Csernobili farkasveszély – Rádióaktív vadállatok

A szürke farkasok, mivel ne találnálak elég élelmet útra-keltek és elhagyták az 1986 április 26-án történt nukleáris katasztrófa lezárt körzetét. 

A GPS nem hazudik

A zónát az 1986-ban történt nukleáris baleset után hozták létre, körülbelül 30 kilométert  sugarú körben emberek máig sem élhetnek a zónába. Egy  ideje azonban turistautakat már szerveznek egyre divatosabbá váló hóbort a katasztrófaturizmus megszállottjainak.

A columbiai Missouri Egyetem kutatója Michael Byrne azonban nem az emberekkel, hanem a zónában élő állatokkal azok közül is a szürke farkasokkal  foglalkozik, 14 szürke farkas mozgását követi a GPS- jeladó segítségével..

A kutató egy interjúban arról beszélt, hogy a lezárt terület több állatnak nyújtott menedéket, ám ezek java súlyosan fertőződött.

A vadálomlány úgy felszaporodott a területen, hogy hogy az ott megszerezhető élelem egyre kevesebb A farkas csapat, amely eddig szemlátomást jól érezte magát a környéken  most éppen a súlyos élelem hiány miatt hagyja el  a zónát és vándorol ország szerte.

A kutató szerint:

Felvetődik a sugárzás által kiváltott genetikai mutációk lehetséges terjedésének kérdése.(…) A farkasokon nem látszik gén módosulás nyoma, mindegyiknek négy lába van, két szeme és egy farka, csak a faj sajátosságait mutatják. (IFLScience

egy 2006-os tanulmány így ír a tragédia egészségügyi következményeiről:

 A csernobili szerencsétlenség körülbelül 1000 pajzsmirigyrákos és 4000 egyéb rákos esetet okozott Európában, ami az összes rákos esetek 0,01%-a a szerencsétlenség óta. A tanulmányban megjelent tudományos modell szerint a tragédia 2065-ig kb. 16 000 (95% UI 3400–72 000) pajzsmirigyrákos és 25 000 (95% UI 11 000–59 000) más típusú rákos megbetegedést okoz. A teljes hatását a lakosság egészségére nehéz felbecsülni.(International Journal of Cancer) 

Szerencsére  jó néhány állat megúszhatta a sugárfertőzést, és annak következményeit, mi sem bizonyítja jobban, mint az s tény, hogy májusban több a környékről származó kölyök kutyát szállítottak az USA-ba, ahol a 45 napos megfigyelés és karantén után olyan egészségesnek találták azokat, hogy engedélyezték polgári személyeknek, az örökbefogadásukat.

Emlékeztetőül Gorbacsov Csernobilről

“Még sokkal inkább, mint az általam elindított peresztrojka, Csernobil volt talán a Szovjetunió öt évvel később bekövetkező összeomlásának igazi kiváltó oka. A csernobili katasztrófa valójában igazi fordulópontnak bizonyult: volt egy, a szerencsétlenséget megelőző korszak, és volt egy ettől teljes mértékben eltérő korszak a katasztrófa után.”

Kapcsolódó

Megmentőre találtak a sugárzó csernobili kutyák!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük