Pretty Lady” készletet is kínálnak, (esküszöm, egyszer kipróbálom), esküvőre pedig gyűrűket formázó, kerti tűzijátékot. De ezek csak párezer, esetleg pár tízezer forintba kerülnek. Pláne kielégíti a spórolási ösztönt a “durranó babszem” nevű, földhöz csapva pukkanó-szikrázó mütyür, ez darabonként 250 ft, bolondnak is megéri. De nálunk az augusztus 20-i tűzijáték kapcsán mintha valóban a tűzzel játszanának. Nem mondom, volt tűzijáték 1686-ban Buda visszafoglalása után is, ez se lehetett olcsó. De az, hogy a mostani ünnepi rendezvényekre százezrek bajára fittyet hányva álítólag tízmilliárdot szánnának, érthetően felbőszíti a fél országot. Pláne, hogy Buda miniszterelnöki visszafoglalása már korábban megtörtént, tavaly már a Karmeliták várbéli erkélyéről nézte a tűzijátékot.

Nem tudom, nem járnánk-e jobban, ha inkább vennénk neki néhány “durranó babszemet”

A régi vicc szerint szovjet kertitörpe volt a legnagyobb, most meg a magyar tűzijáték lesz. Igazi gigamega. „Európa legnagyobb fény- és tűzijátéka” – ígérik. Az EU beledöglik az irigységbe, az tuti. Fényes visszavágás lesz az uniós bíróság ítéletéért meg a sok frocliért. Jó, a rendkívüli jogrendet visszavonjuk, a határzónát megszüntetjük a nagyobb balhé elkerülése kedvéért, de ez csak taktikai visszavonulás. Milyen dolog az, hogy az ember a saját hazájában még csak ne is éheztethessen kedvére pár menekülőt! Már ezt a kis szórakozást is sajnálják tőlünk. De most jön a revans, ezért meg az egész ezeréves szívatásért. 3 nap rendezvény, 4 kilométer tűzijáték. Tudják, mint a 3 gyerek, 4 kerék.
Már ha meglesz, mert a kormánytájékoztatón azt mondták, még nem egészen biztos. A vírustól függ.

Csak a tahó tudakolja a sió árát

Szerintem inkább tőlünk, mert ha túl nagy marad a tiltakozás, eszükbe juthat a 2000-es diósbejglizés. A Happy End és az Ezüsthajó által szervezett tűzijáték, a nagy biznisz, amelynek botrányát később a 2002-es bukta egyik látványos okaként is emlegették. Az Országimázs Központ (akkor még volt ilyen, ma az egész kormány dolgozik az országimázson, a siker szemmel látható) azzal akart megkímélni minket a költségek ismeretétől, hogy az ünnepi diós bejglinél is csak a tahók tudakolják a dió árát. Mivel állítólag a McDonald’s elfekvő ünnepi készletét vették meg bagóért, egy ország gyönyörködhetett az égre lődözött hamburger-alakzatokban. Az Országimázs Központ főmuftija viszont elmagyarázta. hogy „csak bizonyos szögből” látszottak a fények hamburgernek.

Épp ez a lényeg

Hogy ne bizonyos szögből nézzük a dolgokat. Az nem helyes szög, hogy szörnyülködünk a tízmilliárdon, amit a sajtóhírek szerint az egész rendezvénysorozatra elkülönítettek. A jó szög az, hogy méltó módon (értsd: egy vagon pénzért, amelyből majd csurran-cseppen ide meg oda) ünnepeljünk. Egyrészt az ezerévet, másrészt a tízet. A több, mint ezeréves államiság egyre inkább aktuálpolitikai fegyverré vált: Szijjártó ezzel iskolázta le egész Észak-Európát, amikor kormányaik kritizálni merték a magyar rezsimet.

A NER által bearanyozott kerek évtized

De legalább ennyire fontos a tíz év, a NER által bearanyozott kerek évtized 2010 óta.
A Fidesz mindig is adott a szimbolikus politizálásra: a sok levegőbe lőtt petárda érzékelteti, hogy sem a koronavírus, sem a 300 ezer, érdemi segítség nélkül maradó munkanélküli, sem az ellenzék nem ingatja meg dicsőségét. Afféle égi diadalmenet, győzelmi ünnep volna ez. Pótolja a régi május elsejei felvonulásokat – hagyományteremtő vonulást is terveznek az Andrássy úton.

„Szeretettel üdvözöljük a felvonuló közmunkásokat”

– hangozhat a tribünről. Az első számú vezető kissé fáradt mosollyal integet majd, érzi a karjában az izomlázat, de kitart. Épp most mondta a Kossuthon, hogy a nehezén túljutva „fickósabb, ha úgy tetszik, macsósabb”, mint valaha. Boldog az az ország, amelynek fickós a miniszterelnöke. Igaz, azt is mondta, hogy „Kásler miniszter úr érdemei történelmiek”, így aztán lehet, hogy a fickósság is csak vicc volt.

Díszszemle egyelőre nincs, talán jövőre

Fegyver éppen volna, folyton vásárolunk, sőt: az új elit hobbija a régi harci járművek beszerzése, Mészáros Lőrinc portáján is fényképeztek páncélos szállítót meg szovjet harckocsit. Miért, az én kisfiam matchboxot gyűjtött, az sem volt olcsó mulatság! De egy pofás díszszemléhez egyrészt előbb vissza kellene hívni a cégek vezetésébe ültetett főkatonákat, másrészt betanítani az egyszerre lépésre azt a 3000 állásvesztőt, akit a hadseregbe várnak.

A szimbolikus politizálás még mindig olcsóbb, mint az igazi

Már Baudelaire is megírta:

„Jelképek erdején át visz az ember útja”.

A politikában meg gyakran azzal viszik az erdőbe. Bár Baudelaire gyanús, valaha perbe fogták istenkáromlásért és erkölcsgyalázásért, úgyhogy inkább Wass Albert írta. Ahhoz képest nem is sok a tízmilliárd, hogy mondjuk a Vadászkiállítás egészében talán ötven milliárdot is kóstálhat. Legközelebb kormányalakításnál azért nézzünk körül: kevesebbe kerül, aki gyerekkorában kicsit piromán volt, mint aki lövöldözni szeretett. Bár a kisvasút és a foci is veszélyes. De talán összevonhatnánk a vadászatot a tűzijátékkal. Nem lehetne, hogy Semjén a petárdákkal lődözzön? A szarvasok is hogy megnyugodnának.

Fontos nekem a nemzeti ünnep, csakhogy ez az egész nem erről szól

Hanem arról, hogy ne a szolidaritás fűzzön össze nehéz helyzetben egy nemzetet, hanem a NER hamis történelmi giccse, a folytonos győzelmi jelentésekkel magát óriásnak mutató kertitörpeség. De azért segítek. A szilveszteri lapok szerint egy szlovák cég „Védelmező” néven forgalmazott tűzijáték-készletet, a dobozon maga Orbán Viktor látható. Daliásan, övében kézigránátokkal áll a határkerítés előtt, mellette őrbódé és a magyar trikolór.
Érzésem szerint maradhatott raktáron valamennyi. Azonnal csapjunk le rá! 30 ezer forint körül van egy doboz, ha mind a 3000 magyar település kap egyet-egyet, még mindig kijövünk 90 millióból.

Igaz, akkor hogy mutatjuk be Európának a világ legnagyobb kerti törpéjét?

A cikk eredeti változatában a Népszaván olvasható, amit a szerző külön a Városi Kurírnak írt előszavával közlünk.

csillagjegyek

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Egy hozzászólás itt: “A tűzijáték és a szovjet kertitörpe

  • Avatar
    2020.05.24 - 12:34
    Közvetlen hivatkozás

    Nagyon helyesen gondolkodol! Mivel szabad-, demokratikus országban élünk, azt mondasz és teszel, amit akarsz! Senki nem tud -mindenkinek- a megelégedésére tenni-: semmit! Én örülök a tűzijáték tervének, mert itthon is kiteszünk magunkért, ha valamit érdemes -szépen-, maradandóan-: megünnepelni! Jogod vagyon hozzája, hogy ne tetszedjen egy íly megemlékezés, tehát nyugodottan elhagyhatod a fővárost a -tüzijáték- idejére!

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük