Sport

Győzelem és továbbjutás a Tüskecsarnokban

Tüskecsarnok

A magyar férfi kosárlabda-válogatott óriási csatában 69-68-ra legyőzte Portugáliát pénteken a budapesti Tüskecsarnokban a világbajnoki selejtezősorozat ötödik fordulójában, ezzel továbbjutott a kvalifikáció következő szakaszába.

A négyezer fős Tüskecsarnokban Ivkovics 12-es keretében hét olyan kosaras kapott helyet, aki a vasárnap lezárult NB I-es döntőben is pályára lépett

Hatan a negyedik bajnoki címét begyűjtő Szombathelytől érkeztek, a 37 éves Ferencz Csaba pedig az ezüstérmes Körmendtől. A nemzetközi szinten a legmagasabban jegyzett játékos, Hanga Ádám kisebb lábsérülése miatt csak a kispadról szurkolt társainak, ám a Real Madriddal spanyol bajnok és Euroliga-második légiós a szeptemberi Európa-bajnokságon már biztosan hadra fogható lesz. Hangának így ezúttal a többiek bemelegítése alatt jutott ideje a szurkolókra, és örömmel osztott aláírásokat vagy állt oda “szelfikhez”.

Ami az ellenfelet illeti, a portugálok mind a négy eddigi meccsüket elvesztették, az első fordulóban odahaza, Matosinhosban kaptak ki a magyaroktól, főként Perl Zoltán 19 és Vojvoda Dávid 17 pontjának köszönhetően. Mario Gomes kapitány keretében két légiós kapott helyet, akik Spanyolországban kosaraznak.

Elképesztő hangulatban kezdődött a sorsdöntő találkozó, s a hangorkán Váradi Benedek és Benke Szilárd triplái után tovább fokozódott. A rivális azonban nem szeppent meg, tartotta az egy-kétpontos távolságot, majd a honosított Mikael Hopkins hármasa és Perl Zoltán akrobatikus duplája révén nyolcpontos előnnyel rajtolt a második játékrész.

Egy 5-0-ás vendégrohamra a Japánban játszó Allen Rosco zsákolással válaszolt, majd Hopkins újabb triplájával tíz pontra nőtt a hazai előny (28-18). A portugálok 31-18 után egy 8-0-ás sorozattal ismét felzárkóztak, a nagyszünetben 40-31 volt az állás.

Térfélcsere után hat perc alatt egy pontra olvadt az előny , a luzitánok ekkor már nyolc hármasnál tartottak

Rafael Lisboa 11. pontjával a rivális először vezetett a meccsen (45-47), a 11-0-ás rohamot Somogyi Ádám kosara szakította meg. Az 53-52-ről induló zárószakaszban ismét elkapták a fonalat a magyarok, Allen fontos kosarakat szerzett, és a mezőny legjobbjává lépett elő.

A vendégek öt perc alatt öt pontot gyűjtöttek, ekkor 63-57 állt a nagyórán. Az előny inkább a kiváló védőmunkának volt köszönhető, mert elöl sokszor hiba csúszott a támadásokba, és még a büntetővonalról is csak ötvenszázalékosan teljesített a csapat. Az utolsó perc 67-64-gyel kezdődött, Vojvoda Dávid nem hibázott büntetőből, a rivális két duplája pedig kevésnek bizonyult a végelszámolásnál.

Ivkovics Sztojan azzal kezdte a mérkőzés utáni sajtótájékoztatót, hogy nem igazán tud kosárlabdáról beszélni

“Ma nem kosaraztunk, hanem harcoltunk. Fáradtak voltunk, 15 perc után csak kúsztunk-másztunk, de a fegyelem és az alázat meghozta a gyümölcsét. Nem hibáztatom a szövetséget a hosszú bajnokságért, nem gondoltunk, hogy így elhúzódik a rájátszás, de mi nem kisasszonyok vagyunk, hanem férfiak”

– fejtette ki a szakvezető, hozzátéve, büszke arra, hogy az utóbbi tíz évben a válogatott legalább nyolcszor játszott egypontos különbségű meccset, és egyet sem veszített el.
Tüskecsarnok
Eilingsfeld János (b) és a portugál Miguel Queiroz (j) a férfi kosárlabda világbajnoki selejtező 5. fordulójában játszott Magyarország-Portugália mérkőzésen a budapesti Tüskecsarnokban. Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Eilingsfeld János szintén a küzdelmet emelte ki

“Jól kezdtünk, aztán belefáradtunk a mérkőzésbe. A nagyszünetben rendeztük a sorokat, kontrolláltabban támadtunk, a végén pedig a helyén volt a szívünk, és kibrusztoltuk a győzelmet”

– összegzett az Atomerőmű játékosa.

Mario Gomes portugál kapitány csalódottan de büszkén nyilatkozott

“Gratulálok a magyaroknak a továbbjutáshoz, de nagyon közel voltunk ma a sikerhez. Nyerni jöttünk, és szomorúak vagyunk. Sokat elárul, hogy az ellenfél több mint kétszer annyi büntetőt dobhatott, mint mi”

– jelentette ki a tréner.

Férfi kosárlabda vb-selejtező, E csoport, 5. forduló

Magyarország-Portugália 69-68 (21-13, 19-18, 13-21, 16-16)
Magyarország: Váradi 7/3, Vojvoda 6, Benke 8/3, Allen 11, Keller 3. Csere: Hopkins 9/6, Somogyi 10, Perl 8, Eilingsfeld 3, Filipovity 4.
Portugália: Brito 7/3, Monteiro 7/3, Amarante 3/3, Queiroz 16/3, Ventura 8/3. Csere: Guerreiro 4, Araujo -, Delgado -, Lisboa 16/12, Relvao 4, Barbosa 3/3, Voytso.

Montenegró-Franciaország 70-69 (15-15, 18-16, 23-17, 14-21)

Az állás: 1. Franciaország 9 pont, 2. Montenegró 8 (387-366), 3. Magyarország 8 (359-388), 4. Portugália 5

Az első három csapat jutott a selejtező következő szakaszába.

A csoportkör utolsó fordulójában, hétfőn este az Ivkovics-legénység az olimpiai ezüstérmes – és már szintén biztos továbbjutó – franciáknál vendégeskedik Mouilleron-Le-Captifban.

A 2023 februárjáig tartó európai vb-selejtezősorozat 32 együttessel rajtolt. Júliusban minden négyesből az első három gárda jut tovább a kvalifikáció második szakaszába, melynek hat meccsére augusztusban, novemberben és jövő februárban kerül sor. A második szakasz 24 együttese négy hatos csoportban folytatja úgy, hogy valamennyien magukkal viszik a korábban szerzett pontjaikat. Végül mind a négy csoportból az első három utazhat a jövő nyári vb-re, amelynek a Fülöp-szigetek, Indonézia és Japán ad otthont.

A magyarok annak köszönhetően kerültek előselejtező nélkül a vb-kvalifikációba, hogy kijutottak a szeptemberi Európa-bajnokságra, melynek csoportmeccseit Kölnben vívják majd.

Forrás: MTI

Magyar kosárdiadal Hollandiában

Friss híreink

About Author

Szólj hozzá!