Sorting by

×

Az idén sem eszi meg a kutya a telet! – Máris jön Zordonbordon + orvosmeteorológia

Alig két napja, még az évszázados melegrekordok megdőléséről cikkezett a sajtó. már akkor is tudható volt, hogy nem lesz így, mert nem lehet soká, és tessék tél máris visszavág.

Hétfőn  érkezik a hidegfront

Feltámad a szél. A délnyugati megyék kivételével erős, északon olykor viharos (50-65 km/ó) lökésekkel kísért NY-ÉNY-i szél fúj. Túlnyomórészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, elszórtan kisebb esővel, záporesővel. Az északi országrész fölött szakadozhat fel délután a felhőtakaró.

Éjszaka mérséklődik, NY-DNY-ira fordul a szél. Borongós marad az ég. Időszakos, szórványos eső eleinte északnyugaton, északon, majd hajnalban már inkább keleten valószínű.

Kedden ismét erősödő széllel számolhatunk. Egy melegfront felhőzete húzódik ránk. Országszerte erős vagy viharos lökésekkel kísért (50-65 km/ó) DNY-i szél fúj. Marad az alapvetően erősen felhős, borongós idő. Elszórtan, főként az ország északi felén kisebb eső is eshet. Éjszaka is hasonló idő várható: marad az erős szél és a sok felhő, elszórtan kisebb esőkkel.

A hőmérséklet jellemző átlaga (oC):

hétfő reggel -2 – +7,

hétfő délután +9 – +14,

kedd reggel +3 – +6,

kedd délután délnyugaton +12, északon +8,

szerda reggel +6 – +10 fok körül alakul.

– Szerdán előreláthatólag erős, alkalmanként viharos ÉNY-i széllel hidegfront érkezik, hideg levegő áramlik a térségbe, emiatt hűlni kezd a levegő. Zömében borult égbolt mellett többfelé várható eső, délnyugaton jelentősebb eső. Az Alpokalján este, éjszaka már havas eső, hó is eshet.

– Csütörtökön erős ÉNY-i szél mellett várhatóan naposra fordul az idő. Azonban nem lesz mindenütt zavartalan a napsütés, a felhőátvonulásokból főként északkeleten szórványosan havas eső záporok, hózáporok alakulhatnak ki.

– Pénteken többnyire napos, északon felhősebb, de estig csapadékmentes idő valószínű, gyenge légmozgással. Éjjel érkezhet csapadék.

– Szombaton – még jelentős előrejelzési bizonytalansággal, de – borongós, csapadékos időre van kilátás. A csapadék halmazállapota vegyesnek ígérkezik, de nagyobbrészt hó valószínű.

– Vasárnap is maradhat a borongós időjárás, kevés, vegyes halmazállapotú csapadékkal.

Biometeorológia 2022. január 3.

Hétfőn hidegfront hat a szervezetünkre. Szív- és érrendszerünket lassúbb szívműködés és alacsonyabb vérnyomásérték jellemzi. Fejfájás, szédülés jelentkezhet, sőt akár ájulás is előfordulhat. A cukorbetegek fokozottabban figyeljenek a megfelelő táplálkozásra, mert a vércukorszint csökkenése a gyakori, és akár hipoglikémiás rosszullét is előfordulhat. A fronttal szeles idő is érkezik. A hőérzet csökken, érdemes rétegesen öltözködni, illetve bőrünket testápolóval védeni a kiszáradás ellen. A mozgásszervi betegségekben szenvedőket is érzékenyen érinthetik az időjárás változásai, fokozódhatnak a krónikus mozgásszervi betegek panaszai; ízületi és csontfájdalom léphet fel. Írja az EUMET.

Ezt ígérik mára a csillagok!

tél

 

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.