Connect with us

Bulvár

„Egészségügyi riasztás” kánikula idejére

kánikula, horoszkóp
Megosztás

Megérkezett az igazi nyár. a héten szinte folyamatosan kánikula terheli mindenki, hangsúlyozottan mindenki szervezetét. Senki nem tud annyira „egészséges lenni”, hogy elég legyen legyintenie erre az egészségügyi vészhelyzetre.

Keddtől további kánikulai napok jönnek

Tartós melegben a szervezetünk nagy igénybevételnek van kitéve. A meleg hatására kitágulnak az erek, a szívet fokozott munkavégzés terheli. Ilyenkor megnő az embólia és a szívinfarktus kockázata, erősödik a gyulladási hajlam. Ilyenkor lappangó gyulladások is belobbanhatnak, pl. a sebek, garat, belső szervek stb.

A hőségben végzett fizikai munka, terhelés hatására a verejtékezés fokozódik, mellyel akár több liter folyadékot is veszíthet a szervezetünk. Ennek a megfelelő pótlásáról folyamatosan gondoskodni kell. A víz mellett az izzadással elveszített ionokat és nyomelemeket is pótolni kell. A csapvíz, ásványvíz mellett a gyümölcsök, zöldségek is alkalmasak a folyadék megfelelő pótlására ezek ugyanis a szervezet számára ugyan csak kis mennyiségben, de feltétlen szükséges vitamonikat, sókat (pl. kálium) és nyomelemeket (pl. cink) tartalmaznak.

UV híradó

Az évnek ezen szakaszában kifejezetten erős a Napból érkező UV-sugárzás, fontos odafigyelni a káros sugárzás elleni védekezésre! Jó azonban tudni, hogy a káros hatások mellett egyes bőrbetegségekre például az ún. psoriasis, azaz pikkelysömör tüneteire igen jó hatással van az UV, így az ebben a betegségben szenvedőknek ajánlott a beteg bőrfelület napoztatása (természetesen továbbra sem a déli órákban).

Emellett a napsugárzás fokozza a D-vitamin keletkezését – mely a megfelelő csontszerkezet kialakulásához és felnőtt korban annak megtartásához elengedhetetlen – és ezáltal csökkenti a vér koleszterin szintjét is (részben ebből keletkezik a vitamin) így közvetve hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának a csökkentéséhez.

Kapcsolódó

kánikula

Authors