Csák János biztos kézzel idézi ugyanazt a pár sort

Bár az újdonsült kultúráért és innovációért felelős miniszternek korábban már meggyűlt a baja egyes idézetekkel, Csák János mégis marad a kaptafánál. Ha egy idézet beválik, akkor nem fél azt újrahasznosítani.

Csák János a felújított kolozsvári Szent Mihály-templom megáldásán és az Állatorvostudományi Egyetem tanévnyitóján is ugyanazzal a Hamvas Béla idézettel operált

A miniszter augusztus 16-án a korolzsvári Szent Mihály-templom megádásán modnott beszédet.

Azt várják, hogy éljünk talentumainkkal, és gyarapítsuk azokat – mondta Csák János.

Hamvas Béla a Világválságról szóló írásában így fogalmazott:

“a nagy örökség egyúttal kötelesség. […] Kötelezettség, hogy az ember tovább építse. Kultúrában születni nemcsak annyit jelent, hogy élvezzük a kiváltságokat, amiket az ősök alkotása teremtett, hanem annyit is, hogy előkészítjük az utódok kultúráját.”

Csák János: “Igen, akkor vagyunk hűek őseinkhez, ha megőrizzük és gyarapítjuk az emberi jókat. S pontosan ez a meggyőződés hatja át a magyar kormány tevékenységét: hiszünk abban, hogy vannak örök emberi jók, amelyek ápolása és elősegítése a kormányzat kötelessége.”

Szeptember 9-én a kultúráért és innovációért felelős miniszter az Állatorvostudományi Egyetem tanévnyitóján szólalt fel

Csák János arról is beszélt: a kormány azért, hogy segítse a tudás megszerzését, a modellváltás után újabb lépést tesz az egyetemi autonómia megerősítésére Ezért újították meg a felvételi eljárást – mondta.

Hozzáfűzte: a változtatások célja, hogy növeljék az egyetemi autonómiát, nagyobb szabadságot adjanak az egyetemi hallgatók kiválasztásában, a képzések megformálásában, ideértve a nyelvi képzéseket is. 

Szólt arról is, hogy a magyar történelemben sok olyan gondolkodó volt, aki a maga pályáját egy folyamat részének tekintette. Idézte Hamvas Béla írót, esztétát, aki a világválságról szóló írásában úgy fogalmazott:

“a nagy örökség egyúttal kötelesség. [.] Kötelezettség, hogy az ember tovább építse. Kultúrában születni nemcsak annyit jelent, hogy élvezzük a kiváltságokat, amiket az ősök alkotása teremtett, hanem annyit is, hogy előkészítjük az utódok kultúráját”

A magyar kormány tisztában van ezzel a felelősséggel, amit az is jelez, hogy idén a bruttó hazai össztermék két százalékát fordítja a magyar felsőoktatás működésére, infrastruktúrájának fejlesztésére.

Hozzátette: még soha nem költöttek annyit az egyetemi oktatásra, mint most

Forrás: MTI

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Felújítás után visszakerült a Blaha Lujza térre a színházi emlékkő

Kínyó Norbert

hegesztő