Átadták az Baumgarten-emlékdíjakat, amit többek között Dobrev Klára 1 millió forinttal támogatott

Kukorelly Endre író, költő 2019-ben ajánlott fel egymillió forintot a Baumgarten-emlékdíj feltámasztására. Mint minden díjat, ezt is azok hitelesítik, akik megkapják. 1929 és 1949 között Krúdy Gyula, Füst Milán és Weöres Sándor díjazott volt.

Az egykori díj legendás kurátora Babits Mihály volt, az újé pedig három évig Kukorelly Endre lesz,

akit Kemény István, Margócsy István és Nemes Z. Márió segítettek az első díjazottak kiválasztásában -írta a contextus.hu.

Évente öt díjat és hat jutalmat terveznek odaítélni

A díjak 5-5 millió, a jutalmak pedig 1-1 millió forintosak. 2020 elejére összesen tízmillió forintot sikerült közösségi finanszírozással összegyűjteni, egyelőre csak 5,2 milliót osztottak ki. A díjazottak fejenként 800 ezer, a jutalmazottak 200 ezer forintot kaptak. A maradékot visszamenőleg fogják kiosztani, amikor sikerül összegyűjteni elég pénzt.

2020 díjazottai

 • Marno János,
 • Márton László,
 • Pintér Béla,
 • St. Turba Tamás és
 • Christina Viragh

2020 jutalmazottai

 • Bán Zoltán András,
 • Bartók Imre,
 • Csehy Zoltán,
 • Kulcsár-Szabó Zoltán,
 • Peer Krisztián Szilágyi Zsófia.

A Baumgarten-emlékdíj létrehozója, Kukorelly Endre közleményt adott ki a díjról:

„A Baumgarten-emlékdíj közösségi finanszírozáson alapul.

A rendszerváltás óta gondolok arra, többször is beszéltem is róla, hogy a Baumgarten-díjat az íróknak vissza kell venniük az államtól, mely 1949-ben elkommunizálta azt. Lemondóan, beletörődve konstatáljuk újra meg újra, hogy az irodalmi díjazás kiszolgáltatott az aktuális kormányzatnak, a tavaly márciusi díjazások azonban minden eddigit alulmúltak.

Ezért fogtam most bele:

Facebook-oldalt és -csoportot alakítottam Gyümölcsöskert – Baumgarten-díj néven, ideiglenes számlaszámot mellékeltem, befizettem egy összeget, ezzel mindenkit a projekt támogatására biztatva, azok számára, akik befizettek és alapítók kívántak lenni, a Facebookon alakuló ülést hirdettem a Gyümölcsöskert – Baumgarten Emlékdíj Egyesület bejegyzését beindítandó, és 2019. december 11-én a megjelentek mint alapítók ezt el is határozták. Noha az Emlékdíj nem szorosan követi a Baumgarten Ferenc Ferdinánd hagyatékából finanszírozott, 1929 és 1949 között működő díj statútumát, igyekszik az egykori Baumgarten-díj hagyományát folytatni, minél több elemét megtartva annak szellemében eljárni.

A díjak odaítéléséről

a tanácsadók javaslatai alapján három egymás utáni évben egy kurátor dönt, majd mandátumát az egyik, akkor már díjazott számára átadja. Első alkalommal az Alapítók e sorok íróját választották kurátornak, aki tanácsadónak Kemény Istvánt, Margócsy Istvánt és Nemes Z. Máriót kérte föl. Az Emlékdíj teljes transzparenciával működik, célja, hogy minél szélesebb társadalmi támogatást kapjon. A kurátor feladata kizárni minden állami beavatkozást, és a Baumgarten-díj kurátorának, Babits Mihálynak szellemében kötelezőnek érzi magára nézve, hogy saját politikai és poétikai preferenciáit ne érvényesítse.

A díj hagyományának megfelelően nincs kötöttsége,

maga alakítja ki tanácsadóival egyeztetve a döntési mechanizmust, figyelembe vehet életművet, konkrét művet és szociális szempontokat egyaránt, és – szakmai díj lévén – nem köteles adott szerző anyagi helyzetét mérlegelni. Egy személy több éven keresztül is díjazható. Évente öt díjat és hat jutalmat osztunk. A díjak 5–5 millió, a jutalmak 1–1 millió forintosak, ezt az összeget azonban az érintettek egészben csak visszamenőleg kapják meg, amikor az Egyesület elegendő összeggel rendelkezik majd. A rendelkezésre álló összeg (2020 elejéig 10 millió forint) felét osztjuk ki, első alkalommal 5.200.000 forintot: a díjazottak 800.000, a jutalmazottak 200.000 forintot kapnak – Klimó Károly grafikája kíséretében. A hagyományokhoz híven Baumgarten Ferenc Ferdinánd halála évfordulóján, január 18-án (ez évben technikai okokból 16-án) lesz a díjátadás, a Gundel étteremben.

Kukorelly Endre, a Gyümölcsöskert – Baumgarten Emlékdíj Egyesület ügyvezető elnöke”

One thought on “Átadták az Baumgarten-emlékdíjakat, amit többek között Dobrev Klára 1 millió forinttal támogatott

 • 2020.01.17 at 20:10
  Permalink

  Kukorelly Endre írót gyűlölöm!Szemét jobb oldali genyo.Utálom amikor meghívják beszélgetős műsorokba.Hányni kell tőle!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest