Connect with us

Kerítésen innen

A gránitszilárdságú cucc 13. foltja – Már a kanyarban van az aktuális Alaptörvény-módosítás

A gránitszilárdságú cucc 13. foltja - Már a kanyarban van az aktuális Alaptörvény-módosítás
Megosztás

Már csak a gombnyomogató bátrakra vár a gránitszilárdságú alaptörvény aktuális módosítás-tervezete. Tizenharmadik alkalommal módosítja az Alaptörvényt a fideszes többségű kormány, rögtön három ötletet nyújtottak be a parlamentnek.

A Tessely Zoltán által benyújtott módosítás

kétharmados többséghez kötné, hogy Magyarország részt vegyen-e az EU hitelfelvételeiben.

„A tervezett módosítás célja annak biztosítása, hogy az Európai Unió nevében történő hitelfelvételhez (pl. tagállamoknak vagy harmadik országnak nyújtott pénzügyi támogatás, hitel, hitelkeret vagy más eszköz) és az ahhoz kapcsolódó garanciavállaláshoz (pl. uniós költségvetés által biztosított garancia a hitelfelvételhez) csak akkor van lehetősége a magyar kormánynak hozzájárulnia, ha az Országgyűlés az összes képviselő kétharmadának szavazatával a hitelközösség létrejöttét támogatja”

– áll a módosító javaslat indoklásában.

A Kósa Lajos által jegyzett módosítás

a Magyar Honvédséget érinti. Ennek értelmében

sarkalatos törvényben határozzák meg a Magyarország területén zajló csapatmozgások és a katonai műveletek szabályozását, arról azonban egyelőre nem tudni semmit, mi áll majd a sarkalatos törvényben.

Kósa a kormány békepártiságát és a háborús helyzethez való gyors reagálást hangsúlyozta indoklásában.

Vejkey Imre módosító javaslata

kiegészíti a korábban Orbán Viktor által bejelentett módosítást, amely lehetetlenné teszi, hogy kiskorú gyerekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén az elkövető kegyelmet kaphasson. Ez annyiban módosul, hogy

sarkalatos törvény szabályozta, hogy a köztársasági elnök mely, a gyermekek ellen elkövetett szándékos bűncselekmények esetében nem adhat kegyelmet.

Kikerült továbbá az igazságügyi miniszter ellenjegyzése is, ahogy azt korábban Gulyás Gergely bejelentette a kormányinfón.

Kapcsolódó

Szerző