Connect with us

Kerítésen innen

Orbánék újabb nemzetbiztonsági kockázata

nemzetbiztonsági kockázat,
Megosztás

A parlament előtt fekvő törvényjavaslat nemzetbiztonsági kockázatot jelent, hiszen az orosz és a kínai titkosszolgálatok aktívan tevékenykednek Magyarországon, és ennek az aktivitásnak, további erősödésére lehet számítani, amennyiben a „bátrak” elfogadják a törvényt, ami  a vendégmunkásokról, köztük a tetemes számba érkező orosz és kínai munkavállalókról szól. 

Kapu az EU-ra

Az Orbán-kormány kedvezményeket ad orosz és kínai vendégmunkásoknak, de a két ország hírszerzői is rászabadulhatnak az Európai Unióra
A kormány a Paks 2 és a Budapest-Belgrád vasút kivitelezési munkáit végző cégek „speciális munkaerőigényének mielőbbi biztosíthatósága érdekében” egyszerűsítené a harmadik országból érkező munkavállalók alkalmazását – derül ki egy parlament előtt fekvő töevényjavaslatból. A módosítót formailag a Vállalkozásfejlesztési Bizottság nyújtotta be a munkavédelmi törvényhez, de a parlamenti gyakorlat szerint mögötte szinte minden esetben a kabinet van, a bizottság csak a nevét adja a javaslathoz.

Egyszerűsített eljárás

Speciálisan e két projekt esetében az EU-n kívüli, úgynevezett harmadik országból érkező munkaválók egyszerűsített eljárásban kaphatnának munkavállalási célú tartózkodási engedélyt, amely a kiadástól öt éven keresztül érvényes. A bevándorlási törvény fő szabálya szerint az ilyen engedély a beruházás befejezéséig, de legfeljebb három évre jogosít itt tartózkodásra – vagyis a két beruházás esetében ennél hosszabb engedélyekről lenne szó. A javaslat szerint, ugyancsak egyszerűsített eljárásrendben, a két beruházáson dolgozó cégek alkalmazottai családjuk számára is kérhetnek tartózkodási engedélyt.

Bár a törvényjavaslat nem nevesíti, hogy mely EU-n kívüli országokból érkezhetnek munkavállalók, a paksi bővítés esetében túlnyomórészt orosz állampolgárokról, míg a Budapest-Belgrád vasútnál szinte kizárólag kínai állampolgárok beléptetésről lehet szó. Az ötéves időtartam a paksi beruházás esetében érthető, hisz a jelenleg még építési engedéllyel sem rendelkező két reaktor a tervek szerint valamikor 2035-re épülhet meg. Meglepetés, hogy a Budapest-Belgrád vasútvonal kivitelezése további öt évet venne igénybe. A Budapest-Belgrád vasútvonal magyarországi szakaszát egy kínai-magyar konzorcium építi, a magyar partner a Mészáros Lőrinc ellenőrzése alatt álló RM International Zrt.

Elindul az áradat?

Az Orbán-kormány a következő években 300 ezer, de akár félmillió vendégmunkás behozatalát is szükségesnek tartaná, a Nemzetgazdasági Minisztérium adatai szerint jelenleg 120 ezren dolgoznak Magyarországon. Utóbbi számot Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár eheti közleménye tartalmazta, s komoly meglepetést keltett, hisz elvileg egyszerre 65 ezer harmadik országból érkező vendégmunkás lehetne a magyar munkaerőpiacon, illetve a KSH adatai szerint 2023-ben még csak 92,7 ezer ilyen dolgozó volt az országban. A  javaslata az egyszerűsített munkavállalásról a kínai és orosz állampolgárok esetében nemzetbiztonsági kockázatot is jelent, hiszen a két ország titkosszolgálatai aktívan tevékenykednek Magyarországon, akik számára ily módon egyszerűsödik az Európai Unióba való bejutás- Népszava.

Előzmény

nemzetbiztonsági kockázat

 

Szerző