Sorting by

×

Bitang drága kormányhiszti – Jeszenszky Géza: Norvégia újra kiábrándult Magyarországból

Jeszenszky Géza volt külügyminiszter szerint a norvégok „nagyon komolyan veszik a demokráciát”, ezért nem lehet véletlen, hogy komolyabb hangot ütöttek meg hazánkkal szemben a Norvég Alap forrásaival kapcsolatban.

Kormányzati tolporzék

Jeszenszky Géza az ügyben egyfajta makacsságot lát a kormány részéről, mert úgy gondolkodik, hogy az Ökotárs Alapítvány semmiképpen nem rúghat labdába, ezért „inkább vesszen a forrás”. Azzal kapcsolatban, hogy a kormány bírósági keresetet indítana a norvég királysággal szemben a pénzért, a volt nagykövet azt mondta: biztosra veszi, hogy nemzetközi jogilag esélytelen Magyarországnak bármilyen jogi fellépése, hiszen döntően a tavaly decemberi megállapodást rúgta fel, vagy utasította el a magyar kormány, amely szerint egy mindenki által alkalmasnak talált szervezet vihetné el ezt a pénzt. Mint fogalmazott, ez egy retorikai fogás, amit a magyar társadalom „hiszékeny része” el is hisz.

A norvégok nem bosszúállóak

Jeszenszky szerint értetlenül fogadják ezt a döntést, hiszen senkinek nem az érdeke, hogy kidobjon az ablakon egy ilyen támogatást. Kitért arra is, hogy bár az Európai Parlamentben a jobbközép erők erősen bírálják hazánkat, Norvégia eddig ebben nem jeleskedett, de nyilvánvalóan osztja ezt a véleményt és látja, mi folyik Magyarországon. Emellett a szervezet kiválasztásáról szóló „hercehurca” ráirányíthatta a figyelmet arra, hazánknak milyen vitái voltak a közelmúltban az Unióval.

„Norvégia most újra kiábrándult Magyarországból” – fogalmazott Jeszenszky Géza, hozzátéve: Norvégia most azt láthatja, hogy hazánkban a helyzet nem hogy nem javult 2014 óta, hanem romlott. Mint mondta, a norvégok „nagyon komolyan veszik a demokráciát”, nem véletlen tehát, hogy szigorú hangot ütöttek meg az üggyel kapcsolatban. (ATV)

Ez történt eddig!

Orbánék annyira fontosnak tartották, hogy elzárják a “Norvég Alap” pénzcsapját a civilek elől, hogy szétizmozták a tárgyalásokat, most aztán ugrott a teljes összeg. A norvég külügyi tárca egyértelművé tette: az összesen 77 milliárd forintos támogatás nem csúszik, nem átmenetileg került veszélybe, hanem végérvényesen elveszett. Orbánnak tényleg Magyarország lenne az első? Nem más ez mint egy  újabb kormányzati hazugság A norvég külügy határozott kijelentésének azért van jelentősége, mert a kormány továbbra is azt a látszatot igyekszik kelteni, hogy a pénz még menthető. A Miniszterelnökség még a múlt pénteken is azt írta a Népszavának:

“a magyar fél javaslatot tett új határidő kitűzésével az egyeztetések folytatására”.

Ugyanezen a napon Ágostházy Szabolccsal, a Miniszterelnökség uniós forrásokért felelős államtitkára egy interjúban azt mondta hogy,

„egyedül a norvégokon múlik”, lesz-e megállapodás.

Jeszenszky

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.