Ellenzéki sortűz az Orbán-rezsimre —  Lapzsemle

Bemutattuk a fővárosi kerületek irányításáért ringbe szálló, közös ellenzéki polgármester-jelöltek  listáját a Városi Kurírban.  A Népszava hetek óta interjú-sorozattal segíti az elszánt ellenzékiek programjainak megismerését. Ebből a sorozatból szemléz a Heti lapzsemle.

Ahol legutóbb már győzött az ellenzék

“Tavaly áprilisban a visszalépésem volt az egyetlen vállalható döntés. Egyebek mellett ezért történhetett meg itt az, ami az országban sajnos csak nagyon kevés helyen: győzött az ellenzék. Az első kerületiek megtapasztalhatták, hogy le lehet váltani a Fideszt. Az itt élő polgárok tudatosak, odafigyelnek és fontos nekik a változás. Annyira, hogy ezek miatt hajlandók voltak olyan döntést is hozni, amely adott esetben nem volt könnyű. Sokaknak ugyanis nem az LMP-s jelölt volt a kedvence, mégis rászavaztak, mert megértették: csak így lehet győzni. Kilenc éve vagyok önkormányzati politikus, van tapasztalatom, szaktudásom” —olvashatjuk az első kerületiek jelöltje, V. Naszályi Márta nyilatkozatában. (“Hűbérúri rendszer épült ki az I. kerületben“)

Végre megszólalhatnak majd a kerület lakói

“Nincs két Fidesz. Egy Fidesz van, amely kormányozza az országot és nemrég romba döntötte az MTA-t, vagy amelyik gazdasági érdekcsoportoknak adja át az államot. Ez látszik a III. kerületben is, amikor például a Szentendrei úton fákat akarnak elpusztítani. De egyértelmű abból is, hogy meg sem kérdezik sem a kerület lakóit, sem az önkormányzatot, hogy mi legyen a Hajógyári- szigettel, illetve abból is kiderül, hogy sokadik felszólításra sincs a Római-gát ügyében megnyugtató válasza senkinek” — mondta Kiss László, III. kerületi közös jelölt a Népszavának. (“Nem különbözik a helyi és az országos Fidesz“)

Lila köd a Fidesz markába került Újpesten

A IV. kerületben is fideszesek által kivégzett helyi sajtó semmi érdemiről nem tájékoztatja a lakosságot. A polgárok “nem tudják, hogy a háttérben valójában mit művel. Nem tudják, hogy Újpest ötszázmillió forintért elad egy hatezer négyzetméteres telket, amelyet majd a haverok építenek be. Vagy, amikor az ötmilliárdra tervezett piac végül 7,5 milliárd lesz. A plusz két és fél milliárdos hitelt persze nem Újpest veszi fel, mert az rosszul mutatna, hanem a kerület egyik cége. Wintermantel ráadásul olyan „furcsa” beruházásokat támogat, hogy a Farkaserdőből eltüntetne két hektárt, mert íjászpályákat akarnak létrehozni. Ez mondjuk véletlenül nem ment át, többek között a szocialista Trippon Norbert felszólalása miatt. Ne legyen kétségünk: ha újra Wintermantel nyer, átnyomja ezt is” —  ecsetelte Déri Tibor az egyetlen talpon maradt független napilapnak. (“Csak lila köd jut az újpestieknek“) — (“Mitől féljek, nincs félnivalóm —  Nem ijedős az ellenzék újpesti polgármester-jelöltje“)

Gyerekek is élhessenek a jövő Belvárosában

“Tüttő Kata a gyermekvállalás miatt költözött el az V. kerületből. Polgármesterként azon lenne, hogy másnak ne kelljen.”
Az ellenzéki hatalomátvétel után a győztes polgármesterek létrehoznak majd az V. kerületi győztessel, “a momentumos Soproni Tamással (VI. kerület) és a DK-s Niedermüller Péterrel (VII. kerület), illetve az MSZP-s Tóth Józseffel (XIII. kerület) egy belvárosi szövetséget, és együtt gondolkozunk a zöldítésről, az árnyékolásról, a forgalomszabályozásról, a lészennyezés csökkentéséről. A faültetés nem csak a városon belül fontos. Például szívesen csatlakozom a Bojár Iván András által elindított „Ültessünk 10 millió fát!” mozgalomhoz, így a kerület minden lakosa nevében telepítene egy csemetét – nemcsak egyszer, hanem minden évben” — mondta a Népszavának Tüttő Kata, V. kerületi jelölt. (“Klímasemleges zöld sziget lehetne a Belváros“)

Terézváros: “Beton helyett fák, szemét helyett rend”

A Terézvárosért elinduló Soproni Tamás nagyon érdekes dolgokat mondott el a sajtónak a helyi ellenzékről és saját hátteréről, nézeteiről, a kerület jövőjéről. Többek között ezt mondta: “A házak állapota és a közterületek minősége döntően befolyásolja, hogy egy városrész milyen látogatókat vonz. Rengeteg apró lépésre szükség lenne, például arra, hogy az utcákat naponta többször takarítsák. A lakásokat kiadó tulajdonosokat kötelezni lehetne rá, hogy rendbontás esetén azonnal intézkedjenek. Ahogyan magyar rendőrök nyáron a horvát tengerparton teljesítenek szolgálatot, úgy angol rendőrök is jöhetnének Budapestre. Már a jelenlétük visszatartó erő lenne. A cél az, hogy a turisták jól érezzék magukat, de a lakók is nyugalomban éljenek” —  (“A Terézvárosban összegyűlt csapat tisztességéért tűzbe tenném a kezem — Interjú Soproni Tamással“)

“Egy olyan habitusú ember, mint én sok mindenen tud változtatni”

Öt párt támogatásával indul az Erzsébetvárosban Niedermüller Péter, aki eddig DK-s európai parlamenti képviselőként dolgozott. Arról, hogy a Jobbik támogatásáról eetében szó sem lehet, így beszélt a Népszavának: ”
A jobbikos politikusok súlyos kijelentéseket tettek – olyanok is, akik ma Brüsszelben vannak, vagy épp frakcióvezetők lehetnek. Egy párt nem tehet szimplán úgy, hogy ez már nem tartozik hozzájuk. Azt látom egyébként, hogy a Jobbik gyengül, a hetedik kerületben pedig – ahol a gettó állt, most működnek zsidó szervezetek és zsinagógák – nem lehet olyan párt képviselőivel szövetkezni, akiknek ilyen múltja van. Persze nem csak én nem akartam a Jobbikot, ők se engem.” (“Niedermüller Péter a bulinegyed és az airbnb-zők megregulázásával készül a VII. kerület bevételére“)

A következő oldalon: mit mond Pikó András a Klubrádió volt sztárja, aki mindent feladott a jelöltségért?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük