“Nagy fenét, mi nem kapunk pénzt az Európai Uniótól!” – mondta a minap Orbán Viktor. Meghökkentő kijelentés, főleg annak fényében, hogy hosszú évek óta, minden egyes esztendőben 5-6-7 milliárd euró érkezik egy olyan számláról, aminek a tulajdonosa az Európai Unió, és befut egy olyan számlára, aminek az a neve, hogy Magyar Kormány.

Attól, hogy egy magyarázat mutatós és kacifántos még lehet hazug

Persze lehet ezt árnyalnia olyan kacifántos magyarázattal, hogy a “nyugatiak által innen kivitt pénz egy részét szereztük vissza”. Ezzel “csak” az a baj, hogy ez így nem igaz. A ‘nyugatiak’ alatt ugye sokakat kell érteni, például az EU cégein kívül az amerikaiakat, továbbá a legkülönbözőbb adóparadicsomokban bejegyzetteket is, amelyeknél egyébként a feladók és a címzettek az esetek többségében magyarok. Ezek általában exotikus nevű cégek a legkülönbözőbb szigeteken és egyéb klassz helyeken bejegyezve, ám bizonyos esetekben még erre sem adnak, mert a kormányfő haverjainak nem kell különösebben figyelniük ilyesmikre, lásd MET. (Ha valaki nem tudná, hogy ez a MET micsoda, akkor írja be a keresőbe és elképesztő irodalom tárul fel.)

- Hirdetés -

Ám most ugorjuk át, hogy az innen kihurcolt euró és dollármilliárdok egy részét miért is az EU és pont csak az EU térítené vissza, sokkal inkább tegyük fel azt a kérdést, hogy a magyar miniszterelnök miért hagyja, hogy ezeket a pénzeket kiszivattyúzzák Magyarországról?

A külföldi cégek számára Magyarország adóparadicsom

A kivihető haszon, (amit szakszóval osztaléknak hívunk) elvileg 15 %-os adóval terhelt, csak hát ezt a terhet – különösen a multik felé – bőségesen kompenzálja a magyar állam a legkülönbözőbb kedvezmények, adó-visszatértések, koncessziós megállapodások és egyebek formájában. Az OECD és más szervezetek évek óta teszik szóvá ezt a csalárd magyar gyakorlatot, mondván, hogy a nap végén a külföldi befektetők (akik sokszor NER-lovagok) adóterhe kevesebb mint 10 %, ami pedig az adóparadicsom nemzetközileg elfogadott kritériuma. Nota bene, a legnagyobbak és a haverok egy buznyákot se fizetnek….

“Made in China”, amit nem szoktunk nyugatnak nevezni Orbán Úr!

A kormányzó még azt a sületlenséget is megengedte magának, hogy t.i. “70-80 százaléka annak a pénznek, amit az EU visszatérít nekünk, a nyugati cégek által gyártott termékek vásárlására, beruházásokra megy el”. Nos, egy olyan ország, amely a nemzeti össztermékének pont ekkora hányadát juttatja a külkereskedelemnek is nevezett nemzetközi munkamegosztásba, az ne csodálkozzon, hogy ez nem csak összességében, hanem a nagyobb részek területén is igaz. Nincs ebben semmi különös, ahogy vidáman megvesszük az áruházakban a pont ugyanekkora hányadú külföldi termékeket, többnyire “Made in China” felirattal, amit azért mégse szoktunk Nyugatnak nevezni.

Az, hogy a magyar kormányzó össze-vissza beszél, nem nagy hír

Megszoktuk. A felületesebbek még el is hiszik.

Az viszont már egy egészen más kategória, amikor nem csak a matek sántít, hanem a kormányzói mondatok a hazugság világába csúsznak bele. Bár még messze nem véglegesek a számok, de az EU aktuális, 750 milliárd eurós hitelfelvételével kapcsolatban orbáni győzelemnek kihirdetett 3 milliárd eurós hozomány nem tűnik túl erősnek. Tudni kell, hogy ezt a hitelt az EU veszi fel, s a tagállamok fogják törleszteni, éspedig GDP-arányosan. A magyar gazdaság durván számítva az EU teljesítményének 1 (egyetlen) %-át biztosítja, azaz a 750 milliárd eurós hitelből a ránk eső visszafizetési hányad bizony 7,5 milliárd euró körül lesz. A mérleg tehát: törlesztünk 7,5 milliárd eurót, s ebből visszakapunk 3 milliárdot. Hát, üzletnek azért ez nem valami kiugró siker. Bár van honnan, hiszen az adott futamidőben az EU-tól egyébként nekünk adott éves segély egytizedéről kell csak lemondanunk.

Ha  nem kapunk pénzt az EU-tól, akkora NER-cápák akkor kinek a pénzét teszik zsebre?

A Brüsszelbe vétózni indult kormányfő ezzel a 4,5 milliárd eurós nettó kiadással jött vissza.

Az ostoba és hazug kormányzati sikerpropaganda dacára mégis azt mondom, hogy most, amikor Dél-Európa igényli a legnagyobb közös segítséget, akkor bizony az európai szolidaritásnak van helye ugyanúgy, ahogy bő másfél évtizede ömlik a segítség Kelet-Európába.

Ha Orbán Viktor azt mondja, hogy nem kapunk pénzt az EU-tól, akkor már csak az nem világos, hogy a NER-cápák akkor kinek a pénzét teszik zsebre? Kizárásos alapon tehát a magyar állampolgárokét… Az igazság persze az, hogy az európai polgárok, s benne a magyarok pénzét fosztogatják. Amíg tűrjük.

Előzmény

orbán

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét