Eltűnt egy Leonardo festmény

A valaha aukción értékesített legdrágább festmény sorsa zavarba ejtette a művészvilágot: két évvel ezelőtti leütése után ugyanis, szó szerint eltűnt a nyilvánosság elől. A Salvator Mundi című alkotás az 1500-as években készült Leonardo da Vinci műhelyében – hogy ő maga festette vagy egyik tanítványa, máig vitatott. Nem úgy a mű értéke: a Christie’s 2017-es aukcióján 450 millió dollárért vásárolta meg közvetett úton a szaúdi koronaherceg.

Mire jó egy festmény?

Eredetileg, az Abu Dhabi-ban található Louvre múzeumban állították volna ki a koronaherceg adományaként, de az uralkodó arra is ígéretet tett, hogy a festményt kölcsönadják 2019-ben a párizsi Louvre-nak, ahol – Leonardo halálának ötszázadik évfordulójára emlékezve -, összegyűjtik Leonardo a világ számos múzeumában található alkotását. A művészvilág azonban megdöbbenéssel értesült, hogy sem Abu Dhabi-ban nem állították ki az alkotást, sem a párizsi Louvre-nak nem adták kölcsön – egyik fejleményre sem adva magyarázatot. A festmény szó szerint eltűnt. A titokra, egy művészetben jártas szakértő kitartó nyomozásának köszönhetően derült fény: a remekmű a szaúdi koronaherceg, Bin Salman 400 millió fontért vásárolt jachtjában lóg.

Mennyi? 130. Mi 130? Mi mennyi?

A 130 méter hosszú jacht korábbi tulajdonosa, az orosz milliárdos üzletember, Yuri Shefler, aki milliárdjait a Stolichnaya vodka brandnek köszönheti. Shefler-nek még az eladás napján ki kellett költöznie a luxus hajóból, melyben többek között tizenöt szoba, éjszakai klub, mozi, mászófal, uszoda, vízalatti látvány szoba is található. A Serene nevű monstrumon ötven fős kiszolgáló személyzet és legénység szolgál valamint helikopter le-,és felszálló pályával és tengeralattjáró hangárral is rendelkezik. Adódik a kérdés: mi célból kell a szaúdi koronahercegnek egy Krisztust ábrázoló festmény – azon kívül, hogy borsot törjön a többi licitáló orra alá verhetetlen ajánlatával? Nos, a nemzetközi műtárgy-kereskedelmet semmi nem kötelezi az átláthatóságra, így ideális terepe a pénzmosásnak is.

Forrás

Leonardo da Vinci élete

“Munkássága az itáliai reneszánsz idején teljesedett ki. Leonardo da Vinci élete egy olyan korszakban bontakozhatott ki, mely a művészet varázsában élt. Az olaszországi Vinci mellett született 1452. április 15-én. Apja, a 25 éves jegyző nem vette feleségül gyermeke édesanyját, Caterinát, a fiatal parasztlányt. Fiát azonban magához vette, taníttatta.

Leonardo da Vinci élete Firenzében kezdődött igazán, Verrocchio műtermében sajátította el a festészet és szobrászat alapjait. Majd két évtizedig Milánó következett. Erre az időszakra esik festészetének kibontakozása. Itt készítette első anatómiai tanulmányait is.

Leonardo da Vinci élete első és második firenzei, illetve milánói korszakra tagolódik. Kisebb megszakításokkal e két város volt az otthona, alkotásainak színtere. 1513-ban három évre Rómába utazott. X. Leó pápa kívánságára matematikával és tudományos ismeretekkel foglalkozott. Élete utolsó éveit a Milánót visszahódító I. Ferenc francia király meghívására Cloux kastélyában töltötte.

Giorgio Vasari egy 16. században élt itáliai festő, építész, akit gyakran neveznek az első művészettörténésznek. Többek között Leonardo da Vinci élete is szerepel híres könyvében, melynek címe: A legkiválóbb festők, szobrászok és építészek élete.”  (Da Vinci Stúdi)

Kapcsolódó

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest