Connect with us

Kerítésen innen

Akar féláron gyógyszerhez jutni? Nem csalás, nem ámítás, van legális módja!

1.500 közmillióba fájt mindannyiunknak az influenszer-utaztatás Budapestre
Megosztás

Manapság ritka jó hír a borsos gyógyszerárak tükrében, hogy létezik olyan megoldás, amihez nem kell suskusolni, egyszerűen akár 50 %-ot spórolhat vele az élelmes vásárló, persze, ha tud róla!

Tippek, hogyan lehet olcsóbban, akár féláron gyógyszert vásárolni

Január 29. és február 4. között több mint 47 ezren fordultak influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz, akut légúti fertőzés tüneteivel pedig több mint ötször ennyien, 271 ezren. Nem mindegy tehát, mennyit tudunk spórolni a gyógyszereken. Jó taktika, ha valaki a gyógyszerekből, vitaminokból a nagyobb kiszerelést választja, hiszen így az egységár szinte mindig kevesebb. Vannak persze olyanok, akik előre betáraznak vény nélkül kapható készítményekből betegség esetére, hogy ne kelljen már egy kisebb megfázással egyből a háziorvoshoz rohanni. Pedig mindenki jobban teszi, ha rendelőben veszi meg a gyógyszereket. Ugyanis

akár féláron is megkaphat bizonyos gyógyszereket, ha azokat az orvos írja fel, és nem a patikában veszi meg.

Ráadásul a receptre kapható készítmények gyakran több hatóanyagot tartalmaznak, így kevesebbet kell beszedni belőlük, jobban megéri egységáron is. Mindenképpen érdemes tehát elmenni orvoshoz, vagy felhívni telefonon akár olyan egyszerűbb dolgok miatt is, mint egy sós vizes orrcsepp.

Ne restelljen kérdezni

A gyógyszertárban érdemes megkérdezni, hogy egy adott termékkel megegyező hatóanyagtartalommal van-e másik, olcsóbb készítmény. Például a fájdalomcsillapítók jellemzően ilyen termékek lehetnek:

a Panalgorin esetében – amiben ugyanannyi (500 mg) metamizol-nátrium van, mint az Algopirynben – 10 darab 232 forintért is beszerezhető, míg a jól ismert fájdalomcsillapítók ennek többszörösébe kerülnek.

Akár 80, 55, 25 százalékos támogatás járhat gyógyszerre

A kedvezményhez csak annyi kell, hogy legyen társadalombiztosításunk és olyan patikában váltsuk ki a felírt készítményt, ami a NEAK-kal szerződött.

A tavaszi időszak előtt egy vitaminkúra biztosan nem árthat – persze erről érdemes orvossal, gyógyszerésszel is egyeztetni, nehogy a ló túloldalára essünk. Itt is érdemes számításba venni, hogy nemcsak a gyógyszerek ára, hanem az

orvosi D-vitamin ára is kevesebb, ha vényköteles formában, receptre váltjuk ki őket.

Ehhez persze el kell menni a háziorvoshoz.

Például a 100 darabos Bioextra D-vitamin fogyasztói ára 1939 forint, de emelt támogatás esetén – természetesen receptre felírva – 582 forintért meg lehet venni, és még normatív támogatás esetén is csak 873 forintba kerül.

Kapcsolódó

 

Szerző