Egyre többen rettegnek a demenciától, ettől a nagyon sunyi, lépésről lépésre előóvakodó ellenségtől, amely a végén eluralja a beteg teljes életét, leépítve mindent, ami azelőtt intellektuálisan és személyében is volt.

Ellentmondásos helyzet

Egyre több megelőzést, lassítást, vagy legalább az állapot elviselést szolgáló gyógyszer és főleg étrend kiegészítő jelenik meg a piacon, ám ahogy ez lenni szokott, ezek nagy része egyszerű átverés. Az viszont tény, hogy például az E vitamin nem csodaszer ugyan, de nagyban könnyíthet a helyzeten.

„..a legtöbb idős amerikai manapság orvosi felügyelet és ajánlás híján is ezekhez a vény nélkül kapható szerekhez folyamodik. Az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala (FDA) szerint arányuk nyolcvan százalék körül mozog az idősebb korosztályon belül. A felmérések szerint a legtöbben az Alzheimer-kór és más demenciák megelőzése céljából szedik a táplálékkiegészítőket. Az amerikai piac ennek megfelelően igen telített a demenciaprevenciót célzó szerekkel, ám ezek hatékonysága többé-kevésbé kérdéses. Idén év elején az FDA 17 cégnek küldött ki figyelmeztető illetve tájékoztató leveleket, összesen nagyjából hatvan, Alzheimer-kórral és demenciával összefüggésbe hozható táplálékkiegészítő szer forgalmazásával kapcsolatban.”

– írja a felejtek.hu

Ahogy azt a levél is kifejti, a szerek jelentős részét álságos módon ajánlja úgy a gyártó, mintha valódi gyógyszer lenne, pedig ez közönséges hazugság, ahogy az az állítás sem igaz, hogy mellékhatás nélküliek. A rettegés a demenciától érthető, hiszen egyre több család él együtt idős hozzátartozója betegségével, követi annak drámai leépülését. A kétségbeesett ember bármiben képes hinni, néha még a kuruzslókban és a “csodaszerekben” is.

Ginkgó Biloba a nagy átverés, és ami nem az?

Dr. Steven DeKosky neurológus, és csoportja évekig vizsgálta a mostanság csodaszerként reklámozott ginkgót, hét év és háromezer alany után azonban biztosan állítja, hogy ez az alapanyag teljesen hatástalan a demenciára.

A betegség megelőzésének és lassításának négyesfogata viszont bizonyítottan a következő:

 • 1. testmozgás
 • 2. vérnyomás szabályozás,
 • 3. vércukor színt beállítás
 • 4. szellemi torna, az agy folyamatos dolgoztatása

Kockázatok és védekezés

A befolyásolható kockázati tényezők közül a szélütés kilencszeresére fokozza a demencia kockázatát! Ez is mutatja, hogy az olyan krónikus betegségek, mint a magas vérnyomás, magas vérzsírszint és a cukorbetegség, az erek károsítása révén hozzájárulhatnak demencia kialakulásához. Az alkohol, drogok (beleértve a központi idegrendszerre ható gyógyszereket is) és a dohányzás szintén hozzájárulhatnak a szellemi hanyatláshoz. Ezért nagyon fontos az egészséges életmód kialakítása már fiatal korban, a rendszeres orvosi kontroll vizsgálatok, és a tüneteket nem okozó krónikus betegségek kezeltetése is! A gondolkodási képességek megtartását, védelmét segítő tényező az iskolai végzettség. A nyolc általánosnál kevesebbet végzettek esetén 75 éves korra kétszer gyakoribb a demencia kialakulása, mint a magasabb végzettségűeknél, ezért nagyon fontos a szellemi aktivitás. (HáziPatika.com)

Kapcsolódó

Fontos üzenet a 83. évébe lépett Müller Pétertől

1 hozzászólás

 1. A kerdest tette-fel maga a cikk cime; van-e megoldas?

  A valasz “igen” , de azt alkalmazni szukseges.

  Nehanyat a szerzo nyujtott is fentebb. Kiveve az alkohol fogyasztas a minimalison felul.

  De a leg-elsobb a testi es szellemi mukodes es minden napi gyakorlatozasai
  Mint a mondas; amit nem hasznalsz, azt elveszted.
  Ugy a teste mint az agy-mukodesnek lakamazasa allandoan szukseges.
  Az elet-mod, ami legnagyobb mertekben befolyasolja az egyen eletet, es let-lepessegeit.
  Nagyon jelentos az etekezes.
  Az egeszseges etkezesi eletmod!
  So, sukor, allati-zsiradekok ,s fokent a choleterol a halal-gyorsitojai.
  A keszotett-etelek. melyek tele-tomve mindenfele vegyszerekkel.
  A tartositok, izesitok, kivanat-emelok, s a LEG-veszelyesebbek a szinesitok.

  Az emberileny, anatomiailag, NEM hisevo-leny.
  Persze ma az emberileny eszik mindent, sajnos.
  De szervezete, kezdve a fogai, a nyalkaja,a gyomorsava, belei teljessegeben a novenyevo-leny szerkezete.

  S a teljes vegetarianok nem csak egeszsegesebbek, de hosszabb es boldogabb eletet elveznek.

  Ki nem ohajtana azt onmaganak es szeretteinek?
  Hat akkor miert nem koveti azt ???

  Soha nem keso az egeszseges eletmod es etkezes kezdete.

  Miert nem kezdene azt most ??????

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét