Befektetések - várható hozamok és egyéb hasznos tudnivalók - Városi Kurír

Sorting by

×

Befektetések – várható hozamok és egyéb hasznos tudnivalók

Amikor a nyugdíj előtakarékosságról vagy épp valamilyen biztosításról van szó, akkor szinte minden esetben felmerülnek a különféle befektetések. Ezekből többféle is létezik a különféle konstrukciókon belül. Ráadásul többféle értékpapírhoz, valamint befektetési egységhez is köthetők. A lényeg, hogy amikor a jövőnkre vagy épp a jelenünkre szeretnénk gondolni, akkor néha nagy lehet a zavar a különféle pénzügyi fogalmakkal kapcsolatban. Az alábbiakban bemutatunk pár közismert befektetési formát.

Hirdetés

Mit is jelent pontosan a befektetés?

Akár sima biztosítást kötünk, akár valamilyen nyugdíj előtakarékossági formát, mindegyikhez kötődik befektetési konstrukció. A befektetés lényegében az általunk kötött vagy megkezdett pénzügyi takarékosság legfontosabb alapja. A befektetés a hozamokon keresztül fogja gazdagítani a számlánkat, vagyis nyereséget produkál. Többféle befektetési forma létezik, amelyet az adott pénzintézet választ ki számunkra, vagy mi is kiválaszthatjuk attól függően milyen biztosítási, illetve megtakarítási konstrukció érdekel minket. Általában értékpapírokba fektetünk, amelyek lehetnek részvények és kötvények is többek között.

Befektetési alap

Befektetési alapot azon befektetők hoznak létre, akik nem tudnak önállóan értékpapírokat vásárolni. Így viszont együttes erővel csökkennek a kockázat és a költségek is. A befektetési alapokhoz pedig befektetési jegyek vásárlásával lehet csatlakozni. Egy ilyen jegy tulajdonképpen olyan, mint egy értékpapírcsomag, amely ugyanúgy hozamot termel. Akárcsak egy portfólió, ez is változatos pénzügyi eszközöket takar, amelyek lehetnek állampapírok, kötvények vagy részvények is többek között.

Részvények

A részvény kifejezéssel találkozhattunk valószínűleg a legtöbbet, hiszen sok film téma a tőzsde. A részvényeket a tőzsdén veszik vagy adják, és olyan papírokat takarnak, amiknek a megvásárlása esetén egy vállalat résztulajdonosai leszünk. A részvények viszont értéke sok mindentől függ. Talán ez az egyik legérzékenyebb értékpapír fajta, hiszen nem csak a globális események, de már akár különféle kijelentések is változtathatják az értéküket. Elég csak Elon Musk Twitter bejegyzésére gondolni – egy időben minden médium erről adott hírt. Ő csak egy ártatlan bejegyzést tett közzé, és a Tesla részvényei azonnal zuhanni kezdtek. A részvények ugyan rendkívül előnyösek lehetnek (hiszen valóban mesés hozamot termelhetnek), viszont nagyon érzékenyek a világ változásaira.

Kötvények

Amikor egy vállalatnak extra forrásokra van szüksége, akkor kötvényeket ad ki – ezeket tudjuk mi is megvásárolni. Az adott kötvény a vállalatot arra kötelezi, hogy kamatot fizessen majd a kötvényeinkre, méghozzá meghatározott időn belül.

Megtakarításos életbiztosítás

A megtakarításos életbiztosítás tulajdonképpen pontosan olyan, mint bármelyik más biztosítás – annyi különbséggel, hogy ez bizonyos időszak után folyamatos hozamot fizet. A nyugdíjbiztosítás pontosan ilyen, habár ez kötött befektetési célúnak számít, azonban mégis ide sorolható. Portfóliókat választhatunk a megkötéskor, amelyek többféle összeválogatott értékpapírt takarnak. A nyugdíjbiztosítás esetében kétféle lehetőség adott. Az egyik egy kiegyensúlyozott, főleg alacsony kockázattal operáló, viszont fix kamatot biztosító formáció. Míg a másik magasabb kockázatú, azonban sokkal jobb hozamot ígérő. Mindkét esetben legalább tíz évre érdemes megkötni a nyugdíjbiztosítást, ugyanis az hosszútávon jövedelmező igazán. Az ilyen biztosítás viszont – mivel valódi biztosításról van szó –, halál és rokkantság esetén is fizet. Ezen kívül a három nagy nyugdíj előtakarékossági forma egyike, amelyre ugyanúgy jár az állami adójóváírás, mint az önkéntes nyugdíjpénztár vagy a nyugdíj előtakarékossági számla esetén. Ha többet szeretne tudni erről a nyugdíj előtakarékossági formáról, a grantis.hu weboldalon további hasznos információkat olvashat a nyugdíjbiztosításokról.

Állampapírok

Az állampapírok hasonlóan működik a vállalatok által kiadott kötvényekhez. Itt a megvásárolt, Magyar Állam által kibocsájtott értékpapírok egyfajta hitelnek minősülnek, amit mi adun az államnak. Az állam pedig kamatot fizet ezért cserébe. A legismertebb állampapírok közé tartozik a Magyar Állampapír Plusz és a Prémium Magyar Állampapír.

ETF

Az ETF egy rövidítés, ami az Exchange Traded Funds kifejezésből ered. Ugyanúgy a tőzsde mozgását figyeli, viszont itt a befektetési alapoknak csak egy meghatározott indexét követi. Emiatt a költségei rendkívül alacsonyak, hiszen nincs portfólió kezelő, aki menedzselné az ügyletet – ami plusz kiadásokat vonna maga után.

Befektetési arany

Az arany a legrégebbi érték alapú befektetésnek számít. Már az ősidők óta arra használják, hogy egyfajta értéktartó fémként a vagyont növelje. Ezért ez mondható a legrégebbi befektetési formának. Amikor befektetései arannyal foglalkozunk, akkor szó szerint fizikailag vásárolunk aranyat, amelynek tárolását nekünk kell megoldani. Ilyen esetben mindenképp csak hiteles, minősített helyről vásároljuk, hiszen rendkívül sok a csaló ezen a területen. Ha nem akarjuk az aranyat fizikailag tárolni, akkor vehetünk virtuálisan is, amihez egyfajta aranyszámlát kapunk. Ebben az esetben nem látjuk az aranyat, vagyis a csalás lehetősége még nagyobb lehet. A hiedelemmel ellentétben érdemes megjegyezni, hogy a befektetési arany is kockázati befektetésnek számít, hiszen az értéke nem stabil. Vannak időszakok amikor lezuhan, és a jövőben nem tudható milyen értékkel fog bírni.

TBSZ – Tartós Befektetési Számla

A TBSZ egy olyan számla, amire értékpapírokat vásárolhatunk. Egyfajta tőkefelhalmozás történik ilyenkor, ami határozott időre szól. De mit is jelent ez pontosan? A szerződéskötést annak utolsó évéig tehát a gyűjtőévben lehetséges kizárólag értékpapírokat vásárolni. Ez után a számla kvázi lezár, és nem lehet befizetni vagy kivenni. A számlán található tőke kizárólag csak a kamattal gyarapodik, ami a kivétel esetén megszűnik. Vagyis lényegében egy lekötésről van szó, amely értékpapír alapú.

Összegzés

Láthatjuk, hogy a megtakarítások és a hozamnövelő lehetőségek igencsak bőséges számmal rendelkezésünkre állnak. Különösképp, ha belegondolunk, hogy még ezen kategóriákon belül is számtalan opció elérhető. Ez pedig a kockázat mértékére, és az értékpapírok minőségére is kiterjed. Viszont pontosan ez benne a legjobb, hogy így garantáltan megtalálhatjuk a számunkra legideálisabb konstrukciókat.

Kapcsolódó

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.