Ahol az ember piaci tényezővé válik - Egy regionális (?) háború árnyékában - Városi Kurír

Sorting by

×

Ahol az ember piaci tényezővé válik – Egy regionális (?) háború árnyékában

Egy regionális háború árnyékában. Jelenleg úgy néz ki, hogy a társadalmak hajtóereje, a gazdaság motorja a haszonelvűség, a profitra való törekvés. Ez az emberi természetből következik, és magából a tőkés termelési viszonyokból, amely állandóan arra ösztönöz, hogy korszerűsítse a termelést, megújítsa a technológát, és ami lényeges a mai viszonyok között, kiváltsa az emberi munkaerőt, vagyis, a lehető legalacsonyabb önköltség mellett a legnagyobb profitra tegyen szert. 

Hirdetés

Ahol az ember piaci tényezővé válik

Mindeközben olyan mesterséges szükségleteket teremt, illetve sulykol a fogyasztókba, amellyel szintén a haszonszerzés a célja. Ez a termelési mód hozza létre azokat a társadalmi viszonyokat, ahol ez ember piaci tényezővé válik, manipulálható és lebutítható, mert a fejlett technológiák képesek kiváltani a munkaerejét. Vagyis, világszerte nő a munkanélküliség az automatizáció révén, miközben az ember csak alacsonyabb szintű tevékenységekre lesz képes, amihez nem lesz szükség műveltségre, tudásra. Legalábbis, a társadalom többségének nem kell tanulnia, hogy elvégezze azokat a munkákat, amelyeket nem lehet, vagy nem éri meg gépesíteni.

Ez ma a trend

A társadalom széles rétegeinek nő a nyomora, miközben szűk rétegek hihetetlenül meggazdagodnak, mert lehetőségük van rá. Eltűnik a tudás igénye, illetve átszerveződnek az értékek, és a termelésben való részvétele az emberi munkaerőnek lassan megszűnik, többségük átkerül a szolgáltató szférába, és azért dolgozik, hogy fenn tudja tartani magát és családját. Lehet ebben kételkedni, de meg kell nézni a számokat, amelyek az iskolázottsági szint alakulását mutatják, vagy meg kell nézni a szakképzés helyzetét. Nagyon bonyolult összefüggés van az egyes területek között, amit itt most nem részletezek, de legyen elég annyi, hogy a jelenlegi értelmiségi elit tudásszintje és műveltsége egyre alacsonyabb szintre kerül, a szaktudás is devalválódik.

Van azonban egy még szembetűnőbb magyarázat

A jelenlegi tőkés termelési viszonyok tarthatatlansok, mert a tőkés termelési viszonyok között nem oldhatók meg a világ globális problémái, a tőke érdeke ütközik a globalitással. Egyéni vállalati érdekekkel, multinacionális cégek érdekeivel ütközik a globális felmelegedés hatásainak kivédése, vagy a folyamat lassítása. Ez elég ahhoz, hogy a tőke a politika lobbitevékenysége során befolyásolja a nemzeti érdekek érvényesülését a globális megoldásokkal szemben. A világ erőforrásainak elosztása nem csak igazságtalan, de pazarló is, mert egyik oldalon felhalmoz, és eltékozol erőforrásokat, a másik oldalon pedig nyomorban tart népeket, nemzeteket. Az elosztásban pedig a nemzetek nem támogatják a szolidaritási alapon történő elosztást, mert ez a tőkétől idegen, vagy ha meg is valósul itt-ott, az mindig a profitszerzést szolgálja.

A tőke egyik leghatékonyabb megtérülései a hadiiparban vannak

A politika nem átallja kiszolgálni ezeket az érdekeket. Háborúkat indít és támogat a fegyvereladások érdekében, és természetesen, az innovációs haszon reményében. A túlnépesedés kérdésében sincs megnyugtató megoldása a nemzetközi tőkének. Itt-ott helyi háborúkkal, vagy tömegpusztító fegyverek titkos bevetésével, vírusokon kísérletező laboratóriumok finanszírozásával próbálnak megoldást találni.

De ez már összeesküvés elmélet, mint ahogy az egész tőkés társadalom is lassan azzá válik.

(Így telt nálunk a reggel!)

regionális háború

Hirdetés
átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.