Sorting by

×

Szijjártó “hazai használatra”: “Paks2 építését nem állítjuk le“, az orosz Beruházási Bankot sem tiltjuk ki….

A Gazprom sem szerepel az uniós szankciós listán, “ezért nincsen ok arra, hogy kételkedjünk a korábban megkötött földgázszállítási szerződés betartásában” – jelentette ki Szijjártó Péter az ATV kérdésére egy szerdai sajtótájékoztatón.

Szijjártó olvasata

Az Európai Unió múlt pénteken elfogadott szankciós döntése világos mentességet ad a nukleáris energia békés célú felhasználására. Tehát Paks-2 építését természetesen nem állítjuk le

– jelentette Szijjártó Péter egy szerdai, a szerb gazdasági miniszterrel tartott sajtótájékoztatóján az ATV kérdésére, hogy az Európai Parlament tegnapi ajánlása, és illetve az orosz Vnyesekonom Bank lekapcsolása a SWIFT globális pénzügyi rendszerről érinti-e a Paks2 projektet, mérlegeli-e a kormány a leállítást, az ellenzék ezt követeli.

A Paks2-t “ha leállítanánk, akkor súlyosan veszélyeztetnénk Magyarország energiaellátását és előidéznénk annak a kockázatát, hogy brutális energiaáremelés jönne Magyarországon”

– jelentette ki Szijjártó Péter, arra kérve az ellenzéki politikusoktól, hogy ne veszélyeztessék Magyarország energiaellátását.

“Nincs ok kételkedni az földgázszállítási szerződés betartásában”

A Moszkvával megkötött, hosszútávú földgázszàllítási szerződésre vonatkozó kérdésüre, Szijjártó Péter azt mondta: az EU-s szankciós listán a Gazprom nem szerepel, ezért nincsen ok arra, hogy kételkedjek a korábban megkötött földgázszállítási szerződés betartásában.

“Az az ellenzéki javaslat, amely arra vonatkozik, hogy ne fogadjunk több földgázt, az azt vonná magával, hogy nem lehetne fűteni, meg nem működne az ipar. Úgyhogy megint csak arra szeretném kérni az ellenzéki képviselőket, ne tegyenek felelőtlen javaslatokat, azzal veszélybe sodorják Magyarországot. Nem elég, hogy beszéltek arról, hogy katonákat küldjünk Ukrajnába, nem elég, hogy beszélnek arról, hogy fegyvereket küldjünk Ukrajnába. Ezekkel súlyos veszélybe sodorják Magyarországot és olajat öntenek a tűzre”

– mondta Szijjártó Péter. (Már többször irtunk arról, hogy Márki-Zay Péter a Partizában és az ATV Egyenes beszédben is igennel válaszolt arra, hogy katonai erőket illetve fegyvert küldene-e Ukrajnába, de hangsúlyozta, hogy csak NATO-döntés esetén.)

“A Nemzetközi Beruházási Bank sem szerepel a szankciós listán”

– jelentette ki Szijjártó Péter a kérdésünkre, hogy az ellenzék által “kémbanknak” nevezett pénzintézetet (amiből az ukrajnai orosz agresszió miatt a csehek és a románok is kivonultak már), kitiltja-e a kormány Budapestről.

A tárcavezető a magyar-szerb gazdasági vegyes bizottság budapesti ülése után a sajtótájékoztatón felelőtlennek nevezte azokat a szereplőket, akik a gázszállítások és a paksi bővítés leállítását kezdeményezték. Szerinte ezzel veszélybe sodornák hazánk biztonságának egyik legfontosabb alappillérét, a biztonságos energiaellátást.

“Szeretném világossá tenni, hogy ha nem jön földgáz Magyarországra, akkor nem lesz fűtés, akkor nem fog működni az ipar és akkor nem lesznek munkahelyek. Ha nem épül atomerőmű Magyarországon, akkor nem lehet fenntartani a rezsicsökkentés eredményeit, akkor brutális energiaáremelkedés következik”

– figyelmeztetett.

“Mindent megteszünk annak érdekében, hogy ne a magyar emberek fizessék meg ennek a háborúnak az árát”

– szögezte le, és rámutatott, hogy mára meglett a brüsszeli szankciós politika első áldozata, mégpedig a magyarországi és ausztriai Sberbank.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy Magyarország és Szerbia az utóbbi tizenkét évben sokat tett azért, hogy a két nemzet békében élhessen.

“És ha valamikor, akkor most igazán tudjuk értékelni a békés együttélés jelentőségét”

– fogalmazott. Kijelentette, hogy a kétoldalú együttműködés nagy biztonságot ad Magyarországnak mind a gazdaság, mind az energiaellátás szempontjából. Továbbá aláhúzta, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke a tavalyi 45 százalékos növekedést követően elérte a négymilliárd eurót, ami rekordnak számít. Szerbiában pedig eközben 7,5 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP), amihez hozzájárult az OTP és a Mol ottani működése is. A miniszter arról is beszámolt, hogy a vajdasági gazdaságfejlesztési program keretében 14 174 helyi vállalkozásnak 61 milliárd forint támogatást nyújtottak, s ennek nyomán 123 milliárd forint értékben jöttek létre beruházások. Leszögezte:

amennyiben Magyarországon és Szerbiában is a jelenlegi kormány kap bizalmat a közelgő választásokon, akkor folytatják ezt a programot. Végül pedig bejelentette, hogy szerb kollégájával megállapodtak a határátkelés felgyorsításában: a röszkei és a tompai átkelőnél technológiafejlesztést és kapacitásbővítést hajtanak végre, Hercegszántónál pedig lehetővé teszik a teherforgalmat.

Via ATV

Juszt László megjegyzése

“Ügyes! Orbán minden hülyeséget Szijjártóval mondat ki, s közben még mindig Brüsszel a “hibás”:

„Ha nem jön földgáz Magyarországra, akkor nem lesz fűtés, nem fog működni az ipar. Ha nem épül atomerőmű Magyarországon, akkor nem lehet fenntartani a rezsicsökkentés eredményeit, és brutális energiaáremelkedés következik”

– mondta. Csak egy kérdés: hogyan védi meg a “rezsicsökkentést” ma, vagy holnap, esetleg holnapután a jó esetben 10 év múlva megépülő atomerőmű?”

 

Szijjártó "hazai használatra": “Paks2 építését nem állítjuk le“, az orosz Beruházási Bankot sem tiltjuk ki....

átver

Mátrai Anna

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Egy hozzászólás itt: “Szijjártó “hazai használatra”: “Paks2 építését nem állítjuk le“, az orosz Beruházási Bankot sem tiltjuk ki….

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.