Connect with us

Kerítésen innen

Jobb, ha megszokja: állandósul a bolond időjárás – Itt a következő 2 hétre várható

Jobb, ha megszokja: állandósul a bolond időjárás - Itt a következő 2 hétre várható
Megosztás

Amit nem tud az ember megváltoztatni, annak jobb, ha minél előbb beadja a derekát és megpróbálja a legjobbat kihozni belőle. Ilyen például az időjárás is, amiről nagyjából az elkövetkező két hétre annyit lehet tudni, hogy lesz itt minden…..

Kicsit részletesebben….

Hétfőn délelőtt keleten eleinte még számítani lehet tartósabb esőre, majd ott is szakadozni, gomolyosodni kezd a felhőzet. Nyugaton és a középső országrészben már délelőtt vékonyodó, szakadozó, majd gomolyosodó felhőzet lesz a jellemző. Elő-előbukkan a nap, de inkább a délutáni időszakban valószínűbbek a napos időszakok. Jelentős mennyiségű eső nem valószínű, de főként az ország keleti felén itt-ott kialakulhat futó zápor.

Napközben gyenge, változó irányú, a Nyugat-Dunántúlon kissé élénk É-ias szél fúj.

Este nagyrészt gyengén felhős égbolt várható, majd éjjel felhősödésre van kilátás. A hajnali órákban, a nyugati határvidéket csapadékmező éri el, másutt nem valószínű csapadék. Ott eső, a magasabban fekvő tájakon havas eső, havazás is lehet. Megélénkül, majd reggelre meg is erősödik a K-i, ÉK-i szél. Északkeleten várható a leghidegebb hajnalban, az ottani fagyzugokban fagyra is célszerű számítani.

Kedden egy ciklon alakítja időjárásunkat, melynek hatására élénk, erős K-i, ÉK-i szél fúj. Általában erősen felhős, borongós időre számíthatunk, de délelőtt keleten még lehetnek helyenként napos időszakok. Eleinte nyugaton várható csapadék, zömmel eső, majd délután, este egyre többfelé kell számítani esőre, záporesőre. Délen néhol zivatar is kialakulhat. Éjszaka többfelé jelentős mennyiségű eső valószínű, és borult lesz az ég. A hőmérséklet jellemző átlaga (oC):

  • hétfő délután 8 – 14,
  • kedd reggel általában 1-4, északkeleten -1,
  • kedd délután északnyugaton 8, délkeleten 19,
  • szerda reggel északnyugaton 2, délkeleten 9 fok köré várható.

Legvalószínűbb folytatás

Szerdán reggel az ország legnagyobb részén megszűnik a tartós eső, és napközben jellemzően szórványos záporokra lehet készülni, keleten egy-egy zivatar is kialakulhat. Nyugaton borongósabb, keleten változóan felhős-napos idő valószínű. Északnyugaton és a középső országrészben élénk ÉNY-i, keleten élénk DNY-i szél fúj.

Csütörtökön az ország északkeleti felén fújhat élénk, erős NY-ias szél, másutt gyenge marad a légmozgás. A változó felhőzetből elszórtan alakulhatnak ki futó záporok, délnyugaton zivatar sincs kizárva.

Pénteken is napos és erősen felhős időszakok, valamint területek váltakoznak. A Dunántúlon szórványos eső, zápor, az ország keleti felén záporok, zivatarok várhatók.

Hétvégén már határozott melegedés kezdődik, és sok napsütésre, csak elvétve kialakuló gyenge záporra lehet számítani.

Orvosmeteorológia

Hétfőn is még hidegfronti jellege lesz a légkörnek, mely szervezetünk működését elenyésző mértékben befolyásolja. A változékony, illetve az évszakos átlagnál hűvösebb időjárás a hangulatunkat is befolyásolhatja. Sokan tapasztalnak ilyenkor hullámzó rosszkedvet, fáradékonyságot. Tavasszal mindenek előtt az allergiás panaszok kerülnek előtérbe. Az ilyenkor virágzó fű-, fafélék provokálják a tüneteket az arra érzékenyekben. Orrdugulás, orrfolyás (színtelen, híg váladék ürülése), fejfájás, szemviszketés esetleg hőemelkedés lehetnek a vezető tünetek. Ilyenkor ún. antihisztamin készítmények javasoltak, melyeket ismert allergia esetén már az allergén megjelenése előtt 1 hónappal érdemes elkezdeni szedni. Emellett, különösen a már kialakult panaszok esetén, lokális készítmények (orrspray, szemcsepp, orrcsepp) használhatók.

Kedden délen és keleten meleg, nyugaton hidegfronti hatás várható. A kettős fronthatás megterheli az arra érzékenyek szervezetét. Fejfájás, ingerlékenység jelentkezhet.

Kapcsolódó

Szerző