Fakenews: igaz vagy hamis? Mit higgyünk el és mit nem?

Kedden a teljes világsajtót bejárta, hogy az orosz oknyomozó újságírót Arkagyij Babcsenkót saját lakásának bejáratánál lőtték hátba.

Természetesen mindenki felháborodott a brutális cselekményen, emlékezzünk csak néhány hónapja egy szlovák újságírót végeztek ki hasonlóan. A közösségi médiában több tízezren nyilvánították ki részvétüket, akinek volt egy-egy személyes története Babcsenkóval azt osztotta meg, mások csak a sajtószabadság elleni újabb brutális támadás miatt szólaltak fel.

Még nem telt 24 óra, amikor az ukrán biztonsági szervek leleplezték saját magukat és bejelentették, hogy nem történt merénylet. Babcsenkót nem lőtték le, a fedett akció mindössze arra szolgált, hogy ellenfeleit, esetleges merénylőit kiugrassák a bokorból.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetője szerdai kijevi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy az SZBU időben tudomást szerzett arról, hogy az orosz titkosszolgálatok Babcsenko életére törnek. Hozzáfűzte, hogy nem pusztán megakadályozták az újságíró megölését, de dokumentálni is tudták a merénylet előkészítését.

“Most kifejezhetném részvétemet Arkagyij Babcsenko családjának, de nem teszem. Ehelyett szeretném felköszönteni Arkagyijt immár harmadik születésnapja alkalmából, és kérem, hogy jöjjön be a közénk” – mondta az SZBU-főnök, mire az újságíró belépett a terembe.

Mindenki fellélegezhetett! Örülhetünk, hogy nem történt merénylet, Babcsenko él és virul.

Mégsem tudok maradéktalanul örülni. Gondoljunk csak bele: évek óta harcolunk a főleg Oroszország által támogatott és finanszírozott fakenews, azaz hamis hírek ellen. Borzasztó károkat okoznak az ilyen és hasonló féligazságok vagy teljesen hamis “híreknek” a terjesztése.

Erre kiderül, hogy egy ilyen “kamu merénylettel” sikerült az egész világot átverni. Ahogy ők mondják a jó ügy érdekében. Igen ám, de ez az akció éppen a hitelességen, a valódi hírügynökségek és újságírók munkáján ütött egy óriási léket.

Ha mi, a “jó fiúk” is ugyanahhoz az eszközhöz nyúlunk és asszisztálunk egy fedett akcióhoz, akkor ne csodálkozzunk, hogy annyi más esetben a fonákjával találjunk magunkat szembe. Ezrével gyártják a PC ellenes kamuhíreket csak azért, hogy megingassák az emberek biztonságérzetét és főleg azért, hogy kikezdjék a megbízható médiumok hitelességét.

Alig néhány napja, hogy szintén világ körüli sikert ért el a “francia pókember”, ahogyan egy bevándorló fiatalember négy emelet magasból mentett meg egy kisgyereket.

Természetesen mindjárt meg is születtek az akciót megkérdőjelező hírek.

Nézzék csak itt van egy még akár el is hihető verzió

Szenzációs leleplezés!

Sokan kételkednek a mali fiatalember bámulatos akcióját látván. Az igazi demokraták nem dőlnek be a fakenews hírgyárak manipulációinak.

Gyorsan lelepleződött a gyermekmentés, kiderült, hogy Soros utasítására rendezték meg a jelenetet. Csak a beépített emberek tudhatták, hogy mi történik a valóságban. Szándékosan lógatták ki a kisgyereket, akit amúgy beülővel és rejtett kötéllel biztosítottak. A kávéház teraszán üldögélő illegális bevándorló csak a megadott jelre várt türelmesen, miközben a bennfentesek már beállították felvételre a mobilkészülékeiket… És csapó! A kaszkadőr végzettséggel és gyorsasági falmászó Afrika-bajnoki címmel rendelkező férfi tette a dolgát. A gyanútlan járókelők pedig ugyanúgy asszisztáltak a jelenethez, mint bármelyik “Kész Átverés!” forgatásnál. A jobboldali, nemzeti radikális, nem PC médiát nem olyan könnyű átverni, mint amennyire a Soros által fizetett brüsszeliták gondolják! via nemzeti radikális hírügynökség (nrh)

Természetesen ebből egy szó sem igaz, én találtam ki. Normális esetben mindenki észreveszi a sorok közötti iróniát és nem ad hitelt egy ilyen hírnek. De mi van, ha mégis…

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük