Mialatt megy a Brexit huzavona, nyilvánosságra került, hogy több mint tízezer rohamrendőr áll készenlétben az Egyesült Királyság területén, arra az esetre, ha a megegyezés nélküli kilépés miatt zavargások törnének ki az országban.

Különleges osztagok is készülődnek

Közülük ezer már az első órában bevethető lesz – ez a szám többet jelent, mint ahány főt a 2011-es lázongások alatt mozgósítottak -, olyan különleges alakulatokkal együtt, mint a kutyás rendőrök, felfegyverzett rendőrök és keresésre kiképzett osztagok. Eddig tizenöt, lázadások letörésére kiképzett egység éves szabadságát korlátozták. Jelenleg ezer fő kapott különleges kiképzést, hogy – szükség esetén – Észak-Írországba is át lehessen telepíteni őket, ahol a rendőrség páncélozott Land Rover gépkocsikkal és vízágyúkkal van felszerelve, minden eshetőségre készen. Az angol önkormányzatok és a rendőrség képviselőiből álló testületeknél is tartottak eligazításokat, hogy kezelni tudják majd az áruhiányból adódó problémákat, illetve a rendőrök a rendbontásokat, beleértve a fosztogatásokat.

- Hirdetés -

Rendkívüli állapotra számítanak

A brit rendőrség feje, Martin Hewitt felhívta a kampányolók és a politikusok figyelmét, hogy vigyázzanak szavaikra, hogy elkerüljék a Brexit körül kialakult „hihetetlenül lázas” légkör berobbanását. Az újságírókhoz fordulva pedig azt mondta:

„Ez egy erősen érzelmi ügy, mint mindnyájan tudjuk, érthető, hogy mindenkinek megvan a véleménye róla. De úgy gondolom, hogy a nyilvánosan megszólaló emberek felelősek, hogy megfontoltan kommunikáljanak és semmilyen módon ne öntsenek olajat az emberek amúgy is tüzes véleményére”.

…Szó, szó, szó…

” Az azért aggasztó, hogy mind az Egyesült Királyságban mind Franciaországban – ahol a sárgamellényesek tüntetéseit a hatalom és a mainstream sajtó „nem politikai eseményként, hanem bűncselekményként kezelik”

a rend, a demokrácia nevében igyekeznek, készenlétben vagy tevőlegesen, de erőszakkal letörni saját népük akaratát.

Forrás

Kapcsolódó

Brexit és Trianon

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét