Bokros Lajos: Hagyjátok abba a pusztítást!

Bokros Lajos egykori pénzügyminiszter, bankelnök, közgazdász, és nem utolsósorban a MoMa elnöke ismét tűhegy pontossággal fogalmaz, miközben sebészi pontossággal mutat rá a beteg, operációra váró területre. 

Üzenem az MNB vezetőinek,

akik 325 forintos euró-árfolyamnál karba tett kézzel ülnek és néhány sovány és erőtlen nyilatkozaton kívül nem tesznek egyebet: hagyjátok abba a pusztítást!

A semmittevés megbocsáthatatlan. Sikerül folyamatosan leértékelni 9 és fél millió ember munkáját. Sikerül egyre értéktelenebbé tenni a magyar fizetőeszközt, miközben büszkén kimaradunk az euró védőernyőjéből. Sikerül hazudni a népnek, hogy fontos az ő erőfeszítése – lásd munka alapú társadalom. Ehelyett van ma butaság alapú kormányzás.

Akiknek tenni kellene, akik tudnának tenni, nem tesznek semmit. Hatalmas bűn.

Két lehetőség van. Vagy nem értik, hogy mi a teendő, vagy nem akarják megtenni, amit kell. Nem vagyok bennfentes, így nem tudhatom, melyik az igaz. De nagyon jellemző, hogy tízből kilencen azt kérdezik tőlem – immár az utcán is -, hogy ki nyerészkedik a magyar forinton, miért spekulál maga a jegybank az általa védeni rendelt hazai fizetőeszköz ellen?

Minden jegybank legfőbb vagyona az iránta megnyilvánuló társadalmi bizalom

Kijelenthető, hogy az MNB iránti társadalmi bizalom nulla. Matolcsy elvesztegette a magyar nép neki kölcsönadott bizalmi tőkéjét. Ez óriási veszély, mert ha jön a válság, akkor többé senki sem fog hinni a jegybanknak. Bizalom híján pedig a romlás megállítására duplán durva intézkedések kellenek – lásd a 40 (!) százalékos kamatot Argentínában.

Emeljétek fel a jegybanki alapkamatot kis lépésekben fokozatosan, amíg nem késő.

Ezt üzentem néhány hete, ezt üzenem ma is. Tudom, hogy nem érdekel benneteket. Társadalmunkat azonban érdekli és érinti, ezért ha maradt még cseppnyi józan eszetek, akkor cselekedjetek.

Szerző Bokros Lajos

Előzmény

Bokros Lajos: Vége a tündérmesének, hamarosan kamatemelés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük