Sorting by

×

Az Orbán-rendszer nem biztos, hogy kibírja még négy évig

Ágh Attila politológus, filozófus, egyetemi tanár abszolút nincs meggyőződve arról, hogy az Orbán-rendszer kibírja még négy évig, sőt, szerinte az a valószínűbb, hogy nem.

Megkezdődhet az oligarchák háborúja

Mégpedig azért – vélekedik –, mert az Európai Unió felébredt, büntetéseket léptet életbe a rezsimmel szemben, és a források megcsappanása belső ellentmondások kiéleződéséhez vezet. Ha pedig drasztikusan csökken a pénz, azonnal elkezdődik “az oligarchák háborúja”.

Ágh Attila szerint hasonló forgatókönyveket lehet látni Szlovákiában és Csehországban is.

Márki-Zay Péter, az ellenzék volt miniszterelnök-jelöltje nemrég a Klubrádióban megemlítette, hogy volt egyetemi tanára, Ágh Attila politológus, filozófus annak idején a Ceaucescu-rendszerről azt mondta, egy pillanat alatt fog összecsuklani. Márki-Zay megkérdezte a napokban, a választási vereség után Ágh Attilát az Orbán-rendszerről, és egykori tanára nem volt olyan pesszimista, mint a többség.

A politológus a Megbeszéljük adásában elmondta, megerősíti a történetet, a Közgázon diákja volt Márki-Zay Péter és „intenzív vitákba bocsátkoztak”, amelyek lényege az volt, hogy a későbbi hódmezővásárhelyi polgármester az amerikai típusú szabad piac híve volt, ő pedig próbálta terelni a német variáció, a szociális piacgazdaság irányába.

 

Visszatérve a rendszerváltásra, azt mondta: Magyarországon nagyon hosszú átmenet volt, ő pedig azt fejtegette, hogy a Ceaucescu-rendszer vége természetéből fakadóan gyorsabb átmenet lesz, összeomlás következik be. Az Orbán-rezsimről úgy vélekedett: „én abszolút nem vagyok meggyőződve arról – és ezt mondtam Péternek is –, hogy ez a rendszer, amelyet most újraválasztottak, kibírja négy évig”.

Szerinte az a valószínűbb verzió, hogy az Orbán-rezsim nem csinálja végig a következő négy évet

Az Orbán-kormány nem tudja megúszni, hogy a következő években a korrupció kontrollját és leleplezését is legalább részben rákényszerítse az EU. Szerinte nagy botrányokat jegeltek a választásig, és ezeket Orbán az Unió felé próbálja úgy bemutatni, hogy keményen megbüntetik a korrupciót. Ezután majd elkezd gondolkodni, hogy „na, kit adjunk még föl?”. Úgy véli, nem lesz elég másodvonalbeli fideszes funkcionáriusokat beáldozni, hanem „intézményi meghátrálásban” gondolkodik az Unió.

Ha pedig ez bekövetkezik, akkor felbomlik a rendszer tökéletessége, és drasztikus pénzcsökkenés esetén Ágh Attila szerint azonnal „elkezdődik az oligarchák háborúja” (noha ők jelenleg nem versengenek, minden felülről, „Orbán szemvillanásával” dől el).

Szerinte hasonló forgatókönyvek játszódnak le Szlovákiában, amely nem volt annyira „tökéletes” rendszer, mint itt, és Csehországban, ahol a különböző üzleti körök háborúja után a volt miniszterelnök Andrej Babist legalább részben kilökték a rendszerből. És Orbánnak szimbolikusan is nagyon fontos tanulság, ami Szlovéniában néhány napja lejátszódott.

Forrás: Klubrádió

Orbán-rendszer

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.