Kerítésen innen

Bravúros magyar győzelem a női jégkorong-világbajnokságon

női jégkorong

A magyar női jégkorong-válogatott kétgólos hátrányból fordítva 4-2-re legyőzte a német csapatot a dániai elitvilágbajnokság első fordulójában, csütörtökön. A sikerrel Pat Cortina szövetségi kapitány együttese komoly lépést tett a bennmaradás, illetve a negyeddöntőbe jutás felé.

A magyar csapatból először Williams Hayley került helyzetbe, aztán viszont megszerezték a vezetést a németek: még két perc sem telt el, amikor egy mélységi átadással Luisa Welcke lépett ki egyedül, és ellőtte Németh Anikó mellett a korongot. Próbált gyorsítani a magyar csapat, többször is tesztelték Alblt. Aztán viszont újra a németek percei következtek, de Németh Anikó nagyokat védett és a blokkok is érkeztek. A feszültebb időszakot Garát-Gasparics Fanni lövése zárta le.

A harmad felénél emberelőnybe került az ellenfél, Huszák Alexandrának kellett leülnie. A fórt gólra is váltották a németek, közelről Kluge kotorta be a korongot. Villámgyorsan sikerült szépíteni: a sarokból visszatett korongot Kiss-Simon Franciska bombázta rá, védhetetlenül. Újra lendületbe jöttek a mieink, több szép akciót is vezettek. A másik oldalon a német csapatnak is akadtak lehetőségei, ám Németh rendre a helyén volt. 

Az első harmadot egyre magabiztosabb játékkal fejezte be a magyar együttes

És ugyanolyan magabiztosan kezdte a második felvonást a válogatott, amely újabb lökést kapott attól, hogy a 22. percben emberelőnybe került. A fórt jól játszotta meg a csapat már, folyamatosan érkeztek a lövések, végül a 24. percben Kiss-Simon újabb távoli löketével sikerült egyenlíteni. A gól után lendületben maradtak a mieink, a vezető találat is közel volt, de a korong végül éppen átpattant a kapu felett.

A 27. percben Knee Sarah kapott két percet, és de a magyarok hősiesen kivédekezték a két percet, önfeláldozó blokkoknak és szép védéseknek köszönhetően. Aztán Gasparics, majd Seregély Míra került helyzetbe, az utóbbival szemben szabálytalankodtak, így a mieink játszhattak előnyben. Huszák Alexandra próbálkozott, de Albl leért. 

Kettős fórban is támadhattak a magyarok, ám ekkor a rivális védekezett stabilan. A 35. percben Szamosfalvi kapott büntetést, de a bekkelés ezúttal is hatékony volt. Sőt, egy perc telt el a kiállításból, amikor a német kapus óriási hibáját Jókai-Szilágyi Kinga használta ki szemfüles módon: a tétovázó Albl mellett elpiszkálta a korongot, az végül a kapusról pattant be – fordítás emberhátrányban.

A vezetéstől megtáltosodtak a magyarok, és több ígéretes akciót vittek végig. A németek próbáltak rákapcsolni, és többször lőttek, de Németh Anikó jól teljesített.

A harmadik harmad egy óriási német kapuvassal indult

A németek próbálták felpörgetni a játékukat, de a jó védekezés után a mieink több veszélyes ellenakciót is tudtak indítani. Volt helyzete Gasparicsnak, Odnoga Lottinak és Németh Bernadettnek is.

A 47. percben utóbbi harcolt ki emberelőnyt a saját harmadában. A fór során több lehetőséget is kidolgoztak a mieink, Kiss-Simon járt közel a harmadik találatához, de volt helyzete Huszáknak és Jókai-Szilágyinak is. Kiegészülés után Németh Anikó mutatott be nagy védéseket. 

Az 51. percben előbb a németek szabálytalankodtak kiállítást érően, aztán Kreisz Emma is túlzottan kemény volt, így négy a négy ellen folyt a játék, de ebből egyik csapat sem tudott igazán veszélyeztetni.

A hajrában sikerült kivédekezni egy újabb emberhátrányt, majd amikor a rivális lehozta kapusát, Seregély Míra állította be a végeredményt.     

A magyar együttes pénteken 19 órakor a csehekkel, vasárnap 17.00-kor a házigazda dánokkal, majd hétfőn 19.30-kor a svédekkel találkozik. Az ötös utolsó helyezettje kiesik a divízió I/A-ba, míg a legjobb három a negyeddöntőben folytatja.

B-csoport, 1. forduló (Frederikshavn):

Magyarország-Németország 4-2 (1-2, 2-0, 1-0)
Gól:
 Kiss-Simon (11., 24.), Jókai-Szilágyi (36.), Seregély (60.), illetve Welcke (2.), Kluge (11.)

Svédország-Dánia 5-2 (1-1, 2-0, 2-1)

Az A-csoportban:
Egyesült Államok-Japán 10-0 (4-0, 5-0, 1-0)
Kanada-Finnország 4-1 (2-1, 1-0, 1-0)

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Forrás: MJSZ / MTI

VK – SPORT

About Author

Szólj hozzá!