Ha Húsvét, akkor sonka, de idén mennyi az annyi? - Városi Kurír

Sorting by

×

Ha Húsvét, akkor sonka, de idén mennyi az annyi?

A világ nagyobbik felén, így hazánkban sem képzelhető el a Húsvét jóféle sonka nélkül, de vajon a pandémia közepén hol mennyit kell fizetnünk a húsvéti kényeztetés eme finom kellékéért. Ennek jártunk utána a Helló Vidék nyomán.

Hirdetés

Nincsen Húsvét sonka nélkül

A Hússzövetség adatai szerint háztartásonként 2,4 kilogramm húsvéti füstölt-főtt húskészítmény fogy az ünnep alatt. Ez összességében körülbelül 7-8000 tonnát jelent a húsvéti szezonban, 15 milliárd forint értékben. Mint azt kiemelték, a húsvéti sonka meghatározó része magyar termék, így a magyar sonkákhoz a boltokban hozzájuthatunk.

Ugyan a csemegepultok forgalma visszaszorulóban van és a diszkontok továbbra is erősödnek. Az önkiszolgáló szegmens a bolti forgalom egyharmadát teszi ki és tovább növekszik – jegyezte meg a szövetség.

A gyorspácolt sonka 1500 Ft/kg áron kezdődik, a kötözött sonkák (testtájtól függően) 2500 Ft/kg áron kezdődnek és határ a csillagos ég. Függ az érlelés módjától, folyamatától, idejétől

– vázolták az árak alakulásár, majd kitértek arra is, hogy mire figyeljünk a vásárlás során.

 

sonka

 

A hús “bizalmi” termék

Mindenki olyan gyártótól, olyan forgalmazótól vegye meg az ünnepi asztalra valót, amelyben eddig nem csalódott. Kétes eredetű terméket, olyat, amelynek a címkéjén a gyártót nem tüntetik fel, ne vásároljon – a vásárláskor mindenki ellenőrizze a termék szavatossági idejét. Mindezek mellett figyeljenek a termék külseje és színe mellett a címkén található információkra. Tudni kell azt, hogy a gyorspácolt sonka és a hagyományos füstölt sonka esetében (ahogy az áruk is megkülönbözteti őket) mást várhatnak a terméktől. Figyeljen oda a vásárló, hogy ha már főtt a termék, akkor nem igényel otthoni hőkezelést – hívta fel a vásárlók figyelmét a Hússzövetség.

Milyen árak várnak az áruházakban?

Mivel sokan még csak most készülnek az ünnep előtti nagy bevásárlásra, ezért megnéztük a nagyobb áruházak, mivel készülnek, mennyiért kínálják a húsvéti húsokat. Ehhez a Pénzcentrum online akciós újság gyűjteményét használtuk.

Ennek alapján azt látjuk, hogy az Aldi 1799 Ft/kg áron kínálja a füstölt combot, 1449 Ft/kg áron a fött, füstölt tarját, 1299 Ft/kg áron a füstölt csülköt. A kötözött lapockát 2649 Ft/kg áron vehetjük meg, a diósonkát pedig 3249 Ft/kg áron.

Az Auchan akciós újságában pedig a következő termékeket találjuk: füstölt, kötözött lapocka 1590 Ft/kg, füstölt, főtt sonka 1790 Ft/kg, füstölt hátsócsülök 1990 Ft/kg, illetve füstölt sonka 2590 Ft/kg.

A Spar online kínálatában a füstölt, főtt, felezett sertéstarja 1690-3590 Ft/kg között mozog, a füstölt-főtt csemege karaj 3590 Ft/kg, a füstölt-főtt sonka 2590 Ft/kg, a füstölt, főtt, göngyölt sertés császárszalonna pedig 2790 Ft/kg áron kapható. Illetve a különlegesebb ízek kedvelői a füstölt főtt fűszeres sertés diósonkát 3290 Ft/kg áron, a füstölt-főtt fűszeres tarját pedig szintén 3290 Ft/kg áron vásárolhatják meg.

A Tesco online ajánlata szerint a füstölt, főtt hátsó csülök 1090/kg, a kötözött lapocka 2690 Ft/kg, a frikandó sonak 3290 Ft/kg, a főtt, füstölt tarja 2690 Ft/kg, a Kőrishegyi sonka szintén 2690 Ft/kg, a füstölt és főtt sonka 1990 Ft/kg áron kapható.

Ahogy látjuk, széles a választék a különböző ünnepi húsok között, az árak pedig ennek mentén változnak. Ha  nem akarjuk az utolsó pillanatra hagyni az ünnepi bevásárlást, akkor érdemes a helyi üzletek kínálatát átböngészni és még most elintézni a húsvéti alapanyagok beszerzését. Hiszen így nem csak időt spórolhatunk, de a kialakult járványhelyzetben sem kell több órát a boltokban, zárt térben, sok emberrel együtt tölteni.

Kapcsolódó

sonka

Hirdetés
átver

Egy hozzászólás itt: “Ha Húsvét, akkor sonka, de idén mennyi az annyi?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.