Ez egy ilyen ősz – 7 napos időjárás-előrejelzés!

Szombat délután, északon vékonyodhat kissé a felhőzet, de napsütés ott sem valószínű. Délen és keleten marad a borongós időjárás. Elszórtan, főként a déli határvidéken lehet kisebb esőre is számítani kell. Mérséklődik, legyengül a légmozgás. Kis mértékben csökken a hőmérséklet.

Éjszaka, északnyugaton szakadozott marad a felhőzet, de párásodik a levegő, ködfoltok képződnek. Itt kevésbé valószínű eső. Ezzel szemben délen és a Dunától keletre borús időre és dél felől terjeszkedő esőre van kilátás.

Vasárnap az északnyugati országrész fölött eloszlik a párásság, elvékonyodhat a rétegfelhőzet, némi bujkáló napsütésben is lehet bízni a nap folyamán. A Dunától keletre erősen felhős égbolt a valószínűbb, elszórtan kisebb eső, szemerkélés is lehet.

Este, éjjel a keleti országrészben felhős égbolt, elvétve szemerkélések várhatóak. Nyugaton kevesebb felhő, de fokozódó párásság, ködfoltok valószínűek.

A hőmérséklet jellemző átlaga (oC):

szombat délután délen 16 – 20, északon 11 – 14,

vasárnap reggel 7 – 14,

vasárnap délután 11 – 16,

hétfő reggel 8 – 12 fok körül alakul.

Hétfőn élénk déli szélre, többnyire változó, vékony fátyolfelhőzetre és a melletti szűrt napsütésre van kilátás. Az északi, északkeleti országrészben maradhat szürkébb az idő, felhősebb az ég. Ott szemerkélés, zápor is előfordulhat. Ismét enyhül.

Keddtől a hétvégéig előreláthatólag elkerülik térségünket a frontok. Változó, zömmel összefüggő, de vékonyodó rétegfelhőzet melletti időszakos, szűrt napsütés is előfordul, de tartósan ködfelhős tájak is maradhatnak. Mérsékelt délies szél fúj. Jelentős eső sehol sem várható, de a vastagabb rétegfelhőzetből átmeneti szemerkélés, szitálás itt-ott kialakulhat. A napos tájakon jóval az évszakos átlag fölé melegszik délutánonként a levegő, míg a ködfelhőzet alatt kevéssé tud emelkedni a hőmérséklet.

Orvosmeteorológia

Szombaton gyenge hidegfront vonul át térségünkön. Számottevő élettani hatása nem valószínű. A melegfront okozta tünetek (fáradékonyság, fejfájás, kedvetlenség) mérséklődhetnek. A felhőzet ellenére az évszakos átlagnál enyhébb idő valószínű, ezért bátran szervezhetnek szabadtéri programot. Eső nem vagy csak nagyon kis mennyiségben hullik, esernyőre nem lesz szükség. A gyenge fronthatás a vérnyomás ingadozásra hajlamosaknál okozhat erősödő tüneteket. Nekik ajánlott többször is mérni a vérnyomást a nap folyamán, különösen, ha szédülést, fülzúgást vagy egyéb már ismert tünetet tapasztalnak.

Vasárnap front nem lesz felettünk. A keleti térségen áthaladó csapadékmező hatására a krónikus ízületi betegségek (reuma, ízületi gyulladás stb.) tünetei erősödhetnek. A párás levegő kedvezőtlenül hathat az asztmás tünetekre. Délután már kevésbé valószínű eső, ezért szabadtéri programot inkább akkorra célszerű tervezni. Fontos a megfleelő öltözet, vízálló lábbeli, mert egy átázott cipő hamard legyengíti az immunrendszert, így növeli az esélyét a felfázásos vagy megfázásos vagy egyéb, vírusok által terjesztett megbetegedéseknek.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük