Orosz-ukrán háború

Az Európa Tanács elkötelezett, tagállama Ukrajna területi intergritása mellett

Európa Tanács

Az Európa Tanács főtitkára, Marija Pejcinovic Buric szerdán közzétett közleménye szerint az orosz erők által elfoglalt ukrán területeken bejelentett népszavazás a két ország közötti konfliktus további fokozódásához vezethet, megtartása Ukrajna területi integritásának megsértését jelenti.

Megszállás alatt tartott, fegyverek felügyelte népszavazás eredményét nem lehet elfogadni és elismerni

Marija Pejcinovic Buric kijelentette: a luhanszki, a donyecki és a herszoni régióban az Oroszországhoz való csatlakozásról tervezett népszavazást nem lehet megtartani az alapvető demokratikus alapelvek tiszteletben tartása nélkül.

“Elutasítjuk a demokrácia ilyetén kigúnyolását és megerősítjük elkötelezettségünket tagállamunk, Ukrajna függetlensége, önálósága és területi egysége mellett”

– tette hozzá az Európa Tanács főtitkára.

Szeptember 23. és 27. között népszavazást tartanak a luhanszki és a donyecki szakadár területeken, valamint Herszon megye orosz megszállás alatt álló részén a csatlakozásról Oroszországhoz – erről tájékoztatott kedden a két délkelet-ukrajnai szakadár és az orosz megszállás alá került dél-ukrajnai régió kormányzata.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Oroszország 2014-ben csatolta el a Krímet Ukrajnától, a Kijevben végbement, erőszakkal kísért politikai fordulat nyomán – szintén az ott megrendezett népszavazás eredményére hivatkozva. Ennek legitimitását a nemzetközi közösség túlnyomó többsége nem ismerte el – hivatalosan még Fehéroroszország sem -, és a nyugati világ elítélte és a mai napig sem ismeri el a félsziget elcsatolását.

Friss híreink

About Author