Connect with us

Kerítésen innen

Figyelem! Változik az otthonfelújítási program

Mentőt a mentőknek - a Peter Cerny alapítvány gyűjtése, hogy beteg koraszülötteket menthessenek
Megosztás

Még meg sem jelent az otthonfelújítási támogatásról szóló jogszabálytervezet, de egy alapvető igénylési feltétel máris megváltozik. E szerint nem csak a gázhálózatba bekötött, 1990 előtt épült házakkal lehet majd pályázni a 6 milliós támogatásra – írja a Bank360.hu.

A siker érdekében….

Júniustól indul az a 108 milliárd forintos keretösszegű Otthonfelújítási Program, amelyet április 5-én jelentett be a kormány. A program keretében nyújtott források június 3-tól igényelhetőek a 266 MFB Bank Pont Pluszban. A program sikeressége érdekében tovább folytatódtak a szakmai és szakértői egyeztetések, amelyek alapján egy fontos feltétel máris megváltozik. Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára arról számolt be, hogy

a szakmai egyeztetések és a lakosság részéről érkező megkeresések eredményeképp a pályázati felhívásból kikerült a családi házak esetében a gázhálózatra kötöttség feltétele, ami jelentősen növeli az igénylők lehetséges körét. (Ettől azonban a várhatóan 20 ezer pályázóra elég keretösszeg nem nő meg.)

Az igényléseket az MFB Pont Plusz lakossági hálózaton keresztül lehet majd intézni

Ezt az MBH Bank, az OTP Bank és a Gránit Bank által alkotott konzorcium működteti. A hitelintézetek a 2021-2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait összesen 266 bankfiókban teszik elérhetővé az ügyfelek részére.

Az első 128 MFB Pont Plusz május 30-ig, a további 138 db pedig június 30-ig nyílik meg.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresetétől (571 200 forint) 30 százalékkal alacsonyabb jövedelműek (bruttó 399 840 forint) a legnagyobb, 3,5 millió forint összegű támogatással vehetik igénybe a program keretében nyújtott forrásokat.

A jövedelmi viszonyoktól függően 2,5-3,5 millió forint vissza nem térítendő támogatás mellé 2,5-3,5 millió forint kamatmentes hitelt kapnak az igénylők. A kettő együttes összege maximum 6 millió forint lehet. A támogatáshoz 1 millió forint önerőt kell felmutatni, így együttesen akár 7 milliós energetikai felújítás is megvalósítható.

A támogatást csak ezekre az energetikai felújításra lehet költeni:

  • épület külső határoló elemeinek hőszigetelése;
  • nyílászárócsere;
  • használati melegvíz-rendszer korszerűsítése és
  • fűtésrendszer korszerűsítése.

Az energetikai felújítással legalább 30 százalékos energiafelhasználási megtakarítást kell elérni, amit a beruházás elején és végén megszerzett energetikai tanúsítvánnyal kell majd igazolni – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu. A pályázati felhívás tervezetének részleteit várhatóan napokon belül közzéteszik. Az otthonfelújítási támogatás részletes feltételeiről és a járások támogatási összeget befolyásoló listájáról bővebben itt olvashat.

Szerző