Connect with us

Kerítésen innen

A betiltás betiltása: Orbán mégis főszonokolhat Brüsszelben

A betiltás betiltása: Orbán mégis főszonokolhat Brüsszelben
Megosztás

A belga bíróság az alkotmányra hivatkozva semmisítette meg a korábbi betiltást. A konferenciát a magyar Mathias Corvinus Collegium brüsszeli irodája szervezte.

„Nem értek egyet azzal, amit mondasz, de halálomig harcolni fogok azért, hogy mondhasd”

Belgium legfelsőbb közigazgatási ügyekkel foglalkozó bírósága, a Conseil d’État kedden este hozta meg a döntését arról, hogy nem tiltható be az a brüsszeli konferencia, amelyet korábban a kerületi polgármester tiltott be, és azt akkor a belga rendőrség fel is oszlatta

– írta meg a HVG.

A rendezvényen szerdán várhatóan Orbán Viktor is felszólal.

Szó bennszakadt….

„Elegünk van a migrációból! Elegünk van a háborúból! Elegünk van a genderpropagandából! Brüsszelben változás kell!”
-jelent meg Orbán Viktor közösségi oldalán, amiből érzékelhető, hogy mégis tisztában van a szólásszabadság alapvető jogával, csak nem mindig alkalmazza…..

A rendezvényt kedden az érintett brüsszeli kerület polgármestere tiltotta be,

aki tartott az esetlegesen erőszakos ellentüntetőktől, de nem titkolta azt sem, hogy elítéli a szélsőjobboldali eszmék terjesztőit, és nem kívánatosnak tartja őket a városrészben. Ezt követően a rendőrök félbeszakították a rendezvényt, az antifasiszta szervezetek pedig – akik demonstrációt szerveztek az épület elé – komoly győzelemről beszéltek. A bírósághoz a Nemzeti Konzervativizmus Konferencia szervezői, azaz

a Mathias Corvinus Collegium magyar kormányzati háttérintézmény brüsszeli irodája, és az AFD International nevű emberi jogi szervezet fordult, amelynek igazgatója egyébként szintén a konferencia egyik felszólalója.

A belga alkotmány 26. cikke

A döntést meghozó belga bíróság arra hivatkozott, hogy a belga alkotmány 26. cikke mindenkinek biztosítja a békés gyülekezés jogát. A polgármesternek ugyan joga van a betiltásról döntést hozni „súlyos esetekben”, „a köznyugalom megzavarása vagy más előre nem látható esemény” miatt, de ebben az esetben a bíróság szerint maga a kongresszus nem fenyegetett azzal, hogy rendbontás történik, így nem volt helytálló a polgármester érvelése. Közleményében Paul Coleman, az ADF International ügyvezető igazgatója azt mondta, hogy

a tegnap történtek sötét nyomot hagynak az európai demokrácián. Egyetlen tisztviselőnek sem lehetséges, hogy leállítsa a szabad és békés gyülekezést pusztán azért, mert nem ért egyet az elhangzottakkal.

Hozzátette, hogy

“az a fajta tekintélyelvű cenzúra, amelynek most tanúi voltunk, Európa történelmének legrosszabb fejezetei közé tartozik”.

Korábban a belga miniszterelnök is elfogadhatatlannak nevezte a rendezvény betiltását, amely sérti a belga alkotmányos jogokat. Reagált a hírre Emir Kir, Sint-Josse-Ten-Nodde kerület polgármestere is, aki arra hivatkozott, hogy

a döntés az OCAM, a belga fenyegetéseken elemző hivatalos szervezet értékelésén alapult, és a közrend fenntartása volt a célja, ami polgármesterként a kötelessége.

Szerző