Lőttek a magyar Sberbanknak, végelszámolás indul! – Ha érintett, innen megtudhatja, mire számíthat!

Az európai szanálási hatóság végelszámolást indított a magyar Sberbank anyavállalatánál, az osztrák Sberbank Europe AG-nál. A Sberbank Magyarország Zrt. súlyos likviditási és tőkehelyzete miatt az MNB is visszavonta a hazai hitelintézet tevékenységi engedélyét és elrendelte annak végelszámolását. Az Országos Betétbiztosítási Alap 10 napon belül 100 ezer euróig helytáll valamennyi jogosult ügyfél betéti követeléséért.

Upsz!

a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is visszavonta a hazai hitelintézet tevékenységi engedélyét és elrendelte annak végelszámolását.

Az Országos Betétbiztosítási Alap

10 napon belül 100 ezer euróig (azaz kb. 36 millió forintig) helytáll valamennyi jogosult ügyfél betéti követeléséért. A kártalanítás a magyar Sberbanktól az OBA-nak átadott információk alapján automatikus, azt az ügyfeleknek nem kell kérelmezniük a magyar garanciaintézménynél

– írja az MNB. Hozzáteszik,

az OBA-védettség – a befektetési alap, biztosító, befektetési vállalkozás stb. kivételével – mindenkire vonatkozik.

A magánszemélyek mellett a vállalkozások, egyesületek, alapítványok stb. betéteire is vonatkozik a védelem, beleértve a külföldön élőket és a külföldieket is

Az évi 500 ezer eurónál kisebb költségvetésű önkormányzatok szintén részesülnek az OBA-védelemben. Ha egy ügyfélnek több betétje van egy banknál, ezek összeadódnak a kártalanítás összeghatárának meghatározásakor, s együttesen a kifizetési limitig fizethetők ki.

Az MNB folyamatos tájékoztatást ígér, érdemes a jegybank ügyfélszolgálatát keresni, vagy épp a megyeszékhelyeken elérhető Pénzügyi Navigátor tanácsadó irodákban próbálkozni. Írásban, telefonon vagy személyesen is kaphatnak választ az ügyfelek a közlemény szerint.

A jegybank a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft.-t (PSFN) jelölte ki végelszámolónak. Az MNB az elmúlt napokban kísérletet tett arra a közlemény szerint, hogy megnyugtatóan rendeződhessen a hazai Sberbank helyzete, ám ez nem jött össze. Az MNB a békesség kedvéért hozzátette:

A mostani eseményeknek nincs hatása a hazai pénzügyi rendszer egyéb tagjaira, amelyek – amint azt az elmúlt nyugodt időszakok is mutatták – változatlanul biztonságosan, a megszokott rendben szolgálják ki ügyfeleiket.

Forrás

Kapcsolódó

 

Lőttek a magyar Sberbanknak, végelszámolás indul! - Ha érintett, innen megtudhatja, mire számíthat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük