2006 szeptember 18.-án a Szabadság téren Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom  vezetője azt követelte az MTV-től, hogy olvassák be petíciójukat, és ezzel kezdetét vette a nem is olyan hideg polgárháború, egy több mint 20 perces beszéd alig néhány másodperces összevágott részlet  miatt.


Baló György nem tárgyalt

Toroczkai Kossuth téri beszéde szerint a televízió munkatársai arrogánsan viselkedtek velük, a kérésüket elutasították, Baló György megtagadta a petíció átvételét, majd megvető kifejezéssel az arcán otthagyta őket, helyette a rendőrök vezetője vette át a papírt. A Kossuth térre visszatérve Toroczkai felszólította az embereket, hogy menjenek át a televízióhoz, mire a majdnem tízezer fős tömeg egy része este tíz óra tájban átvonult az MTV székházához, és a közülük kiváló néhány száz fős kemény mag előbb szóban, majd tettleg is rátámadt az épület védelmére kivezényelt rendőrökre.

Szeptember 19-ére virradó éjjel az új fideszes kánon szerint “békés” tüntetők megostromolták az MTV Szabadság téri székházát. A kialakult csetepaté és dobálózás eredményeképpen a rendőrök beszorultak a bejáraton belülre, melyet aztán igyekeztek teljesen eltorlaszolni. A tüntetők utcakövekkel sörösüvegekkel és egyéb tárgyakkal kezdték dobálni az épületet, illetve a rendőröket, akik könnygázzal és tűzoltó fecskendővel próbálták visszaverni a kapu ellen indított rohamokat.

Ez utóbbi a tűzoltó fecskendő bevetési kísérlete az éjszaka egyik majdnem tragédiába forduló eseménye lett, hiszen szerkocsiban ülő rendőröket, csak egy kisebb  csoda mentette meg attól, hogy a kemény mag meg ne lincselje őket.

A rendőrség feladta

A rendőrség sikertelen kísérletet tett az épület megvédésére, majd a kiürítés mellett döntött. Kert Attila az MTV akkori  hírigazgatója végül átvette a tüntetők petícióját. A televízió adását nem sokkal korábban felfüggesztették, a munkatársak elmenekültek az épületből. A tüntetők közül néhányan éjjel két óra tájban bement a magára hagyott székházba, a többség csak körülnézett és egymást fényképezte, ám vandálok egy csoportja kifosztotta a büfét, a ház több szobájából elvitt mozdítható számítógépeket, az archívumból pedig több tucat kazettát. Az MTV munkatársainak nem esett bántódása, de 113 rendőr és mintegy 50 demonstráló megsebesült. Az okozott kár csaknem 232 millió forint volt. A Fideszt szolgáló HírTV riportere az élő közvetítés alatt végig lelkendezve forradalomról beszélt. /Hogyan tudta a televízió a tüntetők szándékát előre, az máig “rejtély”. Véletlenül komplett stábbal és technikával voltak az MTV előtt.

Polgárháborús készülődés

Ezt követően, a Fidesz akkori vezetői naponta tüntetésre hívták az embereket a Kossuth térre. Sokan hetekig ott táboroztak, a tér pöcegödörnek inkább megfelelt, mint a nemzet főterének. A szar szaga talán még ma is érződik.

Van több negatív forgatókönyv, beleértve a romló morális és gazdasági helyzetet, valamint a növekvő szociális elégedetlenséget és instabilitást – idézte Kósa Lajost az amerikai nagykövetség egy 2006. októberi táviratában. A távirat szerint Kósa azt is mondta, hogy a 2006-os helyzet „egy gazdasági probléma, melyet politikai válsággá duzzasztottunk.” Ugyanebben a táviratban az amerikai diplomácia Orbán Viktortól is idéz: amikor azt kérdezték tőle, hogy nem hibáztathatja-e majd őt a közvélemény az instabilitás forszírozásáért, azt felelte: „ez egy olyan kockázat, melyet kész vagyok vállalni.”

April Foley
April Foley amerikai nagykövet

Orbán nyilvánosan azonban egészen másképp nyilatkozott. Az akkori ellenzék vezetője arról beszélt diplomáciai körökben, hogy a nemzet egysége megbomlott. Orbán olyan szakértői kormány megalakítását látta szükségesnek, amely az új választások kiírásáig képes vezetni az országot. A Fidesz elnöke ekkor még egy másik szocialista miniszterelnökkel is kiegyezett volna – írta April Foley. De az ellenzék vezetője arról is beszélt, hogy folytatják az utcai demonstrációkat, ha pedig az idő közbeszól, akkor tavasszal újrakezdik, hiszen „az embereket megtámadták”.

Orbán nem bizonyult jó jósnak!

Orbán azt jósolta, hogy tanárok, diákok, mezőgazdasági dolgozók és a rendőrök lesznek az utcán. A Fidesz pártelnöke „nem állítja meg a tüntetőket, és csak azon tud dolgozni, hogy békések maradjanak”– olvasható a budapesti nagykövet összefoglalójában. Orbán akkori álláspontja szerint a stabilizáció csak Gyurcsány leváltásával volt elképzelhető, de ígéretet tett arra, hogy nem billenti ki „Magyarország fiatal demokráciáját” azzal, hogy az ellenzék új választások kiírása nélkül vegye át a hatalmat. 12-24 hónapra nevezte volna ki a szakértői kormányt, akit akkor már legkevésbé egy másik szocialista politikus vezetésére bízott volna. Orbán azt mondta April Foleyn amerikai nagykövetnek , hogy „a többségnek meg kell változtatnia a véleményét – vagy a terveit, vagy a vezetőjét”.

Elvtelen, vagy pragmatikus?

Soha nem használom azt a szót, hogy konzervatív” – mondta egy újabb feljegyzés szerint Orbán, aki bár a 2006. októberi események előtt még szakértői kormányt állított volna az ország élére, néhány hónappal később már arról beszélt, hogy a Fidesz készen áll a kormányzásra. Foley, arról számolt be, hogy a magyar ellenzék akkori vezetőjét sokan elvtelennek – mások pedig pragmatikusnak – látják. Ő maga „keresztény, patrióta, családközpontú és nemzetközpontú” pártot látott a Fideszben, és egyetlen értékmérőjének azt tekintette, hogy az ésszerű, gyors és megfelelő intézkedéseket képes-e hozni.

Orbán és a FIDESZ kevés volt az igazi győzelemhez

Foley 2006. december 29-én írt elemzése szerint az Orbán vezette Fidesz nem tudta az októberi hatalmas győzelmet igazán döntő erejűvé formálni, s bár az ellenzék taktikája nem látszik bejönni, minden magyar forrás arról számolt be, hogy Orbán hajthatatlanul ragaszkodik ahhoz, amit kitalált és 2007 tavaszán is az utcára vonul.Készüljenek fel, nagyon mozgalmas tavasz vár ránk” – készítette fel párttársait Foley szerint Orbán. S azzal a mozdulattal – hiába erősödött meg a Fidesz vidéken – saját magához vonta a személyi és politikai irányítás kérdéseit a pártban.

Vajon mikor lebben fel a fátyol a 2006 őszén történtekről?

Mikor tudjuk meg, hogy kik voltak azok az ellenzéki politikusok, akik a városi legendák szerint a kapcsolatot tartották a főváros utcáit romhalmazzá változtató futballhuligánokkal, a csőcselékkel? Igaz-e, hogy Kósa Lajos Debrecenből utaztatott fiatalokat azért, hogy minél nagyobb legyen a káosz Budapest utcáin?

  • Vajon kik aszalták hónapokig az öszödi beszédet,
  •  a  valódi békés tüntetők mögött kik voltak azok, akik forradalmat szerettek volna “összehozni”,a hatalomra jutásuk érdekében?
  • Igaz-e, hogy Orbán Viktor puccsra készült 13 évvel ezelőtt, és csak a Jobbik visszatáncolása miatt állt el az eredeti szándékától?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét