Egy labda ami nem játékszer – A méhek nyomában

Cikkünkben olyan különleges jelenséget mutatunk be, ami sok homlokráncolást okozhat bárkinek, aki ezzel találkozik. Érdemes a méhekre figyelni és néhány nem közismert jelenségre felhívni a figyelmet, mert sokan foglalkoznak méhészkedéssel, és tavasztól rengeteg dolguk akad méhcsaládjaikkal. A méhek pedig nem mindig emberbarátok, sőt.

Fenséges, de aggasztó is

Mit tehet a méhész, ha méhlabdával találkozik?

A méhlabda a méhek rajzásának  különleges jelensége. A méhcsalád akkor rajzik ki, ha kinövi a kaptárt. A sejtek megteltek, a dolgozóknak már nincs mit építeni, az anya pedig beszünteti a petézést. Ilyenkor a méhcsaládnak új otthon után kell nézni. És ilyenkor lehet találkozni a méhlabdával: ezzel a fenséges – és aggasztó – jelenséggel. Nincs benne öröm  Az élő, nyüzsgő, zúgó labda titka: mindenfelől körbefogják, védik a királynőt

Mi az a méhlabda?

A helykereső méhraj gyakran labdaszerű képződménnyé áll össze egy faágon: a dolgozók minden oldalról körbefogják, védelmezik a királynőt.
Ha azt hinnénk,a méhészek örülnek az így talált rajnak, nagyot tévedünk: minden alapjuk megvan arra, hogytartsanak a betelepülő méhcsaládtól: ha befogják őket, esetleg megfertőzik az eredeti családokat.

Forrás: Szabad Föld

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük