Sorting by

×

Háború itt és most! Eddig hozzávetőlegesen 22 800 orosz katona esett el, mintegy ezer került ukrán fogságba

Az orosz ukrán háború tovább dübörög. A védekező ukránok azonban éppen ma közölték, hogy készen állnak a védekezés mellett, arra is, hogy akár az agresszorok raktárait is célkeresztbe vegyék. 

Az ukránok készen állnak az ellentámadásra

Az Elnöki Hivatal vezetőjének tanácsadója közölte, Ukrajna minden módon kész a védekezésre, azon belül akár a gyilkosok katonai raktáraira is ütést mérhet. Podoljak Anthony Blinken amerikai külügyminiszter szavaira hivatkozva azt mondta, hogy Ukrajnának magának kell eldöntenie, hogy csapást mér-e az ellenséges katonai célpontokra, írja az RBK-Ukrajna.

“OROSZORSZÁG MEGTÁMADTA UKRAJNÁT, ÉS CIVILEKET GYILKOL. UKRAJNA MINDEN MÓDON MEG FOGJA VÉDENI MAGÁT, BELEÉRTVE A RAKTÁRAKRA ÉS A GYILKOSOK BÁZISAIRA IRÁNYULÓ CSAPÁSOKAT”

– írta Twitterén. Hozzátette azt is, hogy a világ elismeri ezt a jogot.
Korábban a brit államititkár és a védelmi miniszter is azt nyilatkozta, az Orosz Föderáció területén található katonai létesítmények legitim célpontjai lehetnek az ukrán hadseregnek, még a nemzetközi jog szerint is.

Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka

Csütörtöki közlés szerint az ukrán fegyveres erők légierejének még több korszerű, közepes és nagy hatótávolságú légvédelmi rakétarendszerre, valamint modern vadászgépekre van szüksége az ukrajnai városokat bombázó orosz repülőgépek ellen. “A Stinger és a Starstreak típusú hordozható, rövid hatótávolságú rendszereket elsősorban alacsony magasságú célpontok, például helikopterek megsemmisítésére tervezték, így nem alkalmasak azoknak az orosz repülőgépeknek a lelövésére amelyek több kilométerről dobnak bombákat városainkra. Ehhez modern közepes és nagy hatótávolságú légvédelmi rakétarendszerek szükségesek a légtér hatékony rakétafedéséhez, például amerikai Patriot vagy a norvég-amerikai gyártású NASAMS légvédelmi rendszerek. Ezen felül korszerű vadászgépekre is szükség van a légtér hatékony védelméhez – magyarázta a parancsnok.

REGIONÁLIS KORMÁNYZÓK BESZÁMOLÓI SZERINT CSÜTÖRTÖKRE VIRRADÓRA AZ OROSZ HADSEREG FOLYTATTA HARKIV, LUHANSZK ÉS DONYECK MEGYE ÁGYÚZÁSÁT, IGYEKEZETT ELŐRENYOMULNI MIKOLAJIV ÉS KRIVIJ RIH FELÉ, MIKOLAJIV RÉIÓBAN RAKÉTATÁMADÁST INDÍTOTT SEVCSENKOVE FALU ELLEN.

Keleten nő a háborús nyomás

Az ukrán vezérkar reggeli helyzetjelentése szerint az orosz erők fokozták harci tevékenységüket főként a keleti országrészben, harkivi és a donyecki irányban, erősítést küldtek a Harkiv megyei Izjumhoz, a megyeszékhelyt, Harkivot ismét tüzérséggel lőtték. Támadóműveleteket hajtanak végre a Donyec-medencében, hogy ellenőrzésük alá vonják Donyeck és Luhanszk megye egészét, továbbá szárazföldi összeköttetést létesítsenek az Oroszország által 2014-ben önkényesen elcsatolt Krím félszigettel. Donyeck megyében igyekeznek bekeríteni az ukrán alakulatokat, több helyütt támadóműveleteket hajtottak végre. A Zaporizzsja megyében orosz megszállás alá került melitopoli repülőtéren Szu-25-ös támadórepülőgépeket, Ka-52-es és Mi-8-as helipkopterek állomásoztat, illetve indít onnan támadások végrehajtására.
A Zaporizzsja megyei katonai adminisztráció közölte, hogy az oroszok rakétacsapást mértek a megyeszékhelyre, legalább hárman, köztük egy gyermek sérült meg.
Szvjatoszlav Palamar, a Mariupolban védekező Azov ezred parancsnokhelyettese a Telegramon arról számolt be, hogy az éjjel az orosz erők mintegy ötven légitámadást indítottak a város ellen, nagy mennyiségű foszforbombát dobtak le. Az ukrán nemzeti gárdába integrált, eredetileg szélsőséges ultranacaionalista egység ismételten felszólította a kijevi katonai és politikai vezetést, hogy  gondoskodjon a város blokádjának feloldásáról vagy legalább a város védőinek és az ottrekedt civileknek a kimenekítéséről.
A kijevi vezérkar legfrissebb, csütörtöki összesítése szerint eddig hozzávetőlegesen 22 800 orosz katona esett el, mintegy ezer került fogságba a háború alatt. Az ukrán erők megsemmisítettek 187 orosz repülőgépet, 155 helikoptert, nyolc hadihajót, 970 harckocsit, 2389 páncélozott harcjárművet, 431 tüzérségi és 72 légvédelmi rendszert, valamint 151 rakéta-sorozatvetőt.

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.