Drága mulatság lesz lecsót főzni! - Városi Kurír

Sorting by

×

Drága mulatság lesz lecsót főzni!

Lesz elegendő zöldség a hazai boltokban, a paprika és a paradicsom azonban a tavalyinál drágábban kerülhet a kosarakba. A csaknem félezer tagot számláló Délkertész szövetkezet vezetője szerint a növekvő költségek miatt itthon és az exportpiacokon is áremelésre van szükség.

Hirdetés

Nagypéter Sándor szerint a belföldi kínálatban várhatóan novemberig lehet majd magyar paradicsomot kapni, a paprika egész évben kitarthat.

A gazdálkodók dolgát ugyanakkor nagyban megnehezíti a nyersanyagok, az energia és főképp a munkaerő drágulása. A kertészet köztudottan jelentős kézi munkaerő-igényes ágazat, egyes becslések szerint az élőmunka akár a harminc százalékot is elérheti a termelési költségeken belül.

– Az árak emelésére nemcsak belföldön, hanem a világon mindenütt szükség van, az viszont Magyarországnak kedvez, hogy a drága szállítás miatt a spanyol és észak-afrikai behozatal visszaszorult

– hívta fel a figyelmet a Délkertész által szervezett sajtóbeszélgetés során az elnök.

A távirati iroda tudósítása szerint jelezte: a hazai termelők élhetnek az emelkedő zöldségfogyasztásból eredő exportlehetőségekkel. A szövetkezet a térség számos országában értékesít már, és nincs kizárva, hogy a távol-keleti országokba is eljuthatnának a magyar zöldségek.

A szövetkezet elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy egyre inkább felértékelődik a geotermális energia szerepe a zöldségtermesztésben. Az áram és a gáz drágulása miatt pedig különösen indokolt kiaknázni azt az előnyt, amit a geotermikus energia felhasználása jelenthet a belföldi gazdaságokban.

A Délkertész mint az ország legnagyobb termelő és értékesítő szövetkezete csaknem félezer tagot egyesít Szentesen és térségében, de más megyékből is csatlakoztak már hozzá. Gyümölcsöt csekély arányban termesztenek, fő termékük a paprika, de számos más zöldségféle is szerepel a kínálatukban.

A szövetkezet tavaly 25 ezer tonna, idén 28 ezer tonna friss terményre szerződött, paprikaféléket 108 hektáron, paradicsomféléket 34 hektáron termesztenek. Termelőik több mint kilencven százalékban üvegházas és fóliás termeléssel dolgoznak.

Forrás: agrotrend.hu

Friss híreink

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.