É végi “kis színes” – A rágóról

Így a szilveszter előtti napon talán nem meglepő, hogy az egyik legkiválóbb politikus-publicista is megmártózik (persze a maga módján) a színes hírek világában.

Évforduló van! 150 éve szabadalmaztatták a rágógumit

Tudták? Én nem. (Nem csoda, sosem rágózom, egy ünnepi színházi előadáson mégis sikerült beleülnöm a fekete bársonyszoknyámban egy rágóba, nem mutatott igazán jól a fenekemen). Viszont a zsebnaptáramban ez van beírva dec.28-ához, amely tényt saját guglizásom alapján megerősíthetek.

Egy William Sample nevű amerikai fogorvos jegyeztette be 1869-ben ezen a napon. Nem igazság. Mi épp csak, hogy két éve megkötöttük a kiegyezést, ezek az amerikaiak meg már rágóztak. Azóta sem bírták abbahagyni, a világháborúban még a katonáik napi fejadagjához is csomagoltak rágót, azok meg előszeretettel osztogatták, így az egész világon divatos lett.

Már az aztékok is rágóztak

Kultúrfölényüket némileg megingatja, hogy egy régész, aki egész könyvet szentelt a rágóguminak, kimutatta, hogy már az aztékok is rágóztak. Valami “rágógumifa” nedvéből állították elő, viszont nyilvánosan csak gyerekek és hajadonok rághatták. Ha asszony tette, akkor az érthetetlen okból prostinak számított.

Az emberiség évente állítólag 100.000 tonna rágót fogyaszt, ez 10 Eiffel-torony súlya. Viszont a toronynak nincs íze, a rágónak annál inkább. A hazai piac ebben elég fantáziátlan, de a világban létezik szalonna-, libamájpástétom- és paradicsomos húsgolyó-, sőt Japánban wasabi-ízű rágó is. Szerintem csak lépésekre vagyunk az Erős Pista-rágótól, amióta maga a miniszterelnök örvendezett az Erős Pista-szaloncukornak (“Erős Pista, erős Magyarország!”-írta a fotó alá biztatólag az oldalán,)

Csukás István nemcsak Pom Pom csokijait, hanem a rágót is megörökítette

“Mozin innen, téren túl,/ hol a 6-os befordul,/ ahol az a nagy közért,/ s fagyit adnak forintért,/ (mindig málnát, de rémes!/ De ez itt most mellékes)./ Szemben áll egy új trafik,/ rágógumit kapni itt!”

A fagyi már régen nem 1 forint, de rágógumit még mindig kapni a trafikban. Sőt, újabban beszélünk rágógumi-zenéről, de még rágógumi-politikáról is, amelyik folyton gumicsontokkal etetne minket. De most ezen ne rágódjunk! Vegyünk inkább a gyereknek egy születésnapos rágót.

Becso

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük