Hozzuk nyilvánosságra kiváló pszichológusaink véleményét a miniszterelnökről! Az elsősorban pszichoterápiában jártas Varga Zoltán , Popper Péter, és Ranschburg Jenő minden kétséget kizáróan, professzionális emberismerők.

Orbán viselkedése gátakat rombol le”

Gazdasági szervezetek felső vezetőinek kiválasztásában szerzett gyakorlati tapasztalatai épp úgy segítették munkájának eredményességét, mint a kriminálpszichológiai területen szerzett ismeretek. Munkájának középpontjában – megjelent könyvei is tanúsítják – a hatalom személyiségre gyakorolt hatása áll. A Vasárnapi Hírekben tavaly áprilisában megjelent interjúban többek között az alábbiakat mondta:

„Orbán viselkedése gátakat rombolt le. Ami korábban elképzelhetetlen volt, ma mindennapos, természetes. Elsőként társai, utána mi magunk idomultunk az új viszonyokhoz. Itt mutatkozik meg, hogy mit jelent a legfelső vezető karaktere. Gondoljon bele, mivé tudott válni Goethe országa egy ember miatt.”

„A világ valóban professzionális, valódi hatalommal rendelkező emberei összesúgnak mögötte, ha meglátják. Emberünk ezt mélyen elrejtve maga is sejti. Sokszor a viselkedésén is látható ez. A zakóját gombolja, a nyakkendőjét igazgatja. Körbepillantgat. Különféle helyzethez illőnek, alkalmasnak gondolt arcokat vág. Dermedt mereven valamilyennek képzelt, csinált arckifejezéssel áll például az Obama házaspár között. Juncker elég idétlenül képes viselkedni, de mindenkit ő se legyint pofon, nem üdvözölné salut dictateurrel Putyint. Hát még „Angélát”. Vele lehet ezt tenni.”

Popper Pétert

A pszichológia népszerű, közkedvelt tudósát nem kell senkinek bemutatni. Munkássága, közvetlensége hozzásegített ahhoz, hogy az általa művelt, bonyolult, és oly sokszor nehezen érthető és feldolgozható tudományban valamiképp az ember eligazodjék. Ő így vélekedett 2005-ben, az ellenszek.hu-n:

„Orbán Viktor neve számomra szimbólummá vált. Egy nyolcvan év óta lezüllött ország még mélyebb politikai lezüllesztésének a szimbólumává. Holott a sors megadta neki a ritka lehetőséget, hogy sarokkő lehetett volna a magyar történelemben. De ő pénzt akart keresni. Népvezér akart lenni. Tündökölni akart az emberek felett. Ezt is megkapta. Látni fogjuk még, amint eldobott kőként az út szélén hever. Mindezzel meg kell küzdenem, hogy hozzáférjek az emberhez.”

„Ezek a Fidesz-fiúk kik is lehetnének egy normális polgári világban? Tehát most kell gazdagodni, markolni, szerezni évekre, évtizedekre előre, mindenáron biztosítani a család jövőjét.”

Ranschburg Jenő

Az immár hat éve elhunyt népművelő tudós, a Nemzetközi Pszichológiai Társaság volt tagja pedig így szólt, 2007-márciusában a Hetekben:

„1990 táján volt néhány fiatalember, akiknek közös jellemzője a fiatalságukból adódó Sturm und Drang (Vihar és vágy – a szerk.) volt, ami látványos, impozáns bátorságot adott nekik, de az a benyomásom, hogy a háttérben már akkor is ott volt az extrém hatalomvágy, az individuális kiemelkedés utáni vágyakozás, melyek megvalósításához a politika meglovaglása adott egyfajta lehetőséget. Ezek után minden további nélkül, pontosabban minden további lelkiismeret-furdalás nélkül ültek át mindig arra a lóra, amelyiken az eredeti céljukat leginkább elérhetőnek vélték. Innen ered arcpirító cinizmusuk, populizmusuk, demagógiájuk.”

Václáv Hável és Hofi Géza

A nagy klasszikusokat már meg sem említem, és azokat a neten ezerszámra véleményt közlőket sem, akik nap, mint nap kritikusan szólnak Orbánról.

Magam – mint aki évtizedeken keresztül emberismereti közegben éltem aktív munkásságomat – csak ennyit tennék hozzá a már elhangzottakhoz: kész sorscsapása nemzetünknek, hogy ilyen jellemzőkkel rendelkező köznapi figura így felemelkedhetett. Egyben nemzetbiztonsági kockázat, hogy ekkora hatalom birtokosa lett.

Most is nem létező problémákkal fedi el valóságos gondjainkat, alaptalan félelmekkel riogat bennünket, indulat-cunamikat gerjesztve, tovább erősíti a társadalom megosztását!

Az ország védelmében kötelességünk meg- és felszólalni annak a veszélynek láttán, amit ő és illiberális államépítő politikája jelent.

Inkább hiszek az említett, róla szóló személyeknek vele kapcsolatban, mint holmi neki csápoló, habonyizált senkiháziaknak!

Az ország védelmében!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét