Connect with us

Bulvár

Az időjárás ma zordara fordul, sokfelé szélviharban lehet részünk

időjárás
Megosztás

A tavasznak is vannak „rosszabb pillanatai”,  a mai nap időjárása ezek sorozatát hozza elénk sok széllel, viharral. Lássuk mi vár rán ezen és a további néhány napon. 

Hidegfront

Szerdán, Délelőtt még elsősorban az ország nyugati felén fúj erős, majd délután az északkeleti, keleti térségben is feltámad az É-i szél. A Duna-Tisza közén mérsékeltebb marad várhatóan a légmozgás. A Dunántúlon általában erősebben felhős égbolt lesz jellemző, de csak elvétve lehet pár csepp eső. A középső és keleti térség felett vékonyabb, áttetszőbb, keleten gyakran szakadozott felhőréteg melletti szűrt napsütés a valószínűbb. Nyugaton nagyjából 13-15 fokig eshet vissza a hőmérséklet, míg délkeleten 25 fok körül alakulhat a legmagasabb érték. Éjszaka is hasonló marad az égkép: nyugaton vastagabb, keleten vékonyabb, szakadozottabb felhőzet várható. Északon előfordulhat ugyan futó, jelentéktelen zápor, de összességében nem várható számottevő csapadék. Mérséklődik, majd hajnalra legyengül az eleinte nyugaton és keleten még élénk szél.

Orvosmeteorológia
Ma hidegfront alakítja időjárásunkat, mely elsősorban az ország nyugati felén okoz jelentősebb időjárás változást és élettani panaszokat. Olyan általános tünetek mint fejfájás, migrén, ingerlékenység aluszékonyság vagy akár álmatlanság jelentkezhetnek. Mivel a fronttal csapadék nemigen érkezik, a szél által felkavaródott por és pollen fokozhatja a légúti allergiás panaszokat, illetve az asztmások tüneteit is. Számokra javasolt az előírt gyógyszer kéznél tartása, szükség esetére.

Csütörtökön a nyugati országrész felett is elvékonyodik, lecsökken a felhőzet, ismét országszerte kisüt a nap. Az ország északnyugati, északi megyéiben várható tartósabb, de vékonyodó felhőzet.

Hogyan tovább?

Pénteken is marad a jellemzően gyenge É-ias légmozgás, este, éjjel élénkülhet meg kissé a szél. Napsütéses, kellemes hőmérsékletű napra van kilátás. Este, éjjel lehetnek mérsékelt felhősödések, melyből elvétve nem kizárt itt-ott futó zápor sem, de csak jelentéktelen mennyégben.

Hétvégén – már növekvő előrejelzési bizonytalansággal, de – napos és felhősebb időszakok, illetve területek váltakozása ígérkezik. Számottevő csapadék érkezése továbbra sem valószínű. Ismét 20 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet az ország legnagyobb részén. A légmozgás gyenge, mérsékeltnek ígérkezik, szombaton még É-ias, vasárnap már D-ies irányból.

Hétfőre egyelőre élénkebb, néhol erős D-i széllel érkező enyhe, változóan napos-felhős idő, illetve estére egy hidegfront okozta záporok érkezése körvonalazódik.

Forrás

Ezeket olvasta már?

időjárás

Szerző