A Cigány Párt képviselője elfoglalta Kocsis Máté józsefvárosi polgármester székét - Városi Kurír

Sorting by

×

A Cigány Párt képviselője elfoglalta Kocsis Máté józsefvárosi polgármester székét

A Gulyás Márton vezette Közös Ország Mozgalom vitasorozatot indított egyes országgyűlési választási körzetekben a helyben induló egyéni jelöltek között.

Hirdetés

Csütörtökön a Ferencvárosi Művelődési Központban Budapest 6. választókerületének jelöltjei vitáztak. A választókerület a VIII. és IX. kerület, a Józsefváros és Ferencváros egy-egy részét foglalja magába.

A jelölti vitára Ara-Kovács Attila (DK), Baranyi Krisztina (Együtt), Cseh Katalin (Momentum), Dúró Dóra (Jobbik) és  Jakabfy Tamás (LMP) fogadta el a meghívást.

Nem jelent meg a kormánypárt jelöltje, Józsefváros polgármestere Kocsis Máté.

A nézőtérre beült Nótár Ilona és az őt támogató szimpatizánsok. Nótár Ilona hangos szóváltásba került Gulyás Mártonnal, aki változtatott a “táncrenden”, eredetileg a vita végén adott volna szót Nótár Ilonának. Ő azonban ezt nem fogadta el és helyet kért, követelt magának a színpadon.

Gulyás felkérésére a jelölt jelöltek elfogadták, hogy Nótár Ilona is csatlakozzon hozzájuk, így a Magyarországi Cigány Párt képviselője elfoglalhatta Kocsis Máté pulpitusát.

Huszonnyolc évvel a rendszerváltás után derül ki, hogy még mindig tanulnunk kell a demokráciát. Ami egyben azt is jelenti, hogy az ilyen tanulási folyamatnak sosincs vége.

A “polgárjogi” harc folyamatos, annak idején a nyolcvanas évek elején Yonkersben (New York) a szegregált lakótömbökbe kényszerített afro-amerikaiaknak fel kellett lépniük ez ellen és ki kellett harcolniuk, hogy a  többségében fehérek lakta utcákba, tömbökbe is beköltözhessenek.

A helyi polgármester Nick Wasicsko harcolta ki, hogy bérlakásokat építhessen a fehér körzetben az afro-amerikaiaknak. Mindezt számtalan helyi gyűlés, nyilvános vita, utcai tüntetés és jogi csatározás kísérte. Manapság az Európai unióban divatos kifejezés a szubszidiaritás elve, azaz, hogy helyi ügyek helyi szinten dőljenek el.

Nincs új a nap alatt. A nyolcadik éve kormányzó Fidesz-KDNP egyik legnagyobb bűne, hogy szinte teljesen felszámolta az önkormányzatiságot, államosította az iskolákat és a kórházakat. A helyi fideszes polgármesterek pedig szinte földesúrként dolgoztatják a rájuk bízott közmunkásokat, akiknek – Lázár János szerint – “délután 3 után már nincs kedvük elmenni lopni”.

Ha már Lázár János, Hódmezővásárhelyen a polgármester tragikus halála után váratlanul feléledt a helyi demokrácia. A Lázár és a Fidesz által kijelölt kormánypárti polgármester-jelölt ellenfele egy helyi szinten elfogadott, sokgyermekes keresztény politikus, aki mögé szinte az egész város kiállt.

Az is rögtön kiderült, hogy a hatalmi helyzetben lévő párt mindent megtesz, hogy ellehetetlenítse az ellenzék jelöltjét, ám rossz hír Lázáréknak, hogy a médiában helyi és országos szinten is kitűnően szerepel Márki-Zay Péter, míg az eddigi alpolgármesterről alig hallottunk valamit. Ez egyben arra is bizonyíték, hogy önmagában a kormánypárti lojalitás nem biztosíték semmire.

Hirdetés
átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

4 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.