Ég a Notre-Dame Katedrális Párizsban! – Frissítve!

Lángol a Notre-Dame Székesegyház Párizsban – írta szemtanúk beszámolója valamint a helyi tűzoltók közlése alapján a The Telegraph. Az első fotók és videók alapján a katedrális felső része gyulladt ki, komoly füstfelhőbe burkolva az épületet. 

 

Frissítés!

Laurent Nunez francia belügyminiszter éjfél előtt bejelentette, hogy a tűz intenzitása csökkent, és az épület szerkezete megmenekült, beleértve az északi tornyot is. Két órával korábban még arról beszélt újságíróknak, hogy nem biztos, hogy megmenthető a székesegyház. 23 óra után már azt közölte a Reuters egy tűzoltó tisztre hivatkozva, hogy most azt mondhatjuk, hogy a Notre-Dame szerkezetét megmentették a teljes megsemmisüléstől. Az AFP is erről számolt be. Élő közvetítés itt!

Több mint 500 tűzoltó dolgozott és dolgozik a tűz oltásán

– jelentette be Emmanuel Macron fél tizenkettőkor. Arról is beszélt, hogy a világ legjobb szakembereit kell majd megnyerni az újjáépítéshez, mert újjá fogják építeni a Notre-Dame-ot. Adománygyűjtő akciót is indítanak.

„Ez a mi történelmünk, és ég”

– fogalmazott.

Szörnyű tragédia ami történt, de a legrosszabbat sikerült elkerülni

Éjfél előtt bejelentették, hogy Krisztus töviskoronáját megmentették.

A 850 éves gótikus katedrális valószínűleg felújítás közben gyulladt ki,és több száz tűzoltó megfeszített munkája sem elég a lángok megfékezéséhez. Párizs szívében káosz uralkodik, mindenkit arra kérnek, kerüljék el a környéket, emellett megpróbálják távol tartani a katasztrófaturistákat is.

Notre-Dame-székesegyház

Alapkövét 1163-ban, Párizsban fektette le III. Sándor pápa, ezután 157 évig, 1320-ig építették. A francia forradalom alatt majdnem teljesen elpusztult, ám 1845 és 1878 között az eredeti terveknek megfelelően újjáépítették.

A Notre-Dame kőből épült, a nagy gótikus középkori templomokra jellemző keresztboltozatos megoldással, faragott kőcsipkékkel. Három gazdagon díszített kapuja és a szintén díszes ólomüveg ablakok jelentős díszei a katedrálisnak. Homlokzatán végighúzódik egy oszlopsor faragott alakokkal. Fontos elemei a nagy rózsaablakokis, amelyek többszínű üvegből készültek. Alaprajza funkciójának tökéletesen megfelel, ugyanis egyszerre több mint 6000 hívőt képes befogadni.

A Notre-Dame beltere a maga öt hajójával szintén hatalmasnak számít, ugyanis az egész épület az egyház diadalát hivatott hangsúlyozni.Ehhez méltóan orgonája is hatalmas. A 7800 sípos hangszert többször felújították, ma is tökéletesen működik.

A Notre-Dame 113 regiszteres, öt manuálos nagyorgonáját ma a világ egyik legjobb hangszerének tartják.[forrás?]A székesegyház hossza 128, szélessége 41, az ikertornyok magassága 63, a főhajó belmagassága 48 méter.[1]A hosszháza öt-, a keresztháza pedig egyhajós. A fő- és a kereszthajó képzeletbeli metszéspontján áll a huszártorony. Az ikertornyok közötti rózsaablak átmérője közel 10 méter. Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük