Kerítésen innen

Szijjártó csepegtetése kézzelfogható: megkapta a létesítési engedélyt Paks II.

Szijjártó csepegtetése kézzelfogható: megkapta a létesítési engedélyt Paks II.

Oroszország régi vágya volt, hogy a Roszatom az Európai Unió területén is engedélyt szerezzen, és építhessen egy referencia-erőművet. Ez végül Paks II megvalósulásával akkor sikerülhet neki, amikor a leghidegebb lett a viszony – véli a Telex újságírója.

Hogy miből következtet erre?

Augusztus 25-én szép csendben több határozat is kikerült az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) honlapjára. A leglényegesebb határozat kijelöli a létesíthető 5-ös és 6-os blokkok biztonsági övezetét.

Mélytorok a Paks II beruházásról….

Szijjártó Péter külügyminiszter oroszországi látogatása során terjedt el az energetikai szakmában, hogy Magyarország az energiabiztonságát az EU helyett erősebben az orosz kapcsolatra teszi. Vagyis

pótlólagos gázt kér, ez a 700 millió köbméter el is kezdett jönni a déli szakaszon,

de a pletykák arról is szóltak, hogy

amennyiben az RRF helyreállítási eszközből nem tudjuk az égetően szükséges eurómilliárdokat megszerezni, akkor Oroszország a pénzügyi kapcsolatok fejlesztésére is hajlandó, viszont cserében mihamarabb szeretné azt látni, hogy Paks II. engedélyt kap, és a projekt visszafordíthatatlanná válik

-írta a portál.

Mit lép az EU?

Paks II. építésében jó sok nunióbeli cég is részt vehetne, de

egy ilyen alku most érdemben szembemegy az uralkodó uniós elképzelésekkel.

A Paks II beruházást nemcsak környezetvédelmi szempontból, de megtérülési szempontból is sok kritika érte, kérdés, hogy a tízszeres áramár-emelkedés mellett mennyire javultak meg a megtérülési számok, hiszen azért az építőanyagok, a munkaerő és egyéb költségek is emelkedtek, de vélhetően nem annyira, mint maga az áram.

Ellenvélemény: Jávor Benedek szerint….

“Hogy az Ukrajna elleni orosz agresszióval a Paks2 projektnek vége, az mára a kormány számára is nyilvánvaló kell, hogy legyen. A bevezetett pénzügyi (a paksi projektet finanszírozó VEB Bank tiltólistára kerülése) és technológiai export-import korlátozások csakúgy, mint az általános geopolitikai kockázatminimalizálás jegyében az orosz együttműködések felszámolása mind politikailag, mind praktikusan megvalósíthatatlanná teszik a beruházást” – vélekedett közösségi oldalán Jávor Benedek februárban.

Azok a biztonságpolitikai kockázatok, amiket 2014 óta kitartóan magyarázok, hogy Magyarország energiaellátását ilyen mértékben a kiszámíthatatlan és megbízhatatlan partner Oroszországtól függővé tenni rendkívül veszélyes kísérlet, most maradéktalanul valóra váltak. És most kell szembenézzünk a másik súlyos problémával is, amit szintén évek óta visszatérően ismételgetek. Paks2-vel nem az a legnagyobb baj, hogy a kormány csinálja, hanem az, hogy erre a lapra tett fel mindent, és miatta elmulasztotta azokat a fejlesztéseket, amelyek egyébként Paks2 nélkül lehetővé tették volna az ország energiaellátásának biztosítását.

Friss bejegyzésében azt írja, hogy

“Ismét túlmelegíti a Dunát a Paksi Atomerőmű

az Átlátszó mérései alapján. Ahogy 2018 augusztusában, úgy most is, a forró, száraz nyár eredményeként olyan helyzet állt elő, hogy az atomerőmű vélhetőleg nem tudja teljesíteni a környezetvédelmi engedélyben szereplő határértékeket, és csak mérési trükkökkel tudják a 30 C fok alatt tartani a vízhőmérsékleti adatokat.

Egy olyan időszakban, amikor karbantartás és műszaki leállás miatt amúgy is csak a blokkok fele üzemel, amúgy az éves csúcsfogyasztási időszakban, ezzel jelentős mértékű importra kényszerítve a magyar villamos-energia rendszert. Ez mindent elárul arról, hogy mennyire érdemes nagy arányban nukleáris energiára építeni az ország ellátását.

A hasonló időszakok a klímaváltozás fokozódásával csak egyre gyakoribbak lesznek, így egyre sűrűbben állnak majd elő olyan helyzetek, amikor a legnagyobb fogyasztási igény idején az atomerőmű(vek) nem fognak tudni megfelelően termelni.”

“Ideje végre leszállni erről a döglött lóról. Világos, hogy az orosz atomenergia nem csak pénzügyi, geopolitikai vagy biztonsági szempontból rossz opció, de környezetileg és ellátásbiztonság oldaláról is téves irány. Erre a zsákutcára fordítottuk az elmúlt 12 évet, szélerőműtilalommal, napelemadóval és más idiotizmusokkal. (…)

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

FRISS!

About Author

Szólj hozzá!