Az előválasztás nem csodafegyver, különösen akkor, ha éppen “nagy barátai” hekkelik meg (pillanatnyi érdekeik szerint)

Előválasztás? A klasszikus anekdota, miszerint – anno – egy amerikai diplomata elámult a király nélküli Magyar Királyságon, viszont az országot akkor épp egy tengerész kormányozta, holott már esélyünk sem volt semmiféle tengerpartra. Valahogy így vagyok én, ha az előválasztás mantráját hallom.

Simicska és a hülyeség definíciója

Pár évtizeddel később Simicska Lajos a hülyeséget alkotmányos jognak minősítette, amivel azóta is nagy lelkesedéssel él nem kevés politikusunk, s így lehet a köztársaság nélküli Magyarországnak köztársasági elnöke.

A hülyeségből azonban a 10 éve rendületlenül bukó magyar ellenzéki pártok is kiveszik a részüket, amennyiben nemrég feltalálták az ún. ellenzéki előválasztás intézményét. Et egy látszólag sikeres konstrukcióról hiszen több helyen bebizonyosodott, hogy sok lúd disznót győz.

Kétségtelen, a Fidesz disznóként viselkedik, az ellenzéknek mutatkozó pártok pedig valóban libák képét mutatják. Ám nagy kérdés, vajon van-e annyi liba, hogy az összes disznót le tudják győzni.

Magyarországon az előválasztás ügye is félre ment

Nos, az előválasztást eredendően egyes demokratikus pártok agyalták ki, hogy a sajátjaik közül kiválasszák a legalkalmasabb harcosaikat, akik a nagy ellenfél ellen vonulhatnak. Magyarországon ez másként alakul, azaz érdemi alternatíva híján a magukat ellenzékinek mutató pártok megegyezni szándékoznak, hogy az egyes csatatereken kinek a jelöltje legyen ez a kiválasztott. Hát minek is alternatíva, ha enélkül lehet győzni? Hogy utána mi lesz, azt fedje diszkrét homály!

Most egy sajnálatos haláleset miatt – félidőben – időközi országgyűlési képviselőválasztás lesz a jobb sorsra érdemes BAZ megye 6-os számú választókerületében. A Fidesz alighanem az elhunyt képviselő lányát fogja indítani, végtére is a dinasztiákat nagyon szereti a magyar. Az Országgyűlés ellenzéki pártjai viszont épp elbliccelik a drága időt, és forró krumpliként dobálják egymásnak az ellen-jelölés jogát, hiszen az ő szempontjukból egy eléggé tuti bukó körzetről van szó.

Most akkor miiiiiiiiiiii van?

Ezek a vicces hölgyek és urak az elmúlt hónapokban versenyt sóhajtoztak, hogy a demokrácia jegyében csakis előválasztások dönthetik el az “egy az egy ellen” hadba vonuló személyét. Mindenütt. Kivéve most. Mert jelenleg nincs idő. (Máskor se lesz….) Hiába jelentkezik megannyi civil szervezet, hogy ők szívesen nyújtanák a lebonyolítási szolgáltatásokat, erre most azért nincs idő, mert a vonatkozó ellenzéki pártok nem tudnak megegyezni a füstös szobák mélyén, hogyan is köpjék szembe a szent fogadalmaikat.

Ezenközben jól tűrik, hogy a kormányerők szakmányban lebalodalozzák őket, holott annyi közük sincs a baloldalisághoz, mint a marhakötélnek az aranylánchoz.

Magyarországon a választásokat a Fidesz tette csalárd bohózattá, az előválasztásokat pedig az országgyűlési kollaboráns ellenzék.

Nem szörnyülködni, cáfolni!

(A szerző az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom párt alapítója, volt szocialista Európai parlamenti képviselő.)

Pénz, pénz, pénz!

előválasztás

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük