Connect with us

Kerítésen innen

Mit rejtenek a középszintű érettségi tételek?

érettségi
Megosztás

Ma reggel 69 ezre vágtak bele az idei középszintű érettségi vizsgákba. A hogy a magyarral is törtét, ez a vizsga idén „megújult”. A középszintű töriérettségi első részében a rövid feladatok többek között a kereszténység elterjedésével, a barokk stílussal és az ipari forradalommal foglalkoznak.

Hunyaditól Horthyig

A diákoknak Hunyadi Mátyással, az I. világháborúval, a Horthy-korszakkal kapcsolatos kérdésekre is válaszolniuk kell. A feladatlap első részében szerepel még a Rákóczi-szabadságharc és Magyarország reformkori gazdasága is.

Az eddigiekhez képest módosultak a  témakörök

Az új 2020-as Nat miatt a töriérettségi is változott idén, igaz a magyarhoz képest nem sokat. A feladatok típusa és a vizsga szerkezete ugyanaz marad, mint a korábbi években, azonban a témakörök több helyen módosultak. Középszintre többek között lekerült emelt szintről az amerikai függetlenségi háború, az Aranybulla. Kikerült a követelmények közül a munkajoggal, pénzügyi ismeretekkel foglalkozó témakör, ez idén már az állampolgári ismeretek érettségihez tartozik.

180 perc

A történelemérettségi a korábbi évekhez hasonlóan  középszinten két részből épül fel: az első részben 12 rövid feladatra kell válaszolni, míg a második részben esszéket kell írni. Erre összesen 180 perce lesz a vizsgázóknak, amellyel 50 pontot szerezhetnek az írásbelin. A feladatok megoldásához használni kronológiai táblázat nélküli atlaszt.

Mivel az emelt szintű vizsgát a diákok központilag írják, erről csak a délután folyamán lesznek információink. Érdemes lesz figyelni az Eduline-t  mint a szakmai megjelenés fontos fórumát.

Kapcsolódó

érettségi,

Szerző