Péntek éjszaka nem történt jelentős változás az időjárásban: mérsékelt légmozgás, főként a keleti országrész fölött változó, gyenge felhőzet, de zömében csillagfényes égbolt volt a jellemző, napközben megint kánikula lesz. 

Szombaton is napos, meleg, fülledtebb idő lesz

A déli, kora délutáni időszakban támad a különösen erős UV sugárzás. Gyenge gomolyfelhőzet adhat helyenként és időnként átmeneti árnyékot, melyből elvétve futó nyári zápor, kis térséget érintő, helyi zivatargóc is kialakulhat. Ilyenre a kora reggeli órákban, a délkeleti határvidéken, késő délután, este északkeleten és a Dél-Dunántúlon van a leginkább esély. Zivatargócoktól eltekintve gyenge vagy mérsékelt ÉK légmozgás lesz jellemző.

Éjjel is túlnyomórészt derült, nyugodt, csillagfényes idő lesz az országban, de a Dunántúl középső és déli tájain, kisebb eséllyel északkeleten ekkor is kialakulhat kis körzetet érintő zivatargóc.

A hőmérséklet jellemző átlaga (oC):

szombat reggel 16 – 20,

szombat délután 30 – 34,

vasárnap reggel 17 – 21,

Folytatódik a kánikula

– Vasárnap és a jövő hét első felében hamisítatlan nyaralóidőre készülhetünk, sok napsütéssel, kánikulával. Elszórtan, helyben alakulhat ki egy-egy kis körzetet érintő, de esetenként ott megerősödő, felhőszakadással is kísért záporeső, zivatargóc. Ezekre a késő délutáni, esti, illetve hajnali, reggeli időszakban van a leginkább esély. A helyi csapadékgócoktól eltekintve gyenge lesz a légmozgás. Az éjszakai lehűlés mérséklődik, városokban egyre kevésbé lesz frissítő, a napi középhőmérséklet több napon keresztül meghaladhatja a +25 fokot, néhol eléri a +27 fokot!

A jövő hét második felében tovább fokozódhat a meleg, már 35 fok feletti értékek kerülhetnek túlsúlyba, de az éjszakák érezhetőbb frissülést ígérnek az északi országrészben. Alacsonyabb nedvesség tartalmú levegő érkezhet fölénk, azaz a napsütés mellett csökken a fülledtség és a zivatarok kialakulásának esélye.

Orvosmeteorológia

Szombaton frontmentes idő lesz. Tovább melegszik a levegő, már zömében meghaladja a hőmérséklet a 30 fokot. Az elkövetkezendő legalább 1 hétben kánikulára lehet készülni, sok napsütéssel. Az erős UV sugárzás miatt mindig ajánlott a napvédő krém vagy öltözék, napszemüveg, kalap használata! Felhevült testtel, illetve ittas állapotban soha ne menjünk vízbe! Az izzadással sok folyadékot veszítünk, ezért különösen fontos azt pótolni. Erre a legmegfelelőbb a napi 2-3 liter tiszta víz elfogyasztása. Az idősek, krónikus betegséggel küzdők, a nap legmelegebb szakában kerüljék a terhelést, fizikai munkát, lehetőleg tartózkodjanak árnyékban. Kerti munkákat inkább a hajnali, kora reggeli időszakban érdemes végezni, amikor a leghűvösebb van.

Forrás

Allergiás?

kánikula

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here