Connect with us

Voks 2024

„Az MSZP Sopron és környéke helyi szervezeteként úgy döntöttünk, hogy feloszlatjuk közösségünket és minden tag kilép a pártból”

Lemondott tisztségéről Komjáthi Imre és Kunhalmi Ágnes
Megosztás

Ez történik akkor, ha a „vízfej” nem törődik a „talpasokkal”, hanem dönt és pont! Elfogadhatatlannak tartották a soproni szocialisták, hogy a pártvezetés a fejük fölött, a párt alapszabályaival szembe menve döntött, és rájuk akart erőszakolni egy, a fővárosban megkötött politikai alkut.

35 év szolgálat után…

„Az MSZP Sopron és környéke helyi szervezeteként úgy döntöttünk, hogy feloszlatjuk közösségünket és minden tag kilép a pártból. A 35 éve alakult helyi szervezetünk legsúlyosabb döntése azért született meg, mert számunkra emberileg és politikailag egyaránt vállalhatatlan annak a döntésnek, mind a módja, mind a tartalma, amit a párt országos elnöksége hozott Jakál Adrienn (Párbeszéd) soproni polgármesterjelölti indításáról”

– áll az MSZP Sopron és környéke feloszlott helyi szervezetének közleményében. A végtelenül csalódott helyi szocialisták búcsújukban keményen fogalmaznak. Kránitz László, aki kilenc évig országgyűlési képviselője is volt a pártnak, nem titkolja: ezzel felégettek maguk mögött minden hidat.

„Ebben a pártban nincs keresnivalónk többé”

– fogalmazott.

Nem tudják támogatni a rájuk erőszakolt jelöltet

A soproni ellenzékiek nem akarták a felülről rájuk erőszakolt kényszerpályát, vagyis azt, hogy a helyi viszonyokat nem ismerő budapesti pártvezetők döntsenek helyettük. Ez egyébként alapszabály ellenes is – hangsúlyozza Kránitz.

A helyieket ugyanis elfelejtették tájékoztatni a fővárosban megkötött paktumokról, és amikor kiderült, hogy a soproni szocialisták nem akarják támogatni a Párbeszéd polgármesterjelöltjét, kiborult a bili.

Egyébként nemcsak a soproni MSZP-ben verte ki a biztosítékot a fővárosi döntés: a Demokratikus Koalíció soproni tagjai közül is többen hátat fordítottak pártjuknak, lemondott és kilépett a kampányfőnökük is.

„Jakál Adrienn személyét elfogadhatatlannak tartjuk, ezért támogatni sem tudjuk. Ezt többször elmondtuk és erről döntést is hoztunk, amit az országos vezetés is tudott. Számunkra a baloldaliság, az erkölcs, a morál, az adott szó, az empátia, a szolidaritás, mások tisztelete, a szavahihetőség és a hitelesség a legfontosabb alapértékek, mindig ezen elvek alapján vettünk részt a helyi közéletben. Ezzel szemben Karácsony Gergely nyomására Kunhalmi Ágnes, Komjáthi Imre, Hiller István, Molnár Zsolt az MSZP helyi szervezetének akarata ellenére Jakál Adriennt indítják Sopron polgármesterjelöltjeként. Ezzel gyakorlatilag az MSZP országos elnöksége feláldozza a 35 éve működő soproni szervezetét, annak összes tagját, egy mindig összetartó baloldali közösséget azért, hogy a Párbeszéd belső személyi problémáit, a saját pártjában sarokba szorított, gyengekezű Karácsony Gergely gondjait megoldja”

– fogalmazták meg a soproni szocialisták döntésük indokait.

„A háttérben bizniszelő kamu szocialisták bábja”

„Tisztességtelen és jogtalan döntésnek tartjuk, hogy az MSZP országos vezetői semmibe vették az alapszabályban számunkra biztosított jelölési jogot, ami egy demokratikus döntés alapja. A munkát, kenyeret követelő »vörös és csípős« társelnökünk a háttérben bizniszelő kamu szocialisták bábjaként szó nélkül, sőt minket támadva asszisztálta végig ezt a gyalázatot. Az országos elnökség többszöri kérésünkre és jelzésünkre sem volt hajlandó visszatérni az alapszabály által előírt működéshez. Mára ezeknek az embereknek a döntéseit és tetteit csupán a saját egzisztenciális pánikreakcióik határozzák meg. Kizárólag az lebeg a szemük előtt, hogy a következő ciklusban is megélhessenek valahogy a politikából és ezért bármin és bárkin átlépnek”

– vádolták meg a pártból távozó szocialisták saját volt vezetőiket.

Az 1989-ben alakult Magyar Szocialista Párt soproni alapszervezete tehát nincs többé

Tagjai nem látnak olyan politikai erőt Magyarországon, ahol folytathatnák közéleti munkájukat. Pedig az elmúlt harmincöt évben voltak sikereik: 1990-től két cikluson át a soproni tag Boros László parlamenti képviselőként, az országgyűlés jegyzőjeként is dolgozott. Kránitz László kilenc éven át volt tagja az országgyűlésnek. Mindig volt soproni MSZP-s a Győr-Moson-Sopron vármegyei közgyűlésben is, városi szinten pedig alpolgármestereket adtak a közéletnek. Az MSZP és a Momentum soproni alapszervezetei Sovány Endre független polgármesterjelölt mögé álltak be, és a közelgő önkormányzati választásoknak közös listával futottak volna neki. Most ez is borul.

„Nagyjából fele-fele arányban szerepeltek volna a két párt jelöltjei a listán. A szocialisták visszalépése miatt most néhány nap alatt kell új jelölteket találnunk a helyükre. Megpróbáljuk, de nehéz lesz. A minimumot, vagyis nyolc képviselőjelöltet ki tudunk állítani, reméljük”

– mondta el a Momentum helyi elnöke, Németh Ferenc. Megértik az MSZP-sek döntését, de ez számukra válsághelyzetet teremtett. Felmerül a kérdés, miért nem folytatják függetlenként a közös listán szerepelő szocialisták. Kránitz László szerint ez hiteltelenné tenné őket.

„Nem csinálunk bohócot magunkból. Nem leszünk egyik napról a másikra párttagokból függetlenek”

– szól az indok. Sovány Endrét, a civil és független polgármester-jelöltet azért párttagság nélkül is támogatják, mint a frissen megalakult Szegfű-baráti kör tagjai. De csak a kampányban segítenek.

A soproni helyzet nem egyedülálló az országban,

több városban is okoz nézetkülönbségeket a helyi alapszervezet és a pártvezetés eltérő álláspontja. A tanulságot különbözőképpen vonják le, ez kiderült azokból a kommentekből is, ami a soproniak döntését kíséri a közösségi megosztón.

„Okos döntés volt, egyetértek veletek. Minden párt tanuljon ebből!”

– üzeni például egy választópolgár. Egy hasonló utat bejárt volt párttagnak ötlete is van a folytatásra:

„Szerintem már többen vagyunk, akik a dolgok vállalhatatlansága miatt kiléptek, mint akik maradtak. Nem csinálunk egy pártot magunknak Kilépett Szocialisták Pártja (KISZOP) néven?”

Forrás

Szerző