“Bárcsak minden ilyen flottul menne”

Lakner Zoltán a maga nagyon megfontolt és iróniával átszőtt módján reagált a miniszterelnök sajtótájékoztatón elmondott szövegére. Alább a politológus közösségi oldalán közzétett véleményét szemlézzük.

Minden cím Woody Allenhez vezet

Márminthogy rögtön az elején én is az Annie Hallból vett idézettel éljek, ha már Orbán a mókusok elé vettetéssel harangozta be éves sajtótájékoztatóját. Kommunistagyanús megjegyzésem, hogy Horn Gyula havonta tartott ilyeneket.

Szóval, bárcsak minden olyan flottul menne, mint ahogyan Orbán elővezette: szárnyaló gazdaság, meredeken csökkenő szegénység, a külső befolyástól mentes kormány (ő Brüsszelre és a multikra gondolt, én Moszkvára és a multikra gondolok), pártcsalád-választás előtt álló kormánypárt, és egy olyan kormány, amelyen belül csak arról folyik vita, mikor legyen és mekkora adócsökkentés. Országépítés a gyorsítósávban.

Persze ha már Woody, akkor Bacsó Bástya elvtársa sem maradhat le:

Ha valamit szeretek magamban, az a szerénység.

Valójában a következőket tudhattuk meg ma déltájt, a teljesség igénye nélkül, példálózó felsorolásként:

Nem csak kekeckedés, hogy adminisztratív vegzálásként kizárják a magyar sajtó egy részét a sajtótájékoztatóról, hanem spórolás a miniszterelnök egyébként jelentékeny debattőri képességével. A hivatalos magyarázat – a kimaradt újságírók nem értek oda időben, nem regisztráltak telefonon – kicsinyes és nettó hazugság, de a hivatalos hazugságot mindig van, aki elmondja. Erre épül a rendszer.
Amúgy is, a csatatér megválasztása a hadvezér legfontosabb döntése, és külön előny, ha a szabályokat is ő adhatja meg: ha nincs visszakérdezésre lehetőség, a kormányfő szabadon csúsztathat.
Márpedig csúsztatni tud. A Tiborcz Istvánra vonatkozó kérdésre Orbán hosszú előadást tartott arról, hogy az uniós pénz tulajdonképpen a mi pénzünk, szerinte amúgy is fajlagosan többet fizetünk be az Uniónak, mint a hollandok. Csak arra nem adott választ, miért érte meg a magyar állampolgároknak Tiborczot kistafírozni, hogy abból félhomályba boríthasson jó néhány települést.

Klasszikus jobboldali populista panelek is visszajönnek

A továbbiakban mindenkit meglepve, Orbán atyáskodva türelmet kért Karácsony Gergelyéknek, ami ugyanolyan csikorgósra sikerült hazugság, mint az, hogy neki semmi köze a KESMA magánalapítványhoz. Majd így folytatódik a bejegyzés:

“Klasszikus jobboldali populista panelek is visszajönnek, ha éppen nem tolható eléggé a bevándorlás-ellenesség: büntetőjogi keménykedés a bűnmegelőzés helyett, illetve a bíróságok kritikája például a párkapcsolati erőszak kivédése és a következmények hatásos kezelése helyett. A börtönviszonyokon sem kell javítani, fizetni sem kell, ha erről bírói ítélet születik, hiszen a lényeg az indulatok felkeltése.

A bírói ítélkezésben a kártérítés is megkapta a magáét: ha állampolgárok jogsérelmet szenvednek el, ami nekik/családjuknak/gyerekeiknek konkrét hátrányt okoz, az ügyüket civil szervezetek felkarolják és kiváló jogászok megnyerik, akkor ez Orbán szerint munkavégzés nélkül keresett pénz. Ha pedig ugyanazon a településen mások megkérdezik, hogy egy “etnikailag meghatározó népcsoport tagjai” miért jutnak ily módon pénzhez úgymond munkavégzés nélkül, akkor Orbán szerint nekik igazuk van. Értsd, a miniszterelnök szerint az oktatási szegregáció roma sértettjei munkavégzés nélkül keresnek pénzt, ami helytelen. Nehezen félreérthető utat engedés ez a romaellenes indulatoknak. Plusz Soros. Soros-ügyben egyébként a miniszterelnök nem akar fixáltnak tűnni….”

A továbbiakban természetesen szót ejt a politológus a Fidesz és a Néppárt kötélhúzásának orbáni magyarázatáról is, majd így ér véget a poszt:

A legjobb hír: Orbán boldog, mert jó munkája és tisztességes fizetése van. “Ami az én életemhez kell, az rendezve van”

Bárcsak minden ilyen flottul menne.

A teljes bejegyzés itt olvasható

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük