Ébresszed a magyar népet! – Május 1-ről másként

A tavasz egyik legcsodálatosabb napját május elsejét köszönti a talán legszebb mozgalmi dal. Szerzőjéről Kadosa Pál, a zeneszerzőről méltatlanul kevés szó esik.
[mnky_ads id=”10551″]

A szerény emléktábla titka

Bár nagy a forgalom, ma még kevesen állnak meg Budapest szívében, a Március 15. tér egyik tekintélyes épületének falán elhelyezett szerény emléktábla előtt. Kadosa Pál Kossuth-díjas zeneszerző, zongoraművész, pedagógus élt abban a házban, és vele 1983-ig zenei életünk egyik központja működött ott.  A művész nyolcvan évesen hunyt el. Nagy életművet, rengeteg tanítványt, tisztelőt hagyott maga után – és a reményt, hogy előbb-utóbb jönnek a kiváló előadóművészek, akik a Kadosa-műveket feltámasztják a feledésből.
[mnky_ads id=”10552″]
Az említett Kadosa Pál-emléktábla avatásakor Budapest akkori vezetése nevében Schiffer János szociáldemokrata főpolgármester-helyettes méltatta városunk nagy fiát. Schiffer akkor úgy fogalmazott, Kadosa Pál egyike volt a város azon lakóinak, aki úgy tudott itt élni, hogy lelket, arcot adott ennek a helynek. Volt ünnepelt zeneszerző és előadóművész, de volt úgy is, hogy Radnótihoz hasonlóan vonulnia kellett – utalt a főpolgármester-helyettes a zeneszerző sorsfordulóira.

Kadosa Pál tanítványai nevében igazi világnagyság, Shiff András zongoraművész emlékezett mesterére. Elmondta, hogy Kadosa Pál a nagy zenepedagógusok közé tartozott, aki elsősorban zeneszerző volt – és a világhírű zongoraművész így folytatta: – A zeneszerzők másképp közelítenek a művekhez, mint mi, halandó instrumentalisták, ilyen nagyságtól tanulni a tanítvány számára meghatározó élmény – mondta. – Schiff András megemlékezett arról, hogy Kadosa Pál tanítványai személyesen is kötődnek a Március 15. téri házhoz, hiszen tanáruk az évek során megnyitotta előttük lakását, személyes életébe is bebocsátotta őket, szinte nagyszülő-unoka viszonyban egyengette lépteiket.

Az ébresztésre ma nagy szükség lenne!

“Májusi köszöntő” című munkásmozgalmi dalnak Raics István írta a szövegét szövegíró  “Itt van május elseje/Énekszó és tánc köszöntse/Zeng és dalol az élet/ Szállj csak zeneszó, ének/Ébresszed a magyar népet! , máig is megmaradt üde tavaszköszöntőnek.

[mnky_ads id=”10553”]

Ha már egyszer május 1.

Ez lesz a legjobb koncert május elsején

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük