Billie Jean King Kupa: győzelem Szerbia ellen, továbbjutottak a magyarok

Bondár Anna és Udvardy Panna megnyerte a párost, ezzel a magyar női teniszválogatott 2-1-re legyőzte Szerbiát a Billie Jean King Kupa euroafrikai zóna I-es csoportjának antalyai tornáján, és csoportelsőként továbbjutott.

A magyar-szerb összecsapás első felvonásán Jani Réka (140.) és Lola Radivojevic (1503.) találkozott. Az első szettben a magyar teniszező három bréket követően, 5:0-s vezetésénél már a játszmáért adogathatott, de az előny végül csak a következő brék után jött össze.

A második játszmában 2:2-ig csak a fogadó játékos nyert gémet, majd Jani tudta előbb hozni a szervajátékát. Hiába lépett meg azonban 4:2-re, Radivojevic egyenlített. A szett küzdelmes végjátékában Janinak fogadóként meccslabdája is volt, de azt riválisa hárította. Végül a rövidítés döntött, ami a szerbnek sikerült jobban, Jani adogatóként mind az öt pontját elbukta, fogadóként jutott csupán kettőhöz.

A döntő játszma a magyar szervagémjei során nagy küzdelmet hozott, Jani viszont fogadóként lényegesen eredményesebb volt ellenfelénél, és erre alapozva végül jobbnak bizonyult. A találkozó 2 óra 39 percig tartott.

Jani Réka a szövetség közösségi oldalán azt nyilatkozta: nagyon örül, hogy megnyerte a magyarok első mérkőzését a szerbek ellen, bár a találkozó vége “kicsit izgalmasabbra sikerült a kelleténél”.

“A szerb lány valahogy nagyon elengedte magát, úgy érezhette, hogy nincs veszítenivalója. A második szettben egyre jobban játszott, sajnos fordított is. Szerencsére a döntő szettre össze tudtam kapni magam, és nem tökéletes játékkal ugyan, de kiküzdöttem ezt a győzelmet” – mondta.

Jani Réka. Fotó: MTSZ

Az ellenfél legjobbja Alekszandra Krunics volt, aki 117. a világranglistán, de volt már 39. is, és eddig nem vesztett meccset Antalyában.

A folytatásban Gálfi Dalma (92.) és Krunics találkozott, és az első játszmában 4:4-ig mindkét játékos hozta a szervajátékát. Aztán a szerbnek összejött a brék, adogatógémjét követően pedig szettelőnyhöz jutott. A második felvonás Krunics újabb brékjével indult, majd 3:1-es előnyét követően ismét elvette Gálfi szervagémjét, és simán hozta a meccset, amely 1 óra 36 percig tartott.

A szerbek 2:0-lal kezdtek, ám a következő öt gémet a magyarok nyerték, majd 5:2 után már csak egy játékot engedélyeztek ellenfelüknek. A folytatásban Bondárék 3:1-re elhúztak, majd egy újabb bréket követően nemsokára 5:1 állt az eredményjelzőn. Innen már nem volt visszaút a szerb kettős számára, a találkozó 1 óra 8 percig tartott.

„Mindketten nagyon izgultunk, mert ez egy nagyon fontos páros meccs volt a csoport legerősebb ellenfelével szemben”

– mondta Udvardy Panna szövetség közösségi oldalán.

Bondár Anna kifejtette, főleg a mérkőzés eleje volt izgalmas, mert a szerbek is jól kezdtek.

„Sokat segített, hogy tavaly év végén sokat párosoztunk együtt, mivel a fontos pillanatokban nagyon jól tudunk együttműködni” – tette hozzá.

Babos Csaba kapitány sorra vette a nap történéseit

„Jani Réka meccsén a harmadik szettben kiütközött a nagyobb rutin és tudás, majd ezúttal Gálfi Dalma következett az utóbbi időben mutatott formája, valamint Krunic stílusa miatt. Sajnos 4:3-as vezetésnél egy csúszás közben szerencsétlenül letapadt a bokája, meghúzódott és ápolni kellett. Onnantól már nem volt teljes értékű harcos, és két szettben kikapott”

– elemezte az egyes mérkőzéseket a szakvezető, majd rátért a párosra.

„Egy kicsi bizonytalanság után hoztuk az első szettet, a másodikban pedig már szinte örömjáték folyt a pályán. Azért jöttünk, hogy bekerüljünk az őszi playoffba, ezért dicséret illet minden játékost, illetve stábtagot” – tette hozzá.

A párharc rendkívül fontos volt a továbbjutás szempontjából, mivel az A csoport két addigi százszázalékos csapata csapott össze. A csoportkör pénteki zárásán a magyarok az észtekkel játszanak, míg a szerbek a házigazda törökökkel találkoznak. Mivel az egymás elleni összevetések a Babos-csapatnak kedveznek, így már biztos, hogy a magyarok megnyerték az A csoport küzdelmeit.

Az antalyai viadalon a két csoport győztese közvetlenül bejut a novemberi rájátszásba, míg a második helyezettek egy újabb találkozón döntik el a harmadik továbbjutó hely sorsát. Az év végi rájátszás győztesei – amelyben az idei kvalifikáció kilenc vesztese mellett mindhárom zóna legjobb három helyezettje szerepelhet – jövőre a nagydöntőbe jutásért játszhatnak majd.

A csoport, 3. forduló:

Magyarország-Szerbia 2-1

Bondár Anna, Udvardy Panna-Aleksandra Krunic, Dejana Radanovic 6:3, 6:2
Gálfi Dalma-Aleksandra Krunic 4:6, 2:6
Jani Réka-Lola Radivojevic 6:1, 6:7(2), 6:3

(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük