Connect with us

Kerítésen innen

Ezredes akar lenni? Felejtse el az életpályamodellt és ha már lecsúszott Novák Katalin kezéről, akkor adakozzon honvédelmi célra!

Ezredes akar lenni? Felejtse el az életpályamodellt és ha már lecsúszott Novák Katalin kezéről, akkor adakozzon honvédelmi célra!
Megosztás

Szia, Uram! Mennyit szánnál egy ezredesi plecsnire? Unortodox adománygyűjtésbe kezd a kormány. A honvédek jogállását szabályozó törvény eltörlésével együtt bevezetnének egy új lehetőséget, a honvédelmi miniszter címzetes ezredesi vagy alezredesi rendfokozatot osztogathat bárkinek. Például annak, aki honvédelmi célra ad pénzt.

Mennyi az annyi?

A kormány nevében Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter -másodállásban a főpolgármesteri címre aspiráló Szentkirályi Alexandra férje-ura- előkészítette és benyújtotta azt a törvénymódosító javaslatcsomagot, amely egy egészen újfajta megközelítéssel és módon megteremti annak törvényi lehetőségét, hogy

a jövőben lényegében pénzadományért vagy más hazafias cselekedetért különleges katonai rendfokozatokat lehessen osztogatni bárkinek.

A már jövő csütörtökön a parlament elé kerülő, 39 oldalas törvénymódosító csomag egy mindössze pár soros bekezdése rendelkezik arról, hogy a honvédelemi miniszter

“címzetes ezredes vagy címzetes alezredes rendfokozatot adományozhat a Honvédség társadalmi megítélésének növelését előmozdító azon személye részére, aki egyedi megállapodás keretében kötelezettséget vállalt arra, hogy honvédelmi célra vagyoni vagy nem vagyoni hozzájárulást teljesít”.

Ennek az új, sajátos jogállásnak a szabályait külön rendeletben határozzák majd meg.

Műkatona? Az milyen?

Ugyanakkor – rögzíti a javaslat – ez a cím nem “igazi” katonai rendfokozat, így

az ilyennel rendelkezők például a Büntető törvénykönyv szempontjából “nem minősülnek katonának”, és nem is tartoznak majd a honvédek jogállását szabályozó kormányrendelet hatálya alá.

Arról, hogy a most benyújtott javaslatcsomag 37 törvényt módosít, valamint egyet hatályon kívül helyez, a tervezet alapján néhány hete már írt a hvg.hu. Az egyetlen megszüntetni kívánt jogszabály éppen a katonaság rendszerét alapjaiban meghatározó egyik legfontosabb, a honvédek jogállásáról szóló törvény.

Ez alapján a jövőben nem törvény, hanem kormányrendelet, vagyis alacsonyabb szintű, bármikor átírható jogszabály rendelkezik majd a honvédek jogállásáról. Ez pedig beleillik abba a tavaly kezdődött jogalkotási folyamatba, amely fenekestül forgatja fel több tízezer katona életét. Ennek a folyamatnak a fontos állomása volt a tavaly év végén elfogadott – sorrendben a tizenkettedik – Alaptörvény-módosítás, amely több ponton érintette a katonaságot is.

Ennek része volt az az Alaptörvény-módosítás, amely szerint a haza védelme “nemzeti ügy”, de része a szakszervezetek megszüntetése, továbbá az is, hogy biankó kormányzati felhatalmazással a kormányzat és Szalay-Bobrovniczky Kristóf miniszter szinte bárhogy átalakíthassa a rendszert. Végül ennek része volt az is, hogy az

Alaptörvényben írták elő 2023. dec 23-i hatállyal, hogy ez a tárgykör, a honvédek jogállásának szabályozása az Országgyűléstől átkerül a kormány hatáskörébe, vagyis törvény helyett majd kormányrendelet szabályoz.

Szerző